Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

MS vs Others

[es] :: Advocacy :: MS vs Others

[ Pregleda: 6771 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
217.26.67.*

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon MS vs Others29.04.2003. u 20:46 - pre 255 meseci
Ajde malo leku da citiramo :)))
Citat:
Leka
Jutros sam od Alexey Parshin-a, jednog od programera koji aktivno radi na projektu EDE, dobio jedan veoma interesantan clanak vezan za Microsoft... Clanak je veoma edukativan i predlazem ga svim ljudima, ne samo onim kojima je profesionalna deformacija pljuvanje po Microsoft-u, vec i ljudima koji se mole Bill Gates-u svako vece pred spavanje. Pomenuti clanak se nalazi na adresi http://www.aaxnet.com/editor/edit029.html i zapravo je jedna opsirna studija koja dovoljno govori o ovoj poznatoj i "sve uspesnijoj" kompaniji. Bio bih veoma srecan kada bi tekst takodje procitao neko iz vlada exYU zemalja koje su potpisale ugovor(e) sa Microsoft-om. Napomena: Tekst treba procitati u celini celosti, znaci ne preskakati pola teksta pre "glavnog" dela gde se zapravo govori o Microsoft-u.


Za razliku od Slashdota ili nekih drugi pro MS orijentisanih clanaka konacno jedan normalan i ozbiljan koji se ne sluzi terminima uaaa windows ili uuuaaaa linux bla bla bla. Sve sto je covek napisao jednostavno je podkrepljeno nekim dokazom....

http://www.aaxnet.com/editor/edit029.html

Procitajte jer zaista vredi....
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net



+7173 Profil

icon Re: MS vs Others29.04.2003. u 21:10 - pre 255 meseci
antidepresiv, anyone? :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: MS vs Others29.04.2003. u 22:38 - pre 255 meseci
Au kakav tekst, bravo.

Mnogo dugačak ili ja sporo čitam, komentarisaću kad završim. Mada ne traži ovo mnogo komentarisanja, samo čitajte..
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: MS vs Others29.04.2003. u 22:49 - pre 255 meseci


..The smiling Bill Gates mug shot from 1977 exemplifies this attitude. Microsoft claims it was for a traffic violation, but the laws of New Mexico say otherwise - mug shots are reserved for more serious offenses. What was the offense? Microsoft's money has caused that to vanish from the record. As long as money buys "justice" Microsoft will respect neither law nor justice..
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 01:46 - pre 255 meseci
Dugacak je, ja sam ga iz 3 puta pricitao :))) jer nisam imao snage/volje da svarim sve u jednom dahu, ali lepo se i jasno vidi politika i kako se stvari uzimaju na sitnoi kvarno(sada vec na krupno i jos kvarnije) :)). Sve u svemu jedno je sigurno ili ce sve biti MS ili MS nece biti jer ce ga pojesti OpenSource
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 02:27 - pre 255 meseci
Citat:
Sve u svemu jedno je sigurno ili ce sve biti MS ili MS nece biti jer ce ga pojesti OpenSource


Sto opet ne bi bilo dobro ako se stvari svedu da nemas izbora - kakav god on bio: Windows ili Linux. Ne bih isao bas tako daleko da ce neko da nestane (bar ne u skorijoj buducnosti), ali sigurno je da je ova borba zdrava - i svakako odgovara krajnjim korisnicima.
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 09:58 - pre 255 meseci

// upozorenje: poduži text iziskuje i poduži komentar, koji uopšte ne morate čitati, kao i sam text uopšte. (ali se verovatno više isplati pročitati ovaj poduži post ako se dvoumite da li da čitate onaj monstum od 20 hiljada reci!!)


ne znam za vas, ali ja stvarno ne znam šta da mislim posle čitanja ovog texta.

prvo, da li da verujem ili ne.

u stvari, ne, prvo zapažanje (i ostacu na tome do kraja) je da je predugacko-preopširno napisano. nebitno da li da verujem svemu ovome ili ne.

ako sam naginjao da verujem, ili bio oko neopredeljene sredine, i manja količina texta (sa istom/većom količinom linkova ka referencama i "dokazima") bi me ubedila da verujem.

