Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Windows rapidly approaching desktop usability...:)

[es] :: Advocacy :: Windows rapidly approaching desktop usability...:)

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 209867 | Odgovora: 1361 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mkdsl

Član broj: 28910
Poruke: 796
212.62.46.*



+10 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:08 - pre 230 meseci
Citat:
markom: Aha... A sa Windowsom ne može? Lakše je editovati /usr/local/ircd/etc/ircd.conf, nego kliknuti na Configure IRC Dæmon? Give me a break!


Conference Room v1.8.4 poslednja koju sam koristio na W2k Advanced Server-u. Da, trebalo mi je cirka 20 minuta da nadjem pravilna podeshavanja throttle-ovanja. Web pristup je bio praktichan, ali je chesto zakucavao, pa pri logovanju ne mogu da pristupim polovini stranica. Najzhalije potroshenih 450$ za komercijalno reshenje ijednog programa u mom zhivotu. Srecom, tih problema nisam imao sa hybridom.

Citat:
Uostalom, čekaj malo . Sad sam zbunjen argumentacijom. Čiji je ono argