Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...

[es] :: Advocacy :: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...

[ Pregleda: 3174 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.verat.net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...11.08.2003. u 03:00 - pre 251 meseci
dakle, kako su u poslednje vreme aktuelne rasprave na teme čiji je veći, i o licencama, iako nisam hteo da se uplićem, nešto mi nije jasno, pa moram da pitam, pošto ovde ima puno "stručnjaka" na tu temu..

dakle, nisu mi jasni uslovi pod kojima se OSS izdaje opd dvostrukim licencama, jednom OSS (obično GPL) a drugom nekom komercijalnom.

ajde da za primer uzmem i najpopularniji, i najradije pominjani kao primer uspešnog poslovanja pod OSS licencama -- MySQL AB. oni svoju bazu licenciraju pod dve licence. prva je GPL a druga je neka komercijalna (ne znam detalje) koja dozvoljava da mysql bazu koristite i redistribuirate sa vašim programom zatvorenog koda.


e sad, ako sam na primer ja korisnik i programer koji piše neki GPL program. i pritreba mi nova opcija u MySQL bazi, i ja znam, i ne mrzi me, i uzmem da je implementiram.

kako je i moj program pod GPL, i ovaj novi kod koji sam dopisao isto tako, svi srećno žive i razmnožavaju se zajedno..

posle nekog vremena, moj patch dođe u ruke mysql programera i svidi im se. naravno, sledi testiranje i ubacivanje u glavnu distribuciju mysql-a. ovo naravno mogu i bez da me pitaju za dozvolu, jer je moj kod (pošto proširuje GPL aplikaciju) automatski i sam pod GPL.


i tu dolazimo kod ključne stavke. dolazi u MySQL AB neki BigCo, i pljeska $1M+ za par hiljada komercijalnih licenci...

u toj transakciji, MySQL AB im usput srećno ustupa i moj kod, i BigCo sada moj kod koji sam ja izdao pod GPL (a morao sam, nisam imao izbora) koriste u svojoj komercijalnoj aplikaciji zatvorenog koda..

zar samim ovim činom nije narušena GPL licenca nad mojim kodom?


izvinite na dužini poruke, ali nisam imao vremena da je skratim...
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
*.ec.auckland.ac.nz



+3 Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...11.08.2003. u 04:04 - pre 251 meseci
Ja mislim da je tim cinom narusena GPL licenca nad tvojim kodom.
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...11.08.2003. u 13:09 - pre 251 meseci
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#Consider

Sto nas navodi na dva moguca zakljucka ili ceo kod pisu sami i ne ubacuju patcheve sa strane ili te patcheve placaju programerima sa zahtevom da im odobri da kod ubace pod drugom licencom.
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.verat.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...12.08.2003. u 04:39 - pre 251 meseci
Citat:
-zombie-:
zar samim ovim činom nije narušena GPL licenca nad mojim kodom?

Da, jeste, ali taj čin nije učinjen — MySql tim neće ubaciti tvoj kod u njihovo izdanje dok im ti ne preneseš odgovarajuća ovlašćenja za to (bilo uz naknadu, bilo na neki drugi način).

Znači, pogrešna pretpostavka, sve ostalo je nebitno. Zapravo, tvoj dodatak ti možeš da iskoristiš za pravljenje ZombiejevSql bez ikakvih problema, koji ne može biti stavljen van GPL licence.

Citat:
izvinite na dužini poruke, ali nisam imao vremena da je skratim...

— Blez Paskal, u jednom pismu
— DŠ, citirajući Paskala, u nekom drugom pismu :-P


Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

popeye
Branko Ivanović
Beograd

Član broj: 3846
Poruke: 960
*.bitsyu.net

Jabber: popeye@elitesecurity.org
ICQ: 18038966
Sajt: popeye.linuxo.org


Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...12.08.2003. u 05:29 - pre 251 meseci
Hm, pa skoro sav poznati komercijalni softver se prodaje preko vise razlicitih licenci, zavisno od potreba klijenta i tu ne bi trebalo da bude nista sporno. Tu spadaju kako proizvodi kompanija Adobe i Microsoft, tako i Trolltech i MySQL. Razlika izmedju njih je sto Adobe i Microsoft koriste pirateriju za promociju svojih proizvoda (mada je nelegalna i iste kompanije istovremeno ostre taj mac), a potonje dve to legalno cine putem GPL licence.

Druga opcija je bolja iz vise razloga (pored legalnosti):
1. predstavlja odlican marketinski potez, buduci da pridobija za sebe zastupnike otvorenog koda, visoko lojalni segment trzista.
2. lakse odrzavanje proizvoda pod komercijalnom licencom, jer (pretpostavljam) vecina autora ispravki pristaje na menjanje licence njihovog koda i na to posmatra kao dodatni doprinos razvoju besplatne verzije koju sami koriste.

Druga opcija naravno ima i manjkavosti, jer je potrebno primorati firme da nabave komercijalnu licencu, ali ne umanjiti pozitivne efekte. Naravno, idealno bi bilo da FSF to ucini za njih, jer se distribucijom komercijalnog proizvoda bez komercijalne licence za QT ili Mysql narusava GPL licenca, ali problem je sto do sada GPL jos nije potvrdjena na sudu (ili bar ja ne znam da jeste).

