Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM

[es] :: Advocacy :: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 22876 | Odgovora: 106 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM06.01.2011. u 00:33 - pre 161 meseci
http://blogs.nvidia.com/2011/0...usher-in-new-era-of-computing/

Citat:

Known under the internal codename “Project Denver,” this initiative features an NVIDIA CPU running the ARM instruction set, which will be fully integrated on the same chip as the NVIDIA GPU. This initiative is extremely important for NVIDIA and the computing industry for several reasons.

ARM is already the standard architecture for mobile devices.  Project Denver extends the range of ARM systems upward to PCs, data center servers, and supercomputers. ARM’s modern architecture, open business model, and vibrant eco-system have led to its pervasiveness in cell phones, tablets, and other embedded devices.  Denver is the catalyst that will enable these same factors to propel ARM to become pervasive in higher-end systems.

An ARM processor coupled with an NVIDIA GPU represents the computing platform of the future.  A high-performance CPU with a standard instruction set will run the serial parts of applications and provide compatibility while a highly-parallel, highly-efficient GPU will run the parallel portions of programs.
The result is that future systems – from the thinnest laptops to the biggest data centers, and everything in between — will deliver an outstanding combination of performance and power efficiency. Their processors will provide the best of both worlds, while enabling increased battery life for mobile solutions. We’re really excited to help engineer smarter brains for the next major era in computing.


Jel' mozete da zamislite da ARM u skorijoj buducnosti moze da zameni x86 arhitekturu ? Ok, racunam da moze da otkine deo trzista prenosivih racunara, tableta i slicnih cuda (cak i da nagrize zesce Atoma i Bobcat-a) ali za high-end desktop racunare ? Pfff go fish...

Windows 8 ce moci da se vrti na ARM-u (Linux vec sada moze) tako da sto se operativnih sistema tice nema problema.


make love - !war
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM06.01.2011. u 07:22 - pre 161 meseci
Neće, sem ako x86 kompatibilna arhitektura ne bude implementirana hardverski.

Već sam pominjao to na temi o linuksu, poslednji napad na windows/intel standard je bio pokušaj sa os/2 i power pc procesorima. Power PC nije mogao da ponudi brzinu emulacije x86 softvera koji bi bio jednak brzini pentiuma iako je bio brži čip. Ni Alfa (koja je tada bila zver od procesora) nije prošla ništa bolje, jer je hardverski emulirala samo 286. Kako je prošao PC sa windowsom i mips r4000 procesorom?

Ovo je čisto bulažnjenje, kompanija jedva posluje pozitivno posle lutanja sa fermi arhitekturom a sada ce da napadne Intel na njegovom terenu? Njima se pre smeši sudbina utapanja u Intelovo odeljenje za grafičke čipove.


btw. imao je i Apple takve bisere;1997.godine, u vreme neposredno pre nego što se Steva vratio pokušavali su da ubede deoničare da neće bankrotirati pa su im predstavili meka sa Exponentialovim x704 procesorom na 533MHz (nasviranim na 667MHz) koji će naravno ubiti jadnu pc konkurenciju svojim performansama.

 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM06.01.2011. u 11:34 - pre 161 meseci
Citat:

Power PC nije mogao da ponudi brzinu emulacije x86 softvera


Dakle Denver bi trebalo da ispuni dva preduslova.

Prvi je da ponudi performanse koji ce biti slicni ili veci danasnjim x86 procesorima. Ne kazem da nije moguce, paralelizacija cini cuda. Samo koliko bi bilo isplativo takvo resenje, jer nVIDIA ne moze sebi da dozvoli da na jos jednom polju posluje sa gubitkom zarad probijanja na trziste ili drzanja market share-a. Ovo ipak apsolutno zavisi iskljucivo od nVIDIA-e.

Drugi je da ima odgovarajucu software-sku podrsku. Sto se operativnih sistema tice, no problemo, za dve godine bice to ok. Ali sto se aplikacija tice, to vec zavisi od toga da li ce se Denver uspesno probiti na samom startu. I nVIDIA mora vec sad da tesno saradjuje sa software-skim kompanijama jer i kada izadju na trziste bez kvalitetnog software-a nece uraditi nista.

Ako budu bili primorani da emuliraju x86 - slazem se sa tobom, proci ce kao i svi ostali koji su to do sada pokusali. Ali ako budu imali app-ove koji ce nativno gurati na ARM-u od toga moze nesto i da bude.
make love - !war
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM07.01.2011. u 08:23 - pre 161 meseci
hm, ne smem ni da zamislim kompletan opus x86 softvera, to je prešlo cifru od 10.000 još pre dvadeset godina (i to samo ako računaš cp/m i dos mašine). Svaka nova mašina će morati da ponudi rešenje za korišćenje tog softvera. Nije dovoljno da samo nagovore Adobe i Autodesk da izdaju verzije Photoshopa i Autocad-a za tu platformu (a koliko su voljni vidi se po tome da o linuks verzijama koje bi radile na istim x86 procesorima ni ne razmišljaju).

