Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Chrome OS stize vrlo brzo

[es] :: Advocacy :: Chrome OS stize vrlo brzo

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 21650 | Odgovora: 95 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo20.05.2011. u 22:27 - pre 157 meseci
Citat:
Nedeljko
20€ mesečno je ništa ako te stvarno rastereti problema.


Da, i svinje lete. Price o "rasterecenju problema" nisu vredne nekog komentara posto su prakticno neizvodljive. To nije zato sto se "Google prvi setio" vec zbog neceg drugog (realnost). Vec su dozvolili native kod za Chrome aplikacije, sto znaci da je tu kraj ideje o "zero configuration" bez problema. Da je sve web-based, mozda bi i mogli to da kontrolisu 100% - ali to bi onda bilo toliko jadno, da to niko ne bi koristio. Zato su i dozvolili native kod. Sve se bojim da ce Google da pruza podrsku za 3rd party aplikacije :)

Mislim Google i podrska uopste - Nexus One je bio odlican primer kvaliteta njihove "podrske". To je bre geek kompanija, nisu oni uopste specijalizovani niti imaju know-how za masovne potrosacke uredjaje i podrsku - njihova ideja o podrsci se svodi na forume i javni bug tracker. Android funkcionise zato sto to rade OEM-i koji imaju decenije iskustva, a ne Google.

Takodje, Google moze da bukvalno daje te masine za dzabe, i da na njima generise gubitke kako bi to progurao - ali to onda nije biznis, vec njihov eksperiment koji ce pre ili kasnije morati da postane profitabilan.

IMHO, osim ako se neko cudo ne desi, od tog Chrome OS-a nema nista - valjace ga neko vreme "na silu" i ti netbookovi ce imati neku bednu prodaju - bice uvaljivani sa 3G planovima, i na kraju ce se to stopiti sa Android-om kome ce biti dodato jos funkcionalnosti tako da moze da pokrije i masine netbook form faktora. Totalno je nerealno ocekivati veliki aplikativni ekosistem za jos jedan "mee too" linuxoid koji je jos i druga liga kod samog proizvodjaca.

Drugo... sto se same podrske tice za Windows laptopove, danas ti podrsku dobijas ne od Microsofta vec od hw. vendora... Danasnje masine su i ovako i onako totalno skockani laptopovi, sa svim vec instaliranim... ako ti nesto treba, a ti ces zvati Dell a ne MSFT.

Citat:
bojan_bozovic
Ivane, Google se nada da učini ono što je Apple uradio, to pod jedan, i pod dva, treba im njihova Linux distribucija na PC-jima, kada smartfoni prerastu Android.


Sumnjam da Google uopste ima cilj da cini ono sto radi Apple.

Google zanima samo jedna stvar - povecan "surface" za reklame koje serviraju preko online servisa koje nude, uz pomoc sto vise povezanih uredjaja i sto vise nacina za prikupljanje podataka. Chrome OS je tu samo "kanal" za reklame kao i Android - i tu mislim da su se zeznuli jer je to vec previse izbora i to jednostavno nece uspeti (Android je vec postao glavna stvar).

Apple zivi od svog hardvera - to je sasvim drugaciji biznis.

Ne vidim sto ne bi mogli da apgrejduju Android da podrzi laptop form faktor - stavise, cenim da bi im to bilo daleko jednostavnije sa vise sanse za uspeh od pokusavanja proguravanja jos jednog OS-a.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
212.200.65.*



+2790 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo20.05.2011. u 23:27 - pre 157 meseci
Dakle, tvoja teorija je da u Google-u sedi gomila diletanata, koji hoće da proguraju novi OS ničim iako to ne može da prođe.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Tyler Durden
Tyler Durden
Beograd

Član broj: 4312
Poruke: 3379
*.adsl.verat.net.



+1365 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo21.05.2011. u 16:46 - pre 157 meseci
Dvije stvari mi se veoma sviđaju u Milančetovom izlaganju, i apsolutno se slažem sa njima.
- da je MSFT vrijeme na neki način prošlo.
- Google ima nevjerovatnu vještinu da zadrži simpatije na svojoj strani i kroz velike pizdarije koje im se povremeno dese

Živo me interesuje da li je to u potpunosti njihova zasluga i rezultat strategije i poteza, ili ih je na neki način i sreća pomazila, trenutak u kom i na koji način su se pojavili i sl.
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo21.05.2011. u 17:12 - pre 157 meseci
To je vise sticaj okolnosti.

Sve to mogu da zahvale prostoj cinjenici - njihovom poslovnom modelu. Njihov poslovni model je 99% baziran na uvaljivanju reklama, i oni su ga brilijantno implementirali tako da ne bude intruzivan.

To je zamka u koju su upali mnogi drugi pre njih - i zasluga Google menadzmenta je da glavni servis ne ucine ekvivalentnim danasnjoj televiziji, vec tome da on i dalje ostane super-jednostavan bez obstrukcije reklamama.

To cini Google popularnim - zato sto jesu najbolji pretrazivac. I za to im treba skinuti kapu.

Sve ostalo oni crpe na osnovu toga - prvo, kako su im reklame primarni biznis, koji donosi ENORMNU lovu, sve ostalo je sekundarna stvar i tome mogu da pristupaju sa tim relaksiranim skoro hipi stavom :-) To ih cini popularnim medju geek community-jem - zato sto "dele stvari za dzabe", podrzavaju popularne ideologije (FLOSS i sl...).

Sa druge strane, ako se izuzme njihov glavni biznis i par sporednih stvari koje su postale popularne... Uticaj Google-a na IT tehnologije i razvoj je prilicno mali (tu ne racunam ceo "Web 2.0" fenomen, doduse).

Stavise, osim te svoje haoticnosti tu je i zabrinjavajuce relaksiran stav prema tudjoj intelektualnoj svojini (od kopiranja knjiga bez dozvole, preko kopiranja koda bez dozvole, itd...) te vrlo niska briga za kvalitet tih drugih proizvoda i tehnologija.

Sve to Google cini kontraverznom kompanijom. Jedno je sigurno - sav njihov uspeh se zasniva na jednoj stvari koju rade izuzetno dobro. Sve ostalo je boranija.

Android je izuzetak koji je verovatno premasio i ocekivanja Google-a... i to je isto rezultat ne kvaliteta, inventivnosti, vec proste rupe na trzistu koja je nastala pojavom iPhone-a 2007-me - niko drugi u tom momentu nije imao takav koncept, razradjen do te mere kao iPhone. Cak ni Google, i njima je trebalo 2 godine da to odrade. Ono sto je fantasticno je sto su i drugi imali te 2 godine! Zahvaljujuci totalnom idiotizmu Microsofta, totalnom idiotizmu Nokia-e i njihove zaljubljenosti u svoje lose strategije (WM6, Symbian) - Google je uspeo da popuni taj "gap" sa Androidom koji je industriji ponudio ono sto industrija trazi.

I to je istorija. Android ce nastaviti da bude #1 izbor zato sto je sada dovoljno dobar, sadrzi vec dovoljno stvari da bi bilo izuzetno skupo napraviti ih od nule + besplatan je (ili skoro besplatan).

Ali IT revolucija nije. Pre bih rekao da je Android trijumf specificne skole misljenja koja favorizuje "dovoljno dobro" za mase, a ne kvalitet i perfekcionizam. Sa poslovne strane, to je super izbor. Sa neke moje profesionalne strane... taj izbor je isti kao i Britney Spears.

Moj Nexus S se resetovao sam od sebe nemam pojma koliki broj puta... Vise puta sam imao slucaj da skinem aplikaciju koja u pozadini pojede bateriju za nekoliko sati (K9 mail, neki traffic counter), njihov multimedia framework (OpenMAX) je toliko patetican i nekompatibilan gde svaki SoC vendor ima svoje privatne ekstenzije i interfejse (radi posao ako se multimedia svodi na pustanje URI-ja iz aplikacije sa prostim audio i video klipom - zato se malo ko zali, jer gro Dalvik aplikacija nemaju posla ni sa cim komplikovanijim) da je sramota (sad su izmislili novi high-level framework "starefright" ili tako nesto... yet another) i sl... Mediokritet u svakom pogledu, ali nekako radi kada se sve sklepa. "Dovoljno dobar".

Na zalost, u ovom momentu to i jeste najbolja opcija ako ne zelite jednog vendora - znaci, boljeg trenutno nema.

Ne sumnjam da je Chrome OS jos gori - sa tom razlikom da je Android popunio veliku rupu na trzistu, dok Chrome OS nema sta da popuni.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.hsd1.ca.comcast.net.



+1001 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo21.05.2011. u 18:14 - pre 157 meseci
Citat:
sad su izmislili novi high-level framework "starefright"


Stagefright, koji je (ako se ne varam) napisao PacketVideo (PV) ...koji zapravo sve bitne stvari bazira na komunikaciji
sa OpenMAX komponentama, sto mu u krajnjoj liniji dodje na isto. Prakticno - ima source elemente, nekoliko standardnih
demux-era, tanku opnu oko dekodera i renderera, sve to napisano u dosta fancy C++ varijanti - i to je to.

Najgore - ne postoje cvrste garancije (ako se dobro secam cak se nesto suprotno tome i nagovestavalo) da ce opstati u
narednim verzijama OS-a.

Ipak, daleko najteze je - odsustvo DRM arhitekture za multimediju.

Posto je OS otvoren, svako moze da rekompajlira odredjene delove koda, root-uje device i zameni sistemske biblioteke
svojima i da komercijalni A/V materijal ripuje (tj. prosledi dekodovane semplove i video frejm-ove u svoj fajl). Posto stizu
tablet-i, veci storage kapacitet, to uopste nije mali problem, koji je vec je pristojno 'zabavio' dosta entiteta u lancu distribucije.



Sto se tice 'rupe' u marketu - imam stalno utisak da je Palm-ov (sada HP) WebOS sasvim dostojan takmac u cisto tehnoloskom
pogledu. Ljudi iz Apple-a iz striktno moje branse kazu da su ga po zadatku surovo isprobali (PalmPre) i smatraju ga sasvim
legitimnom spravom. Naravno, u svemu ostalom (siroka podrska, otvorenost itd,itd) nije imao ni teorijske sanse da postane
znacajniji.
 
Odgovor na temu

Devanagari
Belgradesh, Srbistan

Član broj: 255755
Poruke: 52
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+702 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo21.05.2011. u 18:58 - pre 157 meseci
I ja sam stekao takav utisak o WebOSu, doduše kao laik-korisnik. Bem li ga zašto nikad nije kresnula varnica i zapatio se kod većeg broja ljudi… Možda nedostatak podrške od carriera, to je u Americi od presudne važnosti. Telefoni su im pride jako ružni. Pošto je ovo tema o (Chrome) OSu, da završim samo da ostaje da se vidi šta će biti kada HP izbaci WebOS i za računare i tablete, možda im upali ta integracija.
Nakon velike svetske katastrofe, Srbija će biti u prilici da povrati Kosovo i Metohiju
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo22.05.2011. u 00:03 - pre 157 meseci
Citat:
Nedeljko
Dakle, tvoja teorija je da u Google-u sedi gomila diletanata, koji hoće da proguraju novi OS ničim iako to ne može da prođe.


Ne radi se tu o diletantima ili ne-diletantima.

Stvar je vrlo prosta - Google ima enormne pare, koje su zaradjene na jednom specificnom biznisu u kojem je Google astronomski uspesan.

To im omogucava da se bukvalno igraju sa drugim projektima, jer ni jedan od njih ocigledno ne mora da zadovoljava norme koje bi morao da zadovolji da se na njemu temelji zivot firme. Vecina tih "drugih" projekata upravo tako i izgleda - kao neciji "pet" projekti - nikad skroz zavrseni, jer ne moraju da uspeju... ako propadnu, nikom nista... idemo dalje.

Android je bas poceo kao takav projekat (ko se seca Androida iz ranih dana, zna o cemu pricam). Razlog zasto je Android uspeo i prerastao u nesto ozbiljno zapravo ima manje direktne veze sa Google-om a vise veze sa sticajem okolnosti koje su se desile po lansiranju iPhone-a. WebOS to nije mogao da zadovolji zbog toga sto Palm vrlo verovatno nije imao ni najmanju nameru da isti licencira drugima u to vreme... Kad su se oni opasuljili, vec je bilo kasno.

Chrome OS je upravo u fazi vrlo ranog Androida - daleko od necega sto bi moglo da se nazove proizvodom. Takodje, Chrome OS je pod razvojem danas samo zato sto maticna firma ima enormnu kolicinu para za bacanje. Ono sto mu nedostaje i sto ga cini kljucno razlicitim od Androida je specificni trzisni momenat i realna potreba za tako necim. Ne pricam tu o potrebi "iz snova" o zero-configuration masini, zato sto to jednostavno prakticno nije moguce. Ono sto Chrome OS moze realno da ponudi nije nista bolje od najjeftinijih netbook-ova - stavise, gore je.

Ne pomaze mu ni fakat da sam Google ima konkurentski proizvod (Android). Realno gledano, ne postoji ni jedan jedini razlog zasto Android ne bi mogao da radi posao koji radi Chrome OS ako bi Google to hteo. Android bi verovatno taj posao radio jos bolje, zato sto danas ima daleko veci ekosistem proizvodjaca hardvera i softvera, popularan je i sl...

Android je doneo "iPhone-like" UI ugodjaj ("smooth" touchscreen + moderan UI, app store, ...) drugim telefonoma i kao takav je bio prilican korak napred u odnosu na, recimo, Windows Mobile 6, a jos za manje pare - dakle totalni win sto se OEM-a tice... Chrome OS ne donosi nista uporedivo sa tim - stavise, Chrome OS je prilican korak nazad u odnosu na Windows 7 ili cak neki Ubuntu 10 u svakom pogledu...

Paralela jednostavno nema.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
212.200.65.*



+2790 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo22.05.2011. u 00:57 - pre 157 meseci
Ma, ko govori o paralelama sa androidom?

Chrome OS treba da ponudi nešto sasvim drugo od bilo kog dosadašnjeg OS-a - zero-configuration. To je itekako realna potreba. Ti tvrdiš da je to nemoguće. OK, očigledno si prosvetljeniji od onih koji sede u Google-u, jer oni to očigledno ne kapiraju.

Još nešto: firma koja ima para za bacanje vrlo brzo propada. Naravno da giganti imaju rezerve, tako da ne mora baš svaki projekat da uspe, ali to nisu pare za bacanje, jer neki projekti ipak moraju da uspeju. Kada bi se Google opustio, brzo bi ga prešišala konkurencija, koje naravno ima (počev od bing-a i Yahoo-a).

A što se Androida tiče, teško da je u pitanju običan splet okolnosti. On je ponudio ljudima određene mogućnosti za manje pare i uspeo bi bez obzira da li se pojavio iPhone ili neko drugi.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo22.05.2011. u 01:08 - pre 157 meseci
Citat:
Nedeljko
Chrome OS treba da ponudi nešto sasvim drugo od bilo kog dosadašnjeg OS-a - zero-configuration. To je itekako realna potreba. Ti tvrdiš da je to nemoguće. OK, očigledno si prosvetljeniji od onih koji sede u Google-u, jer oni to očigledno ne kapiraju.


Ne verujem da inzenjeri ne kapiraju. Pitanje je da li menadzment kapira, ali ni to ne bi bila prepreka za guranje necega.

Ako pogledas groblje Google propalih projekata (Wave, Answers, Orkut, Lively, Buzz, Jaiku, Videos) te ne tako super-uspesne (Nexus One) mislim da ces ukapirati da njihova strategija nije oslanjanje na "kapiranje" menadzmenta, vec na nesto sto vise lici na brute-force metod.

Citat:

A što se Androida tiče, teško da je u pitanju običan splet okolnosti. On je ponudio ljudima određene mogućnosti za manje pare i uspeo bi bez obzira da li se pojavio iPhone ili neko drugi.


Naravno da ne bi uspeo. Pre iPhone-a je to bio pedeseti mee-too mobilni projekat "keyboard biznis phone-a", sa ocajnim UI-jem. Kada se zadesio iPhone, doslo je do ogromnog pomeraja u industriji i enormnog gap-a u onome sto nudi iPhone i onoga sto nude ostali. Google-ov uspeh se tu ogledao u tajmingu i inertnosti Microsofta, RIM-a i Nokia-e.

Da se iPhone nije desio, Google bi bio totalno neinteresantan jer su Blackberry i Windows Mobile gospodarili na trzistu smartphone-ova u USA a Nokia u ROTW. Google je imitirao Blackberry/MS (vrlo inventivno, inace - klasicni Google van svog core biznisa) i vrlo verovatno kao takav ne bi bio ni izbliza interesantan drugim OEM-ima zato sto su postojale otvorene etablirane solucije koje su bile standard za taj segment.

Znaci u to vreme (do 2007-me) su proizvodjaci smartphone-a isli kod MSFT-a, i dobijali soluciju koja je u USA bila vrlo visoko zastupljena. Van USA nisu imali nikakve sanse protiv Nokia-e i ovako i onako... U tom trzistu Google nije imao sta da trazi sa Androidom.

A onda je 2007-me Apple doneo dramaticnu promenu u tipu korisnika koji koristi smartphone i time bukvalno stvorili novo trziste daleko vece od proslog, pre Apple-a je smartphone bio biznis alatka, a posle pojave iPhone-a je smartphone postao consumer gadget - i to je izazvalo gap, posto su Microsoft, Nokia i Blackberry bili zaslepljeni svojim poslovnim strategijama koje nisu ukljucivale takav model.

Dakle, da se nije desio "paradigm shift" koji je doneo iPhone, Google ne bi imao nikakve sanse protiv debelo etabliranih solucija na postojecem tristu. Medjutim, shift je izazvao nedostatak solucija koje bi bile fokusirane na ne-poslovnog korisnika (kao iPhone) - i to je Google iskoristio, bas zasto sto nije imao sta da izgubi rizikovanjem, dok su drugi mamuti bili previse zauzeti "odrzavanjem statusa quo" sa svojim arhaicnim interfejsima i poslovnom logikom vezanom za staro trziste.