ako sam bio izričito pobornik i vernik u m$ boga, ili i posle čitanja ne bih i dalje niušta pomenuto verovao (ignorišuci dokaze), ili ne bih ni čitao tako dug clanak (rezmišljajući da ako neko misli da mu treba toliko mnogo reči da me ubedi, verovatno ni sa toliko neće uspeti).


znači, generalno, skoro da žalim 3+ sata koliko sam potrošio čitajuci (vidi dole). gotovo sam siguran da je text trebao da bude bar 3-4 puta kraci, sa dodatnim (externim) referencima i objašnjenjima u delovima gde je to možda potrebno, ali nije presudno za suštinu priče. (suština priče je ipak m$, pa je deo o WiFi recimo po meni poučan, ali neobavezan za srž priče, jer wifi i m$ nemaju mnogo dodirnih tačaka -- bar ne u ovom textu).


i da rezimiram, preporuka za ostale: prosto, nemojte ga čitati.

sa bilo kojom predispozicijom da polazite pre čitanja texta (volite m$, mrzite m$, boli vas uvo za m, a volite $ ;), ne možete mnogo da dobijete čitanjem ovog texta.

naravno, znanje uglavnom vredi, a osim znanja, posle citanja ove knjige (članak nije sigurno ;) razvićete i svoje mišljenje na ovu temu.



ali čemu to. u svakom od ovih slučajeva, ništa ne dobijete:



1) mrzeli ste m$ pre čitanja, sada ih samo još više mrzite, i čak šta više, pomalo ga se i plašite, i ubeđeniji ste da m$ definitivno pokušava (i možda uspeva) da osvoji svet, i da je čisto zlo za ljudski rod i čovečanstvo uopšte.

a samo ste izgubili 3+ sata svog života da bi još više mržnje nakupili u sebi (nije dobra stvar definitivno), ili da bi ste još više mržnje prosipali u svom opštenju na ovom i sličnim javnim forumima, (što je malo manje strašno sa psihološke strane), ali time rizikujete da definitivno budete okarakterisani kao linux/os zilot/trol (fali mi link ka dobroj definiciji), ili jednostavno kao mrzim-bila-klinac.



2) bolelo vas je uvo za m, a voleli ste $, i sanjali da ga jednog dana imate puno, i to uglavnom baveći se IT-jem (inače ne bi ste ni čitali ovo).

ovo je možda i najličniji komentar, jer, iako sam ponekad naginjao ka 1), definitivno bih sebe generalno svrstao ovde.

e sad. stvarno ne znam kako da se postavim prema tvrdnjama iznesenim u textu. prilicno su dobro tehnicki uokvirene, i jako potkrepljene "dokazima". (pod navodnicima ne zato što navodi iz referenci nisu istiniti, već čisto zato što ih ne smatram dovoljno pravno formalnim za sud ;)

to me odvraća od misli da jednostavno zaboravim sve ovo, i da im ne verujem. ali ako im verujem, šta to znači. ako su navodi i predvidanja tacni, onda maltene znači da treba da batalim IT industriju, jer u njoj nema buducnosti.

ukratko, postoji nekoliko opcija koje možete odabrati, ali skoro svaka se završava da na isti način. ako napravite neki mnogo jak program, i budete direktna konkurencija m$-u (ali na njihovoj platformi), imaju već nekoliko razrađenih šema da vas unište (nekoliko primera u textu). ako imate nov izum, lako vam se može desiti da uđu u pregovore sa vama, otmu vam ideju, i ponude njihov vrlo sličan program. naravno, uz jači marketing, a i sam monopol, bolje da odmah odustanete od nadmetanja na tržištu. a ni od suda nećete mnogo vajde videti. (brojni primeri već poznati svima)

dalje imate opciju da pravite neki toliko specijalizovani program da m$ nikada ne pomisli da tu može da bude velike love, ili da pravite neki slabo ili srednje kvaliteta i/ili uspešan program, tako da će te zauvek ostati prilicno siromašni, ili cak i odumreti, ovaj put bez pomoci m$-a.

tu je i opcija da radite kao indoor programer u nekoj ne-softwerskoj kući, ali kako uslove dikritra m$, ili će te raditi na nekom ekvivalentu VB-a, ili će te raditi poslove ekvivalente (po neizazovnosti, dosadnosti, ...) onima koji se _mogu_ i obično rade u VB-u. (zamislite kjubikal 2*2m, sa vašim kompjuterom i slikom žene i dece na stolu).

naravno, imate opciju i da radite za m$, ali to poteže moralna pitanja (ako imate imalo etike, i ako znate cilj i sredstva m$-a), a vrlo je i diskutabilno da li će te uspeti ikada da se zaposlite kod njih (čak i ako želite).


i konačno, imate opciju da radite se totalno opredelite da radite na/sa ne-m$ opcijama. naravno, pomislićete da možete da podržavate više opcija, igrate na dve stolice i slicno, ali najnoviji potezi iz redmonda otkrivaju strategiju da oni žele da naprave cross-platform rešenja (koja ukljucuju win) što težim ako ne i nemogucim, sa novim kretanjima u hardweru (paladium, xbox 2) i softweru (.net verzija webServisa nekompatibilna sa ostatkom sveta, WordML kao xml rečnik toliko nečitak i nestandardan da vam definitivno treba api za pisanje/čitanje istog)..

znači, ako se opredelite da idete m$ nezavisnom putanjom, morate odmah biti spremni ne samo na mnogo manji udeo tržišta, nego i na činjenicu da će se taj udeo verovatno u budućnosti sve više smanjivati.. (ako verujemo navodima i predviđanjima iz članka, a kao što sam već rekao, prilično su ubedljivi).


zaključak, nema nam spasa (ili bar glamurozne buducnosti) u IT industriji.. i što je još gore, nemamo opcija/izbora, ili iako imamo prividnog izbora, svi se svode na isto.

konačno, ako odlucimo da verujemo navodima iz texta (ja još nisam sve svario, i ne verujem 100%, ali), shvatamo da smo nemoćni da ništa po tom pitanju uradimo, pa kao da smo za džabe i čitali text... (u stvari, još je gore osećanje nemoćnosti..)



3) ako voleli ste m$, i kada ste pročitali ceo članak sada mislite...

(ovo neću da nastavljam, jer bih voleo da neko ko je u ovoj predispoziciji procitao članak napiše svoje videnje. ja možda mogu i da nasluitim šta vi pod 3) osećate, ali već sam dovoljno filozofirao...)




uff.. stvarno ne znam šta me je nateralo na ovoliko dugo pisanije.. znam da su me leka i gojko naterali da pročitam, a možda je ovo pisanije posledica upravo nerviranja što sam potrošio 3+ sata da pročitam, i još više što sad kao nešto više znam, ali mi to ništa ne vredi -- nemoćan sam da to primenim...



(i btw, jedna od stvari koja me najviše plaši je vrlo verovatna mogućnost da m$ otkupi borland, i prekine razvoj svih aplikacija koje ne navrću vodu na m$)

(i btw2, baš bi neki ljudi odavde koji toliko hvale m$ mogli i da pročitaju ovo, uprkos tome što sam rekao da ne vredi čitati. ;)

(i btw3, ovo bih preporučio i g. Voragiću da pročita, tj bar deo oko .NOT ;) webServisa koji su samo nazivno kompatibilni sa ostatkom sveta, a u praxi.. hm.. da kažem samo: diskutabilno...)

 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 10:48 - pre 255 meseci
Pa ne bih se slozio da tekst ne treba citati stavise mislim da bi svako mogao da odvoji malo vremena i da ga procita.... pogotovo Menadzeri malih i srednjih kompanija jer je text u mnogo navrata bash njima upucen. Sa druge strane ne verejum bash da je sve tako crno za Non M$ solucije pogledaj samo odbojnost kolika je prema njihovoj poslednjoj licenci... takko daUnixoliki sistemi imaju lepu sansu da to iskoriste. Sto verujem da ce poceti da se desava u skorije vreme jer je Linux Desktop ready. I moze da posluzi za sve, za onaj drugi deo po pitanju dizajna tu je i dalje MAC :)) lider. Tako da alternativa sigurno postoji :))
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.telemaxx.net



+7173 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 11:05 - pre 255 meseci
Jako je tesko imati MS za konkurenta, ali je tesko i bez njih. Sa stanovista manjih kompanija na zapadu, svi su svesni da im MS pravi trziste, ali u isto vreme polako integrise sve zivo u njihov OS, tako da posla za 3party proizvode ima sve manje i manje.

Sto se samog teksta tice, izneto je dosta zapazanja i cinjenica, ali imam utisak da autor vodi citaoca na zakljucak koji autoru odgovara - recesija, lose stanje, MS je azdaja koju treba obuzdati itd... za prve dve, to je fakat - i ne vazi samo u IT industriji vec svuda (telecom sektor, avionska industrija) a za MS... pa sad, korporacije poput MS-a imaju ustaljeni pattern ponasanja i to nije nista novo, isto se moze reci i za IBM i za Apple ili bilo koju korporaciju koja ima racun sa 10 nula.

Alternative MS resenjima postoje, tako da ljudi uvek imaju izbora.

IT industriju je zadesila dotcom katastrofa, propalo je mnogo kompanija koje jednostavno ne bi trebalo ni da postoje in the first place, i u takvim sivim vremenima je najlakse baciti krivicu na MS - iako MS objektivno sa tim i nema neke preterane veze.


Menadzeri manjih i srednjih kompanija nemaju bas puno izbora - trziste diktira uslove, a Win desktop je i dalje najbolje desktop trziste sa najvise korisnika (potencijalnih kupaca). Linux korisnici ocekuju da softver bude dzabe - a o inferiornosti desktopa (u odnosu na XP ili Mac) da ne govorimo. Dok se to ne sredi i neki ozbiljni retailer ne uvrsti Linux u default ponudu - nece nista biti od cele ideje.

Ja mislim da je najveca prednost Linuxa u stvari i njegova velika mana u isto vreme - decentralizovan razvoj bez strateskih odluka u domenu desktopa - nekako je sve ostalo otvoreno GPL programerima da odrade preko svojih custom X resenja - sto je jako lepa sloboda, ali je ujedno i problem jer ne postoji de facto standard, ne postoji jedinstveno resenje niti management koji bi mogao da adresira probleme i zelje korisnika.



DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.beograd-3.tehnicom.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 11:20 - pre 255 meseci
Citat:
degojs:
Citat:
Sve u svemu jedno je sigurno ili ce sve biti MS ili MS nece biti jer ce ga pojesti OpenSource


Sto opet ne bi bilo dobro ako se stvari svedu da nemas izbora - kakav god on bio: Windows ili Linux. Ne bih isao bas tako daleko da ce neko da nestane (bar ne u skorijoj buducnosti), ali sigurno je da je ova borba zdrava - i svakako odgovara krajnjim korisnicima.


Hm, to je problem sa Linuksom: to je operativni sistem koji je u svetu slobodnih operativnih sistema ono što je Vindous u svetu svih operativnih sistema: komercijalni gigant — ni po čemu kvalitetniji, ni po čemu bolji, a ipak najrasprostranjeniji.

Zato bih želeo da tebi, degojs, i drugima, ponudim izbor:
— GNU (koristi GNU Mach jezgro, a Unix sistem glume Hurd serveri) — potpuno entuzijastički koncept, tehnološki veoma napredan i zanimljiv, ali, malo programera=spor napredak
— GNU/Darwin — GNU sistem (kao i Linux) uz Apple Darwin jezgro (zasnovano na BSD-u)
— FreeBSD — takođe entuzijastički koncept, ali uz znatno bolju i veću organizaciju, odličan dizajn i podrška koju pružaju korisnici i programeri
— OpenBSD, NetBSD — dva operativna sistema nastali iz FreeBSD-a, svaki sa drugačijom ciljnom populacijom (bezbednost, više platformi)
— Plan9 — ovo već nije klasičan Unix sistem, Unikod podrška ugrađena u ceo sistem kao i grafičko okruženje, razvija ga ipak zatvorena grupa (to smatram najvećom manom), i slaba podrška raznih grafičkih kartica (zbog prvog nedostatka)
— AtheOS — po nečemu sličan Plan9 sistemu, ali svakako mnogo različit; sadrži i POSIX emulaciju, pa se mogu prevoditi i koristiti Unix programi
— Oberon — mali, kvalitetan i moćan operativni sistem, napisan u Oberonu (i zbog toga je zatvoren sistem, iako je slobodan), objektno-orijentisan i svakako koristan
— OpenBeOS — još uvek u ranoj fazi razvoja, na osnovu marketinški propalog BeOS-a (koji je po svojoj prirodi odličan operativni sistem), a razvoj pomažu i bivši programeri BeOS-a; da je matično preduzeće odmah BeOS učinilo slobodnim operativnim sistemom, sada bi to bio jedan od vodećih operativnih sistema