Windows NT je bio dokaz da nije dovoljno imati samo široko rasprostranjen os koji je prilagođen procesoru, treba imati i prepeve popularnog softvera. Pa proizvođače mek softvera su tukli po ušima da pređu sa 68000 na power pc arhitekturu, neki su čak jedno vreme prodavali dve verzije programa zajedno, za obe arhitekture.

Mislim da će morati da ima hardverski implementiranu x86 kompatibilnost, seti se koliko snage ti treba za emuliranje jedne male Amige 500 koja ne radi ni na celih 8MHz ali ima MC68000.Na jakoj dx4 mašini i dalje štuca.

Transmeta je pokušala da reši taj problem sa Crusoe i Efficeon procesorima (koji nativno nisu x86) čisto softverski pomoću code morphinga ali je to uticalo na performanse. A hajp je bio ogroman - Linus u supertajnoj kompaniji razvija superčip, optimizovan za linuks, koji će uništiti jadnu pc konkurenciju (od 1984 je moderno oštriti zube na jadnoj pc konkurenciji, magacionerskim kompjuterima itd... iako su skoro svi izazivači danas u muzejima ) Možda je takav pristup kompatibilnosti među arhitekturama rešenje za budućnost a interesantno je da su i AMD i nvidia i Intel otkupili deo njihovih tehnologija.

Jedino je pitanje može li nvidia da napravi čip koji bi radio isto što je radio i Crusoe a po potrošnji,količini silicijuma i performansama bio jednak bar amd-u? (a da pri tome ne bankrotira). Da, to bi značilo još najmanje jedan standard ležišta za procesore ali bi dobili još jednog cpu konkurenta što je svakako dobra stvar.
 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM07.01.2011. u 21:10 - pre 160 meseci
Citat:

Jedino je pitanje može li nvidia da napravi čip koji bi radio isto što je radio i Crusoe a po potrošnji,količini silicijuma i performansama bio jednak bar amd-u?


Pa cim najavljuju ulazak na sve segmente trzista, oni su poprilicno samouvereni u svoju novu platformu. Mada dizanje hype-a danas radi svako, i sa razlogom i bez. Pa kud pukne da pukne :)

I da, dobili bi jos jednog igraca na CPU sceni, a ako prsnu - dobicemo jednog manje na GPU sto nikako nije dobra stvar.
make love - !war
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6041



+4631 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM07.01.2011. u 21:41 - pre 160 meseci
Ne bih ja tako olako eliminisao ARM iz desktop arene, niti bih tako olako povlacio paralele sa PowerPC fijaskom. Jedno je napadati Intela 80ih i 90ih sa gole poljane a drugo iz oklopne tvrdjave zvane mobility u koju sam intel pokusava da prodre za sada prilicno bezuspesno. Pitaje je sta sve ARM moze ako se malo navuce na steroide, a to za sada ne vidim da neko pokusava da odgonetne. Svi se se navarili na taj greenhouse crap i mobility. Kako bi izgledao ARM da se nabaci quadcore i digne klok na rang high end desktopa 3Ghz+? Koliko bi trosio? Koliko bi bio brz?

Isto tako cela prica oko native zavisnosti od x86 seta je malo preuvelicana u danasnje doba. Gro poslovnih aplikacija danas se ne distribuira u native x86 ili x64 formatu, apstrakcija je uradila svoje, danas imas java bytocode i CLR IL. Sa mog stanovista, Windows 8 na ARMu sa dobrim JITom i GCom (a oni vec postoje za ARM, samo da se dopeglaju) koji bi sigurno dosao uz Windows 8 sve moje aplikacije koje sam radio u poslednjih n godina ce proraditi bez ikakve modifikacije. Ne zabroavi i da ti windows 8 ARM donosi i ceo Windows API na ARMu, dakle i native aplikacije bi se mahom resavale rebuildom. Prica o ekosistemu sa xyz miliona postojecih aplikacija jednostravno ne pije vodu, Windows Vista pa potom Windows 7 su upucali sve i svet se nije srusio, ono sto je aktuelno bilo je upgraded, ono sto nije vise odrzavano palo je u zaborav. Siguran sam da svako od nas zna bar 5 ako ne i vise aplikacija koje smo nekad koristili a koji su potonuli u proslost jer je doslo neso bolje, brze, integrisanije, itd.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM07.01.2011. u 23:28 - pre 160 meseci
Pa ono sto mene najvise interesuje je price-performance ratio u desktop/hpc ARM izvedbi.
make love - !war
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM08.01.2011. u 09:38 - pre 160 meseci
Citat:
Jedno je napadati Intela 80ih i 90ih sa gole poljane

Gole poljane? Motorolina 88000 risc familija, amd-ov am29000, Intergraph clipper, Hp apollo, sun sparc,dec alpha. Bila je divizija proizvođača risc radnih stanica sa debelim iskustvom (dec je 1984 imao risc procesor na 20 mipsa) koji su hteli na desktop (za neke je to bilo pitanje opstanka). Ubila ih je hardverska nekompatibilnost sa x86 arhitekturom. Topljeni P60/66 izrađen u 5-mikronskoj tehnologiji je bio bolje rešenje.

Citat:
Pitanje je sta sve ARM moze ako se malo navuce na steroide, a to za sada ne vidim da neko pokusava da odgonetne.

I Acorn se to pitao u periodu od 1992 pa sve do 1998 kada su ga rasturili dok su se oni verovatno i dalje pitali zasto se Acorn risc pc ne prodaje bolje. ARM takav kakav je jednom već propao na desktopu (zamisli, nije mogao da izvršava aplikacije iz x86 ekosistema).

Citat:
Kako bi izgledao ARM da se nabaci quadcore i digne klok na rang high end desktopa 3Ghz+? Koliko bi trosio? Koliko bi bio brz?

Koliko je Intelu i AMD-u trebalo vremena da nauče da prave gigahercne multijezgarne procesore? Decenije. Nešto što je u osnovi pravljeno za Archimedesa i mobilne telefone ne može tek tako da se prebaci na 64bita i da mu se samo tako dodaju jezgra.

Citat:
Siguran sam da svako od nas zna bar 5 ako ne i vise aplikacija koje smo nekad koristili a koji su potonuli u proslost jer je doslo neso bolje, brze, integrisanije, itd.

pa, ne koristim vise qemm

Citat:
ono sto je aktuelno bilo je upgraded, ono sto nije vise odrzavano palo je u zaborav

Heh, da, svi su prešli na nov softver ili unapredili stari. Pa NASA je do nedavno koristila 8086 u mission control kompjuterima, zemaljske stanice koje su primale podatke sa atlasa su koristile amige 500/2000.

Citat:
Windows Vista pa potom Windows 7 su upucali sve i svet se nije srusio,

Koliki procenat vista/sedmica su instalacije na novim mašinama? Koliki procenat aplikacija je prešao na 64 bita?

Citat:
Prica o ekosistemu sa xyz miliona postojecih aplikacija jednostravno ne pije vodu

Da, zato se oni nesrećnici u wine projektu trude da što veći deo aplikacija iz nepostojećeg ekosistema nateraju da rade na linuksu.

Citat:
Ne zabroavi i da ti windows 8 ARM donosi i ceo Windows API na ARMu, dakle i native aplikacije bi se mahom resavale rebuildom.

Lepo. Dakle ako proizvođači budu hteli da im windows 8 aplikacija radi i na arm-u moći će to da izvedu uz manje muke nego do sada. To ne znači da će to svi uraditi.

Citat:
Gro poslovnih aplikacija

A šta ćemo sa neposlovnim aplikacijama? Radi li Crysis na tom armu? Da čekamo da napišu novi koji će da radi? Nenagradno pitanje: Koliki broj kompanija će pored verzija za konzole i pc objaviti i posebnu verziju igre za arm?

Ta priča šta će mi potpuna kompatibilnost sa starijim mašinama je jedan od razloga koji su sahranili Amigu i Atari.

Citat:
u native x86 ili x64 formatu, apstrakcija je uradila svoje, danas imas java bytocode i CLR IL

važno je da se izvršava, ko šiša performanse. Više mi se sviđa pristup koji je primenjen kod Krusoa, koji je imao virtuelnu mašinu na nivou procesora. Kruso je mogao da istovremeno izvršava x86 i java kod (krajnji cilj im je bio paralelno izvršavanje x86 i power pc koda). Prikazali su i čisto softverski upgrade Kruso i Efficeon procesora. Pošto nvidia ima nešto od njihovih patenata iskreno se nadam da je ovo put kojim su krenuli.
 
Odgovor na temu

geniuxx
Po ugovoru
Nis

Član broj: 90041
Poruke: 226
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.



+68 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM08.01.2011. u 11:03 - pre 160 meseci
64-bitni ARM je nezvanično u najavi.
Što se tiče performansi, evo primera šta i kako radi 32-bitni ARM na Linuxu:



U pitanju je Beagleboard, razvojna ploča sa TI OMAP ARM kontrolerom. Cena te ploče u USA je $125, a u DE €103.26.
I da, MS je najavio da će Win8 raditi na ARM-u: http://mail2speed.net/lt/t_go...._id--E-222905305--A-vID--E-530.

A x86 je odavno zreo za penziju.

Ništa ja ne potpisujem...!
 
Odgovor na temu

z@re
Zarko Bulatovic
Split

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.st3.cable.xnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM08.01.2011. u 15:58 - pre 160 meseci
FreeBSD/i386 ima trenutno ~ 20.000 programa/biblioteka/whatever u ports stablu.
Pa sad vi zamislite koliko ih ima dostupnih za Windows.

Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6041



+4631 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM08.01.2011. u 18:16 - pre 160 meseci
Uh, kad mi tako iscepkate poruku na hiljadu froncli

1. Da, gola poljana. Te igrace nemoj ni da pominjes, da su se oni pitali ko sto srecom nisu desktopi bi i danas bili privilegija bogatih sa radnim stanicama od $10,000 i proprietary memorijskim prosirenjima od $1000 za 32Mb. Nafurani dinosaurusi i proizvodjaci enaiaca, bas mi ih je pa zao sto nisu uspeli da uguse desktop x86 revoluciju. Zna se kako je x86 platforma pobedila i to nema nikakve veze sa risc vs x86 i superiornosti jednog ili drugog. To sto oni nisu uspeli da kasnije obore Intela jeste prica delom vezana za softver ali su sami posejali seme svoje propasti i to sto su oni imali iskustva sa mainframe masinama ne znaci nista u desktop areni. Situacija danas je potpuno drugacija a igraci nisu u borbi za opstanak vec imaju itekako debela ledja da sprovedu sve u delo i sumarno daleko vise sredstava nego intel da pariraju bilo kakvim mahinacijama intela.
2. Tokom vremena linija izmedju RISC i CISC platforme je postala veoma zamagljena tako da je i prica "ARM tek treba da otkrije multicore" malo preuvelicane. Sadasnji CISC procesori su u najboljem slucaju hibridi, kao sto su donekle i ARM procesori a sva tehnologija je javno dostupna kroz patentni sistem. ARM moze bez problema da uleti u tu pricu, na kraju da zavrsi na sudu oko patentnih licenci i da se nagodi sa Intelom kroz kontra tuzbe za svoje patente.
3. To sto nasa koristi 8086 za telemetriju je potpuni offtopic.
4. Softverska baza je opet ponavljam veoma labav alibi. Nekad je mozda bila vazna, ali danas u doba digitalne distribucije i short-attention-span konzumera vise ne igra nikakvu ulogu ni kuci ni na poslu. Ono gde ja mislim da vi gresite je sto ovo vidite kao bitku izmedju Linux/ARM i Windows/x86 sto je deplasirano. Kad Microsoft izadje sa Windows 8 za ARM uz njega ce ici i nove verzije visual studia i ostalih alata koji su za ARM i bitka ce zapravo biti izmedju Windows/ARM i Windows/x86 a od te bitke mi kao windows konzumeri imacemo samo koristi jer ce Intel morati da prestane sa uvaljivanjem procesora sa cetvorosifrenim cenama. GRO aplikacije ce biti ARM kompatibilne prostim rebildom sa ARM ili ARM64 targetom i radice bez ikakvih problema. Onih koji distribuiraju native code i "iz inata" ne budu hteli da naprave build za ARM ce biti veoma veoma malo, oni kojima je stalo do kupaca lako ce napraviti jos jedan build.
5. Wine projekat meni ionako vise ne znaci nista cak ni za port na Linux a kamoli u ovom scenariju, to je arhaicna tvorevina iz starog doba. Moje non-GUI biblioteke sasvim lepo sljakaju na Linuxu pod Monom. Sve i da nije tako opet je prica deplasirana, Windows ARM ce imati identican API kao Windows x86, nikakav wine ili slicno ti ne treba. PE/COFF format vec podrzava ARM zbog embeddeda, nikakava topla voda se ovde ne izmislja.
6. Kruso je monstruoznost, hardverski emulator koji ne mozes optimizovati ni pod tackom razno, fala bogu pa je odapeo na vreme. Emulacija x86 je greska, nikome nije nista donela dobro pa ni njima. Porediti to sa ILom je po meni bezveze jer IL na Windows ARMu nece raditi kroz emulaciju bilo koje vrste. IL kod ce CLR uz pomoc JIT (Just-in-time compiler) napucati direktno i potpuno optimizovano u ARM instruciton set i izvrsavace se direktno na metalu kao sto sad radi sa embbeded CLRom. Performanse JIT koda jesu manje od performansi dobro optimizovanog C++ native softvera ali za te primene vidi pod #4.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM09.01.2011. u 11:17 - pre 160 meseci
Citat:
64-bitni ARM je nezvanično u najavi.


Ako taj arm ne bude bar duplo brži od trenutno najjačeg desktop i7 procesora, ne moraju ni da se trude dalje. Tržište i dalje više ceni kompatibilnost od brzine.A u članku ionako pričaju isključivo o mogućem serverskom procesoru, gde nije toliko bitno koji će os na njemu da trči. Da je lako napraviti konkurentan desktop 64-bitni procesor bilo bi više konkurenata (ranije su Harris i AMD pravili 286 procesore, dok je postojao i buljuk proizvođača koprocesora poput weiteka ili IIt-a). CPU i GPU tržište je maraton i tu ima malo Hajle Gebreselasija koji mogu u kontinuitetu da drže korak.