Sto se tice narusavanja GPL licence, to je vrlo moguce jer se ona lako prenosi te se nesvesno lako i narusava. Generalno, sve izmene na GPL kodu izlaze pod GPL licencom i ne mogu se koristiti pod drugom (licencom) bez dozvole autora.
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.verat.net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...12.08.2003. u 15:28 - pre 251 meseci
Citat:
tOwk:
Da, jeste, ali taj čin nije učinjen — MySql tim neće ubaciti tvoj kod u njihovo izdanje dok im ti ne preneseš odgovarajuća ovlašćenja za to (bilo uz naknadu, bilo na neki drugi način).


ok, to je u redu. ali zašto onda ovi bajni pobornici OSS-a (skoro svi ovde sem towka i možda još ponekog) toliko hvale MySQL AB kao najsvetliji primer OSS poslovanja, i kako se ubrzano razvija baš zato što im je kod otvoren, itd, etc..

meni ovo ne liči ni 2% na "moju" predstavu OSS-a... kakvo to ubrzano razvijanje zahvaljujući "hiljadama dobrovoljaca širom sveta" kada se njihove izmene ne ubacuju u glavni proizvod.. i od toga, ne profitira šira javnost -- pa ni "celo čovečanstvo" (kako neki vole da megalomanišu ;).


izvinite, ali meni se onda stvarno čini da MySQL nije stvarno "slobodan softwer", iliti OSS, nego samo koristi svoju GPL verziju programa da bi popularisala svoj proizvod (kao što je popaj lepo primetio...)
 
Odgovor na temu

impaque
Ivan Savčić
YUnet International
Beograd, Zvezdara

Član broj: 717
Poruke: 939
*.verat.net

ICQ: 27215173
Sajt: www.imped.net


Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...12.08.2003. u 16:27 - pre 251 meseci
Pa baš zato se ubrzano razvija! Svako može da pogleda kod i da napravi određene izmene koje su mu potrebne. Ako MySQL AB tim uvidi da je tvoj patch koristan i za ostale MySQL korisnike, platiće ti za prenos prava ili već kako se dogovorite. Neka neko napiše patch pa nam javi ;)) Sa druge strane, ne sećam se da se iko žalio da im je MySQL AB "zakinuo" na nečemu. Njihova filozofija, koliko se ja sećam govora sa OSNY-ja, uprošćeno glasi: "vi zarađujete — mi zarađujemo": ako praviš closed-source komercijalnu aplikaciju koja bi imala koristi od MySQL koda, ti lepo platiš licencu (što ti upravo MySQL AB omogućava) i ubaciš MySQL kod u svoj proizvod. Isto tako se sećam da MySQL AB ima svoju razvojnu ekipu kojima plaćaju za posao koji rade. A kad sve sabereš i oduzmeš, niko tebi ne brani da koristiš MySQL na svom sajtu ili za bazu tvog video kluba ili štaveć..

Iz MySQL dokumentacije:
Citat:
The MySQL database is released under the GNU General Public License (GPL). This means that the MySQL software can be used free of charge under the GPL. If you do not want to be bound by the GPL terms (such as the requirement that your application must also be GPL, you may purchase a commercial license for the same product from MySQL AB; see http://www.mysql.com/products/pricing.html. Since MySQL AB owns the copyright to the MySQL source code, we are able to employ Dual Licensing, which means that the same product is available under GPL and under a commercial license. This does not in any way affect the Open Source commitment of MySQL AB. For details about when a commercial license is required, please see section 1.4.3 MySQL Licenses.


Sa http://www.infoworld.com/article/03/04/04/14insider_1.html :
Citat:
Was MySQL's dual licensing inspired by the Sleepycat Software model?

Our model came from [L.] Peter Deutsch, of Ghostscript. (Editor's note: Ghostscript provides open source PostScript interpreter/library/drivers.) We think he invented dual licensing. When Monty [Widenius] and David [Axmark] started [MySQL], they contacted Peter about whether they could use it. The dual license first meant that the software was free to use on Linux, but you had to pay for a license on other platforms. Then in 2000, we went GPL (GNU General Public License). If you're under GPL too, fine. Otherwise, you can get a commercial license. People wonder how do we make money. That's how. We have around 60 percent of revenues from commercial licenses. It's a good business, and with our model, we can live at these prices.

Who's buying those commercial licenses?

We have plenty of enterprise customers on GPL -- Yahoo for example. But lots of customers buy commercial licenses for the convenience of avoiding even having to think about the GPL. They tell us that the price for involving legal people [with a GPL] is higher than the price of paying for a commercial license. Also, even though our support contracts are separate, many commercial companies want to know that they have a payment going to us, so they feel they can call us, and so it's more tangible for them.

What kinds of contributions have users made to the MySQL project?

Of four million installations, there are not many that have really tweaked the core engine. One reason is that the database is so complicated, you'd be afraid you would upset the balance of the product. And then, if you use our GPL software, your app would have to be under GPL, too. But, for example, our JDBC driver was assimilated from the community and two different .NET drivers as well.

 
Odgovor na temu

popeye
Branko Ivanović
Beograd

Član broj: 3846
Poruke: 960
*.rcub.bg.ac.yu

Jabber: popeye@elitesecurity.org
ICQ: 18038966
Sajt: popeye.linuxo.org


Profil

icon Re: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...12.08.2003. u 19:45 - pre 251 meseci
Citat:
-zombie-:

meni ovo ne liči ni 2% na "moju" predstavu OSS-a... kakvo to ubrzano razvijanje zahvaljujući "hiljadama dobrovoljaca širom sveta" kada se njihove izmene ne ubacuju u glavni proizvod.. i od toga, ne profitira šira javnost -- pa ni "celo čovečanstvo" (kako neki vole da megalomanišu ;).


Zato sto Mysql i nije primer kako se razvija OSS. To je baza podataka koja ni posle visegodisnjeg rada nije imala uspeha na trzistu, dok se nije probila primenjujuci poslovne poteze koje sam naveo. To je razvijena baza koja se distribuira i pod GPL licencom, njen nastanak je identican kao i Oracle ili MS SQL servera.
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: dvostruke licence, i meni tu opet nešto nije jasno...

[ Pregleda: 3174 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.