Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

neovlasceno snimanje, sudski dokaz

[es] :: Anonimnost i privatnost :: neovlasceno snimanje, sudski dokaz

[ Pregleda: 4816 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bgd.it
bg

Član broj: 297094
Poruke: 1
*.med.bg.ac.rs.



Profil

icon neovlasceno snimanje, sudski dokaz11.01.2012. u 20:54 - pre 148 meseci
Jel zna neko epilog slucaja Cvijan?
tj kako se tumaci kz clan 143

KRIVIČNI ZAKONIK
Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje
Član 143.
(1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Komentar Krivicnog zakonika (autor prof. Zoran Stojanovic):

Zastitni objekat ovog krivicnog dela jeste u krajnjoj liniji pravo coveka na slobodu nesmetanog izrazavanja, odnosno licno pravo svakoga da se moze pouzdati u to da izjava koju je uputio odredjenom licu ili razgovor koji je vodio ne bude dostupan i drugima protivno njegovoj volji i znanju. Znaci radi se o zastiti sfere privatnosti pojedinca. Krivicno delo ima tri oblika, dva osnovna i jedan tezi. Kod prvog osnovnog oblika, stav prvi, radnja izvrsenja je alternativno postavljena kao neovlasteno prisluskivanje upotrebom posebnih uredjaja ili tonsko snimanja razgovora, izjave ili nekog saopstenja koje nije namenjeno licu koje to cini. Prisluskivanje jeste potajno slusanje tudjeg razgovora, izjave ili saopstenja tj. slusanje bez znanja i pristanka lica koje se prisluskuje. Za postojanje ovog oblika radnje izvrsenja nepohodno je da se to cini posebnim uredjajima koji su s obzirom na razvoj tehnike danas brojni, raznovrsni i efikasni. Prisluskivanje ne mora biti neposredno tj. lice koje prisluskuje ne mora istovremeno da slusa tudj razgovor. Naime postoje aparati za tajno prisluskivanje kada su uredjaji za prisluskivanje prikljuceni na aparat za tonsko snimanje. U tom slucaju ostavarene su obe alternativno propisane radnje izvrsenja. Drugi oblik radnje izvrsenja sastoji se u tonskom snimanju koje takodje s obzirom na razlicita tehnicka sredstva moze biti preduzeto na vise nacina. Zakon posebno ne govori o neovlascenom prisluskivanju i tonskom snimanju telefonskih razgovora ali s obzirom na rasprostranjenost komuniciranja putem telefona u praksi je to jedan od najznacajnih i najcescih modusa vrsenja ovog krivicnog dela.
Objekt radnje krivicnog dela jeste tudj razgovor, izjava ili saopstenje.

Pod pojmom tudjeg razgovora treba podrazumevati i razgovor u kojem ucestvuje i izvrsilac ako neovlasceno odnosno bez pristanka drugog lica tonski snimi taj razgovor. U tom smislu treba shvatiti i izjavu koja nije namenjena licu koje prisluskuje odnosno tonski snimi. Bitan element krivicnog dela jeste da se prisluskivanje ili tonsko snimanje vrsi neovlasceno tj. bez pristanka lica koje razgovara ili daje izjavu. Izuzetno, ovaj element nece biti ostvaren i onda kad tog pristanka nema ali samo u dva slucaja odstupanja od nacela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstva opstenja (ovde se upravo radi o drugim sredstvima opstenja) koji su odredjeni ustavom Republike Srbije: kad je to neophodno radi vodjenja krivicnog postpuka ili radi odbrane zemlje.
.....

-stav 1 jel mob s instaliranim softverom za snimanje poseban uredjaj (ili se misli na sve sem uveta)?
-stav 2
ko je nepozvano lice -neko s cijim prisustvom/prisluskivanjem/preslusavanjem se nisu oba sagovornika saglasili?

komentar dr.Beljanski\
Kada su u pitanju neovlašćeno prisluškivanje
i snimanje (član 143), nejasno je zbog čega je kažnjivo
samo neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili kakvog saopštenja
koje učiniocu nije namenjeno,
mada učinilac takav
neovlašćeno tj. potajno snimljeni govor, koji mu jeste bio
namenjen, može nekažnjeno da distribuira i preda svakom
drugom nepozvanom licu (član 143. stav 2).

jel ovo zadnje znaci ko je snimio taman i bez saglasnosti sagovornika sme to da pusti i sudu/nekom trecem ako je on ucestvovao u razgovoru (mada snosi posledice po stavu 1 ukoliko se precizno utvrdi da je on snimio)

-i na kraju ako dvoje cuju bez snimanja isto(jedan se sakrije npr) jel to pojacava svedocenja
ili jel snimak s dozvolom drugog moze biti dokaz na sudu ili ako je bez dozvole (a neces da kazes odakle si ga dobio ko Vucic) barem povod za pokretanje postupka u krivicnom pravu?
 
Odgovor na temu

[es] :: Anonimnost i privatnost :: neovlasceno snimanje, sudski dokaz

[ Pregleda: 4816 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.