šta se dešava kada praviš procesor koji se ne osvrće na bilo šta pre njega, pa makar se zvao i Intel smo videli u Itanium epizodi koja je najavom Microsofta da prestaje da podržava dotičnog u windowsu dobila svoj završetak. Intel je imao veće planove za Itanium od servera ali je na kraju ispala čista pobeda za AMD-ov x86-64 koncept.Tržište traži kompatibilnu mašinu. Još primera za ovo je bilo u vidu brata blizanca 486-ice (izašli u slično vreme), RISC 80860 nije uspeo, kao ni Inmosovi T414 i T800 transpjuteri, čak i kada su dodavani kao dodatne kartice standardnom pc-ju.


Citat:
Što se tiče performansi, evo primera šta i kako radi 32-bitni ARM na Linuxu

portovan je linux na arm još krajem devedesetih pa su se zajedno preselili u muzej. To je bila interesantna mašina ali nekompatibilna sa bilo čime normalnim u vreme dok je obitavala na tržištu. Koliko je postojalo aplikacija za Risc OS?


Citat:
A x86 je odavno zreo za penziju.

x86 je zreo za penziju još od pojave 386 procesora. Mene ne interesuje koja će se arhitektura koristiti dokle god mogu da pokrenem svaki program koji mogu da pokrenem na x86 mašini.

Citat:
FreeBSD/i386 ima trenutno ~ 20.000 programa/biblioteka/whatever u ports stablu.

Neka i windows ima samo toliko, bez industrije zabavnog softvera, to nije cifra koja se može ignorisati zarad nove arhitekture. Suviše kompanija je nepoštovanje tog jednostavnog pravila platilo nestankom.


Citat:
Uh, kad mi tako iscepkate poruku na hiljadu froncli

pa tako možeš bolje da se fokusiraš na fabulu radnje

Nasa je uzeta kao primer da su čak i najveće kompanije veoma spore u migraciji na nov hardver i softver. Prva compaqova 386-ica je izašla na tržište 1986 a prvi os koji je mogao u potpunosti da je iskoristi je bio windows 95 (za koga je ona pak bila suviše spora).

Citat:
Nafurani dinosaurusi i proizvodjaci enaiaca

Moj stav je bio da je Intel tu bio kompanija sa najmanje iskustva u dizajniranju brzih risc procesora. Intelu su sa jedne strane pretili AMD i Harris a sa druge strane gorepomenuti. U oba slučaja je presudila x86 kompatibilnost i brzina izvršavanja postojećeg softvera. Odigrali su veoma pametno i osvajali segment po segment tržišta. Mainframe konkurencija nije mogla da se takmiči sa Intelovim proizvodnim kapacitetima i obaranjima cena. Podjednako je impresivno i osvajanje tržišta čipsetova za matične ploče (iako smatram da je potpuna intelova dominacija na tom polju jako loša stvar, kao i odluka da zaštiti ležišta za procesore, sa stanovništa potrošača).

Citat:
Tokom vremena linija izmedju RISC i CISC platforme je postala veoma zamagljena tako da je i prica "ARM tek treba da otkrije multicore" malo preuvelicane.

Ne, rekao sam da nije tako jednostavno nadograditi arhitekturu pravljenu za jednu namenu da radi nešto drugo. ARM-u će trebati više vremena i novca da od svoje arhitekture napravi desktop procesor nego što je trebalo Intelu. Ista situacija bi nastala kada bi Intel krenuo da sakati core arhitekturu kako bi radila na mobilnim telefonima.

Citat:
ARM moze bez problema da uleti u tu pricu, na kraju da zavrsi na sudu oko patentnih licenci i da se nagodi sa Intelom kroz kontra tuzbe za svoje patente.

Ovo se naravno podrazumeva, Intel i AMD redovno razmenjuju licence za procesore da se ne bi desilo da neka aplikacija radi na jednom a ne radi na drugom. Problem će nastati kada neko bude hteo da uleti na desktop s nečim što nema npr. SS2 instrukcije.

Citat:
Softverska baza je opet ponavljam veoma labav alibi. Nekad je mozda bila vazna, ali danas u doba digitalne distribucije i short-attention-span konzumera vise ne igra nikakvu ulogu ni kuci ni na poslu.

Groblje alternativnih OS-eva na čelu sa BeOs-om se sa ovim ne bi složilo. Softverska baza je ono što čini x86 i dalje aktuelnim. Ljudi i dalje u zdravlju i veselju koriste deset godina stari xp (viđao sam i dan danas aktivne win95 mašine) a kada dođe trenutak da sav softver bude windows 8 compliant koristićemo optičke kompjutere. Da kupimo arm kada se pojavi i onda krenemo da razmišljamo da li sve što nam treba radi i na njemu?

