Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Random generator kao osnova AI-a

[es] :: Veštačka inteligencija :: Random generator kao osnova AI-a

[ Pregleda: 3539 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

redgy_bre
Projektant, Pcomm
Beograd

Član broj: 39379
Poruke: 23
*.etf.bg.ac.yu.



Profil

icon Random generator kao osnova AI-a 02.02.2005. u 19:07 - pre 233 meseci
Interesuje me vase misljenje o sledecem: da li bi kao osnova svake (pa i vestacke) inteligencije trebao da se nalazi neki random generator, koji bi omogucio da takva inteligencija ima moc da odluci da li ce ili nece da izvrsi neku operaciju. Pa da se onda preko toga implementiraju funkcije koje bi preferirale jednu od opcija, ali da uvek postoji mogucnost da se uprkos "zdravom razumu" izvrsi neka od funkcija koju taj razum nikako ne sugerise. I da li bi ta inteligencija imala memoriju koja bi bila trajna, tj jednom kad nesto zapamti da ne zaboravlja ili bi se na neki nacin stare informacije menjale novim ukoliko se proceni da su nove vaznije, kako bi se izbegla potreba za beskonacnim kapacitetom memorije robota. I kako je moguce robotu dati mogucnost da uci putem iskustva, tj da zna sta je bitnije za njega a sta nije? Mozda bi mu trebalo pre svega implementirati neke Dogme koje bi bile prioritet svih prioriteta, kao npr: "Moras izbeci sopstveno unistenje po svaku cenu", "Moras da stices nova saznanja" ... itd ... Da li bi na osnovu toga on mogao da pravi selekciju sta mu treba, a sta ne od informacija koje dolaze do njega. Pogotovo ako bi se robotu dale kao prioritet neke delimicno kontradiktorne Dogme, kako bi on reagovao na to? Mozda bi postao psihotican? O ovoj temi sam na netu uspeo da nadjem neke rasprave, ako je jos neko uspeo da naleti na nesto slicno ostavite mi link....

Pozdrav svima.
 
Odgovor na temu

IdeaR
BiH

Član broj: 11048
Poruke: 126
*.dslam.ob.bih.net.ba.



+2 Profil

icon Re: Random generator kao osnova AI-a 02.02.2005. u 22:20 - pre 233 meseci
Citat:
redgy_bre: Interesuje me vase misljenje o sledecem: da li bi kao osnova svake (pa i vestacke) inteligencije trebao da se nalazi neki random generator, koji bi omogucio da takva inteligencija ima moc da odluci da li ce ili nece da izvrsi neku operaciju. Pa da se onda preko toga implementiraju funkcije koje bi preferirale jednu od opcija, ali da uvek postoji mogucnost da se uprkos "zdravom razumu" izvrsi neka od funkcija koju taj razum nikako ne sugerise.


Ovo baš i nema smisla, taman napraviš AI da radi, pa ga onda oslabiš tako što će namjerno griješiti.

Citat:
redgy_bre: I da li bi ta inteligencija imala memoriju koja bi bila trajna, tj jednom kad nesto zapamti da ne zaboravlja ili bi se na neki nacin stare informacije menjale novim ukoliko se proceni da su nove vaznije, kako bi se izbegla potreba za beskonacnim kapacitetom memorije robota.


Koliko znam psiholozi cijene da je moć zaboravljanja izuzetno važna za ljudsku psihu i normalan život. (Nietzche je to uzimao kao vrlo bitnu i dobru ljudsku osobinu. A, inače riječ čovjek na arapskom takođe znači i zaboravko. čovjek=zaboravko)

Citat:
redgy_bre: I kako je moguce robotu dati mogucnost da uci putem iskustva, tj da zna sta je bitnije za njega a sta nije? Mozda bi mu trebalo pre svega implementirati neke Dogme koje bi bile prioritet svih prioriteta, kao npr: "Moras izbeci sopstveno unistenje po svaku cenu", "Moras da stices nova saznanja" ... itd


Što se tiče ovoga dosta se napredovalo u zadnje vrijeme. Machine learning, neural networks, genetic algorithms...

....

Inače AI ima tu neku auru privlačnosti, magije, kao, nismo tu baš u potpunoj kontroli nad stvarima... nešto se dešava, a nismo sigurni šta.. nešto smo stvorili potencijalno veće od nas... Frankenštajn...
Čak i kada bismo uspjeli da stvorimo uslove za pojavljivanje vještačke svijesti, tj svijest koja ne bi živjela u ljudskom organizmu nego na pločicama silicijuma, sumnjam da bi išta više znali o tome šta je to svijest, i kako nastaje, nego što se sada zna. To bi onda bio još jedan način da se pojavi svijest u ovom svijetu, pored sadašnjeg gdje žene rađaju djecu.
Ovim stvarima se vrlo pametni ljudi bave od pamtivjeka, a progres je vrlo polagan.

Mislim da je mnogo korisnije usmjeriti istraživanja prema 'jednostavnijim' stvarima, tj onim koja bi se mogla, bar teoretski, opisati matematičkim jednačinama. Artificial Life mi se tu čini kao vrlo zanimljivo područje, i područje koje bi tek moglo prirediti neka iznenađenja.
 
Odgovor na temu

redgy_bre
Projektant, Pcomm
Beograd

Član broj: 39379
Poruke: 23
*.etf.bg.ac.yu.



Profil

icon Re: Random generator kao osnova AI-a 04.02.2005. u 21:24 - pre 233 meseci
Nisam mislio da takva masina treba uvek namerno da gresi samo da ima i mogucnost i za tako nesto. To ce joj svakako umanjiti sposobnosti ali mozda bi na takav nacin bila bliza nama, ljudima? Takva mogucnost bi joj mozda dozvolila da izadje iz okvira nekog programa i da sama sebi definise ciljeve i neke algoritme po kojima ce funkcionisati.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12846



+4783 Profil

icon Re: Random generator kao osnova AI-a 05.02.2005. u 13:41 - pre 233 meseci
OK, ovde vidim posmatramo AI u vidu robota. Ne moras uopste ubacivati random stvari da bi robot gresio. Recimo da napravis robota koji ima sve potrebne senzore koji ce mu zamenjivati ljudska cula. Sada je na redu software. Ako napravis stvar tako da za svaki svoj postupak analizira posledice (sto je veoma bitno, jer na osnovu toga zakljucuje da li to treba da uradi ili ne) imas dve opcije, da analizira u beskonacnu buducnost ili za ogranicen vremenski period. Ovo prvo ne ide jer ce za prvu stvar koju bi trebao da uradi robot morao da provede beskonacan vremenski period razmisljajuci o posledicama. Kod druge varijante automatski dobijes izvesnu mogucnost greske koja je veca sto je vreme koje se predvidja krace. Pored toga, nije moguce da robot analizira sve podatke koje dobija. Recimo, totalno bi bilo pogresno da proracunava kretanja svakog lista na drvetu koje se nalazi pored puta kojim ide samo da bi odlucio da li da napravi jos jedan korak ili da stane. Znaci, potrebno je da nauci i da zanemaruje neke podatke (BTW, ovo smatram vrlo bitnom stvari u razvoju AI-a). Ako zanemaruje neke podatke opet povecava mogucnost greske (mozda se bas iza N-tog lista nalazi bomba koja ce se aktivirati kada mu glava bude dovoljno blizu a mogao je da posumnja jer se list ne krece na uobicajen nacin). I sve to bez random brojeva (osim ako ne koristi njih da bi odlucio koliko vremena unapred da planira i sta da zanemaruje, ali bi to bilo pogresno).

Lepo neko rece gresiti je ljudski :). Sto vise grese (a gresice) vise lice na nas a random brojevi im nisu neophodni.
 
Odgovor na temu

[es] :: Veštačka inteligencija :: Random generator kao osnova AI-a

[ Pregleda: 3539 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.