Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Tema za diplomski rad

[es] :: Veštačka inteligencija :: Tema za diplomski rad

[ Pregleda: 2875 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Hari Haler

Član broj: 179542
Poruke: 68
62.68.97.*



+1 Profil

icon Tema za diplomski rad13.04.2011. u 17:47 - pre 158 meseci
pozdrav svima,
u narednih par dana trebao bih prijaviti temu za diplomski rad. student sam elektrotehnike, smjer informacione tehnologije. nakon intenzivnog premišljanja, suzio sam izbor na dvije koje mi djeluju interesantno:

Tema 2: Rutiranje vozila simulacijom prirodnih procesa
Obrazloženje:
Problem trgovačkog putnika i njegove ekstenzije. Rješenje korištenjem neuronskih mreža - samoorganizujuće mreže i mreže sa propagacijom unapred. Rješenje korištenjem genetičkih algoritama – genetičko sektorisanje i genetičko klasterovanje. Analiza performansi i poređenje.

Tema 7: Optimizacija zasnovana na inteligenciji roja
Obrazloženje:
Obraditi koncepte na kojima se zasniva rješavanje optimizacionih zadataka koristeći principe inteligencije roja (Swarm intelligence principle). Opisati osnovni algoritam optimizacije PSO (Particle swarm optimization) i izbor njegovih parametara. Primijeniti PSO na problem obučavanja neuronske nerekurzivne (feedforward) mreže. Izvršiti poredbenu analizu PSO algoritma sa algoritmom propagacije greške unazad (Backpropagation).

ako je neko upućen u tematiku, volio bih da mi malo obrazloži koje su razlike između navedenih postupaka (neuronske mreže i genetički algoritmi, i algoritmi zasnovani na inteligenciji roja). takođe, pročitao sam ranije na par mjesta da su neuronske mreže zastario metod koji je sve manje zastupljen, pa me interesuje mišljenje i po tom pitanju.
s obzirom da će mi trebati dosta vremena da bilo koju od ove dve teme obradim onako kako bi htio, a tako se možda i usmjerim za dalju specijalizaciju na master ili eventualno doktorskim studijima, zanima me i kakva je njihova praktična primjena.
svako dobro
 
Odgovor na temu

[es] :: Veštačka inteligencija :: Tema za diplomski rad

[ Pregleda: 2875 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.