Citat:
bitku izmedju Linux/ARM i Windows/x86

ne, ovo je bitka x86 softver (koga ima više nego svih ostalih zajedno)vs svi ostali. Onaj ko bude ponudio najbolje rešenje za upotrebu istog pobeđuje. Za sada je to intel/windows kombinacija. Ko zna, možda za deset godina bude arm/reactos.

Citat:
Intel morati da prestane sa uvaljivanjem procesora sa cetvorosifrenim cenama

Uvek će biti procesora sa četvorocifrenim cenama. Biće i proizvođača koji če prodavati svoju gvožđuriju po četvorocifrenim cenama. Biće čak i kupaca koji će i dalje misliti da su zagrižena jabuka ili mali alien nešto nadrealno dobro.


Citat:
Situacija danas je potpuno drugacija a igraci nisu u borbi za opstanak vec imaju itekako debela ledja da sprovedu sve u delo i sumarno daleko vise sredstava nego intel da pariraju bilo kakvim mahinacijama intela.


Svakako, najbolji period je bio kada je postojao i Cyrix na desktop tržištu.Intel je morao da obrati pažnju na dva konkurenta. ARM-ova veličina (vise sredstava od Intela? profit od četrdesetak miliona funti u 2009?) i nedostatak bilo kakvih proizvodnih kapaciteta mu ne daju previše prostora za greške jer zavisi od kompanija poput Ti-a ili TSMC-a. Svojevremeno je DEC bio neuporedivo jači konkurent Intelu, kako po veličini i resursima tako i po znanju (ali su imali Commodore marketing i suvise kasno su dozvolili Tajvancima da prave PCI matične ploče sa alfom). Šta se dešava kada kompanija koja radi samo dizajn čipova uloži previše novca u loš proizvod nVidia i pokojni ati i te kako znaju (da ne pominjem transmetu i cyrix). Sa druge strane, Intel je mogao da godinama kaska za AMD-om dok ih na kraju nije sačekao iza ćoška sa core arhitekturom.

Citat:
Kruso je monstruoznost, hardverski emulator koji ne mozes optimizovati ni pod tackom razno, fala bogu pa je odapeo na vreme.

Lakše je menjati mikrokod unutar procesora kako bi prihvatio različite arhitekture nego pisati novu verziju operativnog sistema i pratećeg softvera za svaku novu arhitekturu procesora (biraš dal'ćeš novi poseban build za svaku novu arhitekturu ili 3u1 aplikacije; JIT mora da bira između brzine i kvaliteta gde redovno strada kvalitet ). Ako se ikada bude napravio open source procesor, to će biti na takav ili sličan način.

Citat:
Emulacija x86 je greska, nikome nije nista donela dobro pa ni njima

Pozdravlja te AMD-ovo odeljenje za desktop procesore uz puno želja za dobro zdravlje

Svaki Intelov desktop procesor je imao manje ili veće bagove koji su se lakše i jeftinije mogli popraviti softverski nego zamenom čipa. Efficeon je dobio podršku za SS3 instrukcije prostom zamenom mikrokoda. Problem sa Krusoom je bio potpuna koncentracija na smanjenje potrošnje i temperature, zanemarujući performanse. To što ih je Intel ocrnio postigavši isti rezultat obaranjem frekevencije nije bitno, koristili su sve što su imali da izbace konkurenta sa tržišta.
Summa sumamrum, Kruso je bio fina ideja koja nije imala najsrećniju implementaciju.

Gorenavedeni članak pominje istu opasnost za serverski arm, tj. da nije bitno da li taj arm troši 30% manje struje ili je 10 stepeni hladniji ako ti trebaju tri komada da postigneš ono što možeš sa dva Opterona.
 
Odgovor na temu

geniuxx
Po ugovoru
Nis

Član broj: 90041
Poruke: 226
109.106.243.*



+68 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM09.01.2011. u 13:44 - pre 160 meseci
I dinosaurusi su izumrli zbog kompatibilnosti sa prošlošću...
Citat:
Mene ne interesuje koja će se arhitektura koristiti dokle god mogu da pokrenem svaki program koji mogu da pokrenem na x86 mašini.

Ako Linux već radi na ARM-u, znači i praktično sav SW koji je pisan za njega; ako je Win8 za ARM u najavi - a pratiće ga i bitni proizvođači SW-a, kakva te još kompatibilnost muči?
Na kraju krajeva, niko doživotno ne koristi jednu verziju nekog programa - pre ili kasnije radiš upgrade i eto ti prilike da to uradiš sa SW i HW istovremeno.
Ništa ja ne potpisujem...!
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM10.01.2011. u 07:52 - pre 160 meseci
Citat:
I dinosaurusi su izumrli zbog kompatibilnosti sa prošlošću...

dinosaurusi su bili kompatibilni samo sami sa sobom, što nije bio problem jer su svi imali samo jedan takav računar u kompaniji.

Citat:
Ako Linux već radi na ARM-u, znači i praktično sav SW koji je pisan za njega

Ako se ponovo kompajlira. To traži vreme i ljudske resurse (a na drugim platformama i novac).

Citat:
Win8 za ARM u najavi - a pratiće ga i bitni proizvođači SW-a, kakva te još kompatibilnost muči?

Samo podatak da će win8 ići i u 32 bitnoj varijanti (ili podatak da je photoshop za mac i dalje 32 bitan) bi trebalo da ti kaže nešto o brzini "praćenja" softverske industrije. Matori dos su sahranjivali do 1995, a tek windows xp je prekinuo sa novim 16 bitnim softverom na desktopu. A ti očekuješ da munjevito podrže nov procesor. Zašto bi?

Citat:
Na kraju krajeva, niko doživotno ne koristi jednu verziju nekog programa - pre ili kasnije radiš upgrade i eto ti prilike da to uradiš sa SW i HW istovremeno.

Nije ista priča kada imaš jedan računar ili kada imaš kompaniju gde i te kako moraš da vodiš računa o troškovima tranzicije. Ljudi su prelazili sa win 3.1 na xp. Ako prelazak na novi os i procesor u jednoj varijanti podrazumeva i preradu svega dodatnog što su koristili a u drugoj samo zamenu mašina i os-a izbor je jednostavan. Recimo da ljudi imaju licenciran photoshop 7 u nekoj maloj marketinškoj agenciji koji im je više nego dovoljan. Zamenili su mašine, stavili win 8 i sada treba da sacekaju par godina da adobe napise fotoshop za arm i pljunu još par hiljada evra za nove verzije. Da, taj scenario će se desiti. Ako neko u zdravlju i veselju koristi word 2003 kako ćeš mu objasniti da mora da kupi novi da bi mogao da i dalje piše pisma u wordu na novoj mašini? Da koriste gimp i open office? Zamisli, ima ljudi kojima se ti programi ne sviđaju.

2012 (ako tada izađe win8) imaćeš (možda) novi desktop procesor koji će biti podržan određenom količinom matičnih ploča i koji će moći da vozi samo operativni sistem. Podrška novoj platformi nije samo kompajliraj i baci među plebs. Neki preteraju u portovanju pa bankrotiraju (wordperfect koji je radio na svemu što je imalo bar 16bita ali ih je sahranio kilav prelazak sa dos-a na windows).

Jedini, ali zaista jedini način da arm bude upotrebljiv sa (novim) softverom je da ms odluči da aplikacija mora da radi i na arm-u ako želi windows 8 logo. To su radili ranije sa win 95 i nt-om (ako ste hteli 95 nalepnicu, program je morao da radi i na nt-u), a to će raditi ponovo samo ako nvidijin procesor bude čudo neviđeno u odnosu na intel i amd (I'm not holding my breath).
 
Odgovor na temu

kkedacic
Extropia

Član broj: 261437
Poruke: 31
*.adsl.net.t-com.hr.



+41 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM10.01.2011. u 09:34 - pre 160 meseci
Citat:
bigvlada: Samo podatak da će win8 ići i u 32 bitnoj varijanti (ili podatak da je photoshop za mac i dalje 32 bitan) bi trebalo da ti kaže nešto o brzini "praćenja" softverske industrije.


Treba naglasiti komercijalne softwarske industrije, kod open sourcea to nije problem, tako da je jedan nacin spasavanja od toga da se ne podrzavaju gluposti stare 20+ godina upravo open source. Sto je smijesno jer u ove prve spadaju jedne od najbogatijih korporacija na svijetu. Dobro bar cu kad ostarim nativno moci igrati igre iz mladosti na windowsu 39
 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM10.01.2011. u 18:30 - pre 160 meseci
http://www.fudzilla.com/proces...21499-tegra-2-has-yield-issues

U super. Vec vidim buducnost. ARM x2, ARM x3, ARM x4, sve zavisi koliko je core-ova prezivelo :) Jos u kombinaciji sa nVIDIA GPU-ovima - joj, 336 CUDA cores, 384 CUDA cores, pa onda kombinacije... K'o da ovi Tajvanci seku vafer sa satarom jbt...
make love - !war
 
Odgovor na temu

calimero
calimero

Član broj: 14608
Poruke: 415



+34 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM11.01.2011. u 22:55 - pre 160 meseci
Citat:
Neće, sem ako x86 kompatibilna arhitektura ne bude implementirana hardverski.

Već sam pominjao to na temi o linuksu, poslednji napad na windows/intel standard je bio pokušaj sa os/2 i power pc procesorima. Power PC nije mogao da ponudi brzinu emulacije x86 softvera koji bi bio jednak brzini pentiuma iako je bio brži čip. Ni Alfa (koja je tada bila zver od procesora) nije prošla ništa bolje, jer je hardverski emulirala samo 286. Kako je prošao PC sa windowsom i mips r4000 procesorom?

koja je poenta x86?
- da tera Windows.

nema Windowsa, nema ni x86. (ili: kakav OS, takav i CPU! )

btw dimkovicu gde je onaj super ultra mega naslednik Atoma od pre 3 godine koji je trebao da stavi tacku na ARM?
 
Odgovor na temu

geniuxx
Po ugovoru
Nis

Član broj: 90041
Poruke: 226
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.



+68 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM11.01.2011. u 23:45 - pre 160 meseci
@bigvlada:
Niko nije rekao niti očekuje da će prelazak sa x86 na ARM (ili bilo koji drugi procesor) da se obavi preko noći. Trajaće to više godina, naravno. So what? I SW i HW upgrade te čekaju, kad-tad.

Citat:
combuster: U super. Vec vidim buducnost. ARM x2, ARM x3, ARM x4, sve zavisi koliko je core-ova prezivelo

Misliš ovako nešto:



Sa http://www.arm.com/products/processors/cortex-a/cortex-a9.php .

Ništa ja ne potpisujem...!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM12.01.2011. u 00:56 - pre 160 meseci
Ne, mislim na ovako nesto :)



Kakav im je yield %, imacemo Cortex A10 X2 (gde su dva ispravna a dva neispravna disable-ovana core-a). Steta da se baci ;-) nVIDIA je vec iskusna tu, posto im je za Fermi bio jednocifren yield mesec dana pred release... :)

/edit:

Ma i ja ken*am. Ako im je yield los nista im nece pomoci, nisam zagledao unutrasnjost Tegre 2 ali sam sad nasao block diagram i ne pise im se dobro. Ako se nesto nije menjalo od pocetka prosle godine, Tegra 2 tera dve single core Cortex 9-tke + unutar jednog die-a IGP, dva procesora za decoding/encoding, audio procesor...

Ako je yield los - they are screwed, odatle ce tesko moci nesto da se povadi... I opet mi nista nije jasno jer TSMC ne radi u 40nm od juce...

[Ovu poruku je menjao combuster dana 12.01.2011. u 02:07 GMT+1]
make love - !war
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bigvlada
bgd

Član broj: 41095
Poruke: 325
*.beogrid.net.



+94 Profil

icon Re: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM12.01.2011. u 07:57 - pre 160 meseci
Citat:
Treba naglasiti komercijalne softwarske industrije, kod open sourcea to nije problem,

Koliki deo softverske industrije je komercijala a koliki deo open source? Koliki deo windows aplikacija je komercijalan a koliki deo open source?

Citat:
tako da je jedan nacin spasavanja od toga da se ne podrzavaju gluposti stare 20+ godina upravo open source.

Glavni razlog dugovečnosti pc standarda je kompatibilnost. Svi koji nisu podržavali "gluposti stare 20 godina"
već su sa svakom novom implementacijom procesora ili softvera otkrivali toplu vodu su se preselili u vitrine.

Citat:
Niko nije rekao niti očekuje da će prelazak sa x86 na ARM (ili bilo koji drugi procesor) da se obavi preko noći.

Ti pretpostavljaš da će nvidijn arm (pretpostavimo bez x86 kompatibilnosti) biti toliko bolji (i biti adekvatno podržan od strane hardverske i softverske industrije da će se takav prelazak uopšte desiti) a da će intel i amd sedeti skrštenih ruku. Teško. Očekivati da jedna mala kompanija, sa nesigurnim finansijama i bez iskustva u izradi desktop procesora napravi nešto što će zameniti bazu od preko milijardu aktivnih mašina je čist SF (volim ja SF ali princip ja protiv ostatka sveta uspeva samo u igrama )


Citat:
So what? I SW i HW upgrade te čekaju, kad-tad.

Naravno, ali u jednom slučaju sam biraš kada ćeš i koliko unaprediti hardver, os i aplikativni softver dok te u drugom slučaju procesor prisiljava da menjaš sve odjednom (i to pod uslovom da možeš da zameniš sve). Gde ti tu vidiš neku prednost arma? Zašto bi se neko odlučio da kupi baš to? Alternativa radi alternative? Ako mi baš dođe da budem alternativan, uvek mogu da nabavim neku amiga os4 kompatibilnu ploču, os i da se igram sa tim.

OD 1981 (8088 PC sa pc dos 1.0) do 2011 (intelova i amd-ova četiri i više jezgarna čuda sa sedmicom) dos/windows (sa komercijalnim softverom) i x86 mašine su standard za personalne računare, sve ostalo (bolje ili gore) je alternativa.
Priče o tome šta treba, šta ne treba, kako bi moglo ili ne bi moglo su samo priče. U proteklih 30 godina tržište je nebrojeno puta dokazalo da je najbitnija stavka uspeha kompatibilnost. Zar je to toliko teško prihvatiti?
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Project Denver - nVIDIA RISCs with ARM

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 22876 | Odgovora: 106 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.