Evo, ja sam na brzinu uspeo da nabrojim još 8 (!!!) operativnih sistema produkcionog kvaliteta (tj. ljudi ih mogu koristiti i već ih koriste za „običan“ rad) i jedan koji nije (OpenBeOS). Kada tu dodamo i druga ozbiljna okruženja (razni Unix sistemi, od Solarisa, preko Tru64 i HP-UX-a, do AIX-a), ne zaboravimo ni sve što nam je predstavio NeXT, Apple, i ostali, shvatimo da izbor uvek postoji. Mada sami po sebi nisu operativni sistemi, valja pomenuti i mikrokernel L4 (bar tri varijante kao slobodan softver postoje: L4Ka i Hazelnut, Fiasco) i čitavo okruženje izgrađeno oko Fiasco+Flux (OSKit) delova.

To što neko misli da je zapravo izbor između Linux-a i Windows-a, koje ja nisam ni uključio u spisak, njegova (njena) je nesreća, a ne prednost. Primetićete da većina ovih operativnih sistema sadrži i POSIX emulaciju, ali ne zaboravite da je i sam Windows nekada takođe podržavao veći deo istog standarda.

Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.beograd-3.tehnicom.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 11:30 - pre 255 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja mislim da je najveca prednost Linuxa u stvari i njegova velika mana u isto vreme - decentralizovan razvoj bez strateskih odluka u domenu desktopa - nekako je sve ostalo otvoreno GPL programerima da odrade preko svojih custom X resenja - sto je jako lepa sloboda, ali je ujedno i problem jer ne postoji de facto standard, ne postoji jedinstveno resenje niti management koji bi mogao da adresira probleme i zelje korisnika.


Ali zato imamo nešto drugo: Gnom desktop izgleda isto i na GNU/Linux-u, i na FreeBSD-u, i na HP-UX, Sun Solaris-u, IBM AIX-u i drugima.

Znači, za desktop korisnike, nije bitan Linux (koji je zapravo vrlo malo bitan za većinu korisnika), već Gnom, KDE, EDE, Blackbox, WindowMaker, GNUstep, i drugi, kao i OO, Gimp, Mozilla i još ponešto.

Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 13:56 - pre 255 meseci
Citat:
tOwk:
To što neko misli da je zapravo izbor između Linux-a i Windows-a, koje ja nisam ni uključio u spisak, njegova (njena) je nesreća, a ne prednost. Primetićete da većina ovih operativnih sistema sadrži i POSIX emulaciju, ali ne zaboravite da je i sam Windows nekada takođe podržavao veći deo istog standarda.


A da se tu jos malo nadovezemo na celu pricu POSIX je de facto standard za prenosivost koda. Sa jednog operativnog sistema na drugi. A to dalje znaci da je vas program moguce prebaciti sa bilo kog operativnog sistema i bilo kog procesora na neki drugi operativni sistem sa potpuno drugom procesorskom arhitekturom. I bicete sigurni da ce stvar raiti bez problema..... Sto vas sa druge strane ostavlja nezavisnim od Intela i AMD-a i prljave IA32 arhitekture.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 16:38 - pre 255 meseci
Citat:
Evo, ja sam na brzinu uspeo da nabrojim još 8 (!!!) operativnih sistema produkcionog kvaliteta (tj. ljudi ih mogu koristiti i već ih koriste za „običan“ rad)