Google ni u teoriji ne bi dosao na ideju do koje je dosao Apple. Dokaz za to je izgled Androida sve dok se nije pojavio iPhone.

Cak i da se nije desio iPhone, i da je Google zaista imao takvu viziju (sto je tek SF) da napravi tako nesto, ne bi oni uopste imali sanse da to sprovedu u delo jer bi pukli vec u samom startu pokusaja da objasne jos "kreativnijim" OEM-ima da treba da urade paradigm-shift i poslusaju njihovu ideju

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.hsd1.ca.comcast.net.



+1001 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo22.05.2011. u 01:45 - pre 157 meseci
Citat:
ko se seca Androida iz ranih dana, zna o cemu pricam


Secam ga se dobro.

Dizajn a la Bolek i Lolek http://www.youtube.com/watch?v=i_V70RGwWGs
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo23.05.2011. u 20:16 - pre 157 meseci
Izdvojena diskusija u http://www.elitesecurity.org/t...-intervjuise-zaposljava-Google

Ovde se koncentrišite na originalnu temu

Hvala
 
Odgovor na temu

Stefan Markic

Član broj: 82674
Poruke: 759
*.dynamic.sbb.rs.



+73 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo16.07.2011. u 15:24 - pre 155 meseci
Google Chrome OS hands on; we review Samsung’s first Chromebook - OMG! Ubuntu
 
Odgovor na temu

bojan_bozovic

Član broj: 29028
Poruke: 3292
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: angelstudio.org


+392 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo16.07.2011. u 17:20 - pre 155 meseci
Chromebook - koja glupost pored Windowsa i Linuxa.
Strašno je kakve su šamare spremni kupci da primaju od firmi koje im nude proizvode!
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.dta.co.rs.

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo18.07.2011. u 12:46 - pre 155 meseci
Mislim da im je tu najveci konkurent sam Android :)
 
Odgovor na temu

bojan_bozovic

Član broj: 29028
Poruke: 3292
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: angelstudio.org


+392 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo18.07.2011. u 15:23 - pre 155 meseci
Ne najveća konkurancija su pravi operativni sistemi koji rade na netbookovima, Windows i Linux. Zato Google OS neće dugo.
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.hsd1.ca.comcast.net.



+1001 Profil

icon Re: Chrome OS stize vrlo brzo18.07.2011. u 19:05 - pre 155 meseci
Citat:
Dejan Lozanovic: Mislim da im je tu najveci konkurent sam Android :)

Citat:
bojan_bozovic: Ne najveća konkurancija su pravi operativni sistemi koji rade na netbookovima, Windows i Linux. Zato Google OS neće dugo.


Rekao bih: oba.

Razmisljam nesto bas ovih dana - iz vizure prosecnog korisnika - stvarno ne mogu da vidim gde bi se
svakodnevicu prosecnog korisnika nezamenljivo udenuo netbook tipa ChromeOS-a.

Tableti (iPad, Android svejedno) pokrivaju znacajan deo svakodnevice koji laptop/desktop ne pokrivaju.
Tanki su, lagani, elegantni, mozes da ih drzis pored kreveta, za jutarnje i vecernje citanje vesti,
ili u dnevnom boravku, gde iz bilo koje pozicije izlezavanja mogu da se koriste sasvim lagano. Zbog
velicine ekrana, kucanje je sasvim prijatno iskustvo, sve je OK. Local storage - sasvim dovoljan.

I tamo gde nemas internet, tipa neko letovanje u zabiti, moze da sluzi kao pokretna biblioteka/book reader,
a naravno, ima i kameru sa pristojnim kapacitetom storage-a za fotke i filmove. Ako imas internet, jos
lepse i bolje.

Za ostale stvari, gde je potrebna veca procesorska moc, tu se nastavlja carevanje laptop/desktop-a.

Stvarno ne znam gde bi se tu udenuo netbook.

Jedinu privlacnost tog koncepta vidim u nekim javnim institucijama, tipa public access kompjuter za
pristup nekoj mrezi (biblioteke, drzavne institucije, univerziteti) gde bi zamenio klasicne PC-jeve, mada
bi i tu postao privlacan jedino uz ozbiljnije snizavanje cene.

Jednostavno - bez obzira na cisto tehnicku stranu price, cini mi se da je u marketinskom pogledu taj
koncept dosao u vrlo pogresnom trenutku.
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Chrome OS stize vrlo brzo

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 21650 | Odgovora: 95 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.