Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća

[ Pregleda: 1579 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

deZio
Inđija

Član broj: 150608
Poruke: 345
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+38 Profil

icon Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća19.02.2012. u 23:06 - pre 147 meseci
Šta mislite o pravnim posledicama pravljenja ovakvog sajta?

Npr. hoću da napravim sajt za info o polascima u železničkom saobraćaju u Srbiji. Znam da već postoji sajt, ali npr. ja smatram da mogu napraviti dosta bolji i funkcionalniji. Da li bih mogao biti tužen? Ili npr. hoću da pravim sajt o redu vožnje Lastinih autobusa.

Npr. na sajtu nigde ne bih koristio njihov logo ili oficijalni naziv, samo bi vremena polazaka i stajališta bila ista kao originalna. Da li bi to bilo dovoljno da izbegnem neke pravne posledice a opet da ljudima dam alternativu kada je u pitanju dobijanje boljih informacija o redu vožnje.

Samo bih želeo ko god da odgovori, da se drži teme, i da ne bude bespotrebnih poruka o kašnjenju vozova itd.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6275

Sajt: pedja.supurovic.net


+1570 Profil

icon Re: Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća20.02.2012. u 09:03 - pre 147 meseci
Ako ne uzmeš gotovu bazu podataka od nekoga mislim da ne može bitiosnova za tužbu. E sad, koliko će ti sajt biti funkcionalan ako sve moraš ručno da prepisuješ uključujući i ažuriranje kada dođe do izmena, ne znam...

Misliš da je bolji pristup da kontaktiraš prevoznike čije podatke želiš i ponudiš im saradjnjiu - oni tebi podatke a ti njima promociju...


 
Odgovor na temu

deZio
Inđija

Član broj: 150608
Poruke: 345
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+38 Profil

icon Re: Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća20.02.2012. u 20:19 - pre 147 meseci
Ne znam, mislim da bi to kod njih proizvelo otprilike ovakvu reakciju: ...Mi napravili sajt, mi najpametniji odabrali najpametnije programere da nam naprave sajt, platili 1000-2000-5000-10000€, i ti se sad javljaš da ti damo dozvolu da praviš redizajn sajta ili njegovu kopiju. Ti misliš da si toliko pametan da pokažeš da smo mi mogli i bolje da uradimo za manje para, nema šanse. Bolje od našeg ne može. Čak i da može, naši programeri sa kojima sarađujemo bi to odradili bolje...

Tako ja vidim neku njihovu reakciju na saznanje da neko želi da njihova firma ima bolji sajt nego što ga njihovi saradnici mogu uraditi jer onda ispada da imaju loše saradnike :D A opet verujem da takve firme imaju saradnju sa određenim programerskim firmama, i sigurno se njihovim programerima ne bi svidelo da prevoznik kaže da je neki anonimus napravio bolji sajt od njih koji su firma specijalizovana za web design & dev.

E sad, ne želim ja da moj sajt ima više polazaka..xD Ja bih samo želeo da napravim isti sadržaj, ali prikazan na alternativni način, bolje uklopljen, naprednija i lakša pretraga.. Znači potrudio bih se da bude maksimalno optimizovano za nekog posetioca koji želi da dođe do željene informacije.

Mada mislim da nije nikakav problem napisati npr. 01.01.2021. 14:35 Beograd Novi Sad Lasta. Lasta ne bi trebalo da ima nikakvo ekskluzivno pravo na objavljivanje njihovih redova vožnje.. E sad, npr. ja kasnim 1 dan sa ažuriranjem, a oni me tuže da sam u to i to vreme imao pogrešan red vožnje i time dovodio putnike u zabludu :DDD Ništa me u našoj Srbiji ne bi iznenadilo :) Nadam se da će neki pravnik da pročita ova moja nagađanja pa da pomogne :)
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6275

Sajt: pedja.supurovic.net


+1570 Profil

icon Re: Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća21.02.2012. u 09:21 - pre 147 meseci
Misli globalno. Jedina prednost koju mozes imati je da ti napravis sajt na kome ces prikazivati redove voznje svih prevoznika. Meni se cini da tako samo i ima smisla - najbolje ako bi na jednom mestu imao podatke svih prevoznika u Srbiji.

Tako ce i oni biti motivisani da ti daju podatke jer ako ih ne daju, ti ces posetioce upucivati na druge prevoznike.

Ovu ideju imam vec godinama, cak sam napravio bio i neki grubi model baze podataka, ali posto nisam nasao prihvatljivo resenje problema azurnosti, nisam ulazio u razvoj.


 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Pravljenje alternativne verzije sajta nekog saobraćajnog preduzeća

[ Pregleda: 1579 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.