Ja sigurno ne znam to sto ti pričas, ali mogu ti reći sta ti propuštas: od svih tih ljudi koji koriste te OS za običan rad kako kazes, ja nikad nisam imao prilike da zaradim programirajući za neki od tih OS-eva. A to je ono što je meni najbitnije u celoj toj priči. A znaš li zašto? Ne zato što ja ne želim da naučim specifičnosti drugog OS-a (mada imao bih načina da izbegnem i to koristenjem Jave) NEGO što svi traže rešenje koje radi na Windowsu.
Pričaj ti ljudima koji plaćaju za programe o mogućnosti izbora --- ja je sigurno nemam, bez obzira što mi ti kažes da je imam.

Kad se to promeni, blago meni, onda možemo u zezanje ti i ja sa svim tim sistemima.

I još nešto, ja o tome zaista ne znam ali čuo sam svašta - i jedno i drugo, ajd mi ti razjasni (ili bilo ko drugi): ako napišemo program u C++ koji radi na recimo Red Hat, znači li to da ce jednostavnim rekompajliranjem SIGURNO da radi i na recimo: SuSE, Mandrake, FreeBSD, NetBSD ? Ili je jedino sigurno rešenje Java ? I zašto recimo Borlandov Kylix ne postoji u verzijama za sve te OS ?


[Ovu poruku je menjao degojs dana 30.04.2003. u 11:27 GMT]
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.telemaxx.net



+7173 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 17:07 - pre 255 meseci
Citat:
A da se tu jos malo nadovezemo na celu pricu POSIX je de facto standard za prenosivost koda. Sa jednog operativnog sistema na drugi. A to dalje znaci da je vas program moguce prebaciti sa bilo kog operativnog sistema i bilo kog procesora na neki drugi operativni sistem sa potpuno drugom procesorskom arhitekturom. I bicete sigurni da ce stvar raiti bez problema..... Sto vas sa druge strane ostavlja nezavisnim od Intela i AMD-a i prljave IA32 arhitekture.


Hmmm - to vazi za odredjeni set aplikacija (serverske aplikacije, skupe workstation aplikacije za pro. trziste, ...) i za specificne namene. Svakako ne vazi za enduser desktop aplikacije.

Zbog korisnickih zahteva i konkurencije, velika vecina softvera mora raditi najefikasnije na odredjenom sistemu (recimo IA-32), mora imati intuitivni i dobro dizajnirani GUI - jer su korisnici naviknuti na neke standarde, mora komunicirati sa nekim drugim aplikacijama preko nekog distribuiranog objektnog sistema za komunikaciju, itd... tako da to efikasno izbacuje POSIX iz igre, bar kad su desktop aplikacije u pitanju. Korisnika (koji je kupac i daje $) ne zanima da li je kod "ispod haube" POSIX, ANSI-C, ISO C++ ili nesto deseto - njega zanimaju cena, lakoca upotrebe i performanse.

Windows se tu namece kao vrlo dobro resenje, a osim Windowsa tu jedino MacOS ima prodju. Na kraju krajeva, matematicki delovi softvera su manje-vise prenosivi na nivou biblioteke jer je simulacioni kod uvek ANSI-C ili ISO C++.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu



+25 Profil

icon Re: MS vs Others30.04.2003. u 17:13 - pre 255 meseci
Znate sta je interesantno u celoj ideji Microsoft-ovih planova: to je u stvari kraj ideje o distribuiranom "racunarenju". Ako se secate, PC je nastao kao IBM-ov trojanski konj koji je trebao da oduva "kucne (mikro)racunare", koji su pretili da ojacaju i nacnu (mini-)Mainframe monopol IBM-a, a da korisnike malo po malo uvuce u pretplatnicki odnos sa IBM-om. Drugim recima, PC je stvoren sa idejom da bude inteligentni terminal, koji bi ponesto radio i u offline-u. Kako bi pospesio prihvatanje PC-a, IBM namerno nije nametnuo monopol na hardversko resenje, sto je omogucilo nekada cuvene "IBM PC klonove" sa Dalekog Istoka.

Istoriju naravno, svi znate, a ona se dogodila velikim delom zaslugom upravo Microsofta, koji je kastrirao (u starogrcko-epskom smislu) "Velikog Plavog" i bacio ga u Had, odakle se ovaj nikad nije vratio na Olimp.

Posle samo dve decenije, Microsoft pokusava da izdejstvuje u sustini istu ideju: "The One Ring", da vlada svima, pretvarajuci "korisnike" (tj. u perspektivi sve gradjane, ako se nastavi sa proteziranjem MS standarda za zvanicna dokumenta) u poljoprivredno dobro: ores, sejes, zanjes, ne brines da li ce ti doci, jer znas da moraju, a moraju da dodju i priloze "plod" onda kad ti kazes i kad ti je zgodno.

Svaki biznis raste dok ne dostigne taj nivo samozadovoljstva, gde idealno ne radis nista za korisnike, a oni su ti duzni svoj periodicni prilog...

Znaci, sva ova silna evolucija hardvera i softvera je bila nepotrebna? Krug se zatvara, informaticki monoteizam obnavlja, a buducnost ce verovatno potsecati na seriju "Robocop", jer ziva, svesna gomila novca (evolucija vazi za hrpe novca isto kao i za ziva bica) koja se preselila iz IBM-a u MS je evoluirala i zna da ovaj put mora da pritisne politicare kako bi izbegla pravdu.

Sta ce biti ako u buducnosti bude nelegalno posedovati bilo kakvo parce hardvera ili softvera koje vas ne ofira, tj. nije "odobreno od MS-a". Ne zaboravite da je pre nesto manje od sto godina bilo dozvoljeno praviti radiopredajnike proizvoljne snage, konstrukcije i frekvencije i vrsiti emisije informacija, pa cak i energije, pre vise od sto godina je bilo legalno voziti kola cim ih kupite, nije bilo vozackih dozvola, saobracajnih dozvola ni registarskih tablica. Tada, ili mozda jos koji vek ranije, oruzje se kupovalo na pijacama i slobodno nosilo.

Mislim da nacin razmisljanja drzave ide ka tome da kontrolise bilo sta sto daje ikakav stepen moci njenim gradjanima i da ce informaticka tehnologija doziveti svoje "ograde od bodljikave zice", kao i tolike stvari pre nje. U toj promeni ce miljenik drzave pre biti MS koji promovise "sipas i ne mislis" pristup korisnicima, nego free software ili open source koji "previse" toga odaje svakom ko trazi i omogucava zaobilazenje i demontiranje "instrumenata kontrole" koje vladari zele da uspostave.

Ne bacajte svoje stare racunare i komponente! Konzervirajte ih i zakopajte dovoljno duboko na tajnim mestima...tajnu prenosite usmeno, sa kolena na koleno :)

Naravno, svasta interesantno se dobije kad pojacas represiju: dobijes prirodno glupe i srecne ljude-ovce, kojima sve to ne smeta, jedan broj (pametnijih) sluga sistema i mali broj totalno otkacenih, totalno drugacijih mislilaca koji pronadju svoj put i svoj svet na nekoj sasvim drugoj strani (Informaciona NE-tehnologija? Trening interne neuromreze? Mimikrija? Ma, j**es sve to, razlupajmo robote i pocnimo civilizaciju ispocetka?)
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
217.26.67.*

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: MS vs Others02.05.2003. u 16:38 - pre 255 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
mora komunicirati sa nekim drugim aplikacijama preko nekog distribuiranog objektnog sistema za komunikaciju, itd... tako da to efikasno izbacuje POSIX iz igre, bar kad su desktop aplikacije u pitanju. Korisnika (koji je kupac i daje $) ne zanima da li je kod "ispod haube" POSIX, ANSI-C, ISO C++ ili nesto deseto - njega zanimaju cena, lakoca upotrebe i performanse.

Pa svaku biblioteku koju ces koristiti za te svrhe ce biti u skladu sa POSIX-om pa i tvoja aplikacija takodje ako se ti budes pridrzavao standarda. Tako da ja i dalje mislim da je POSIX svuda oko nas :) samo ga mozda ne vidimo uvek :) u svakom trenutku ali tu je...
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: MS vs Others

[ Pregleda: 6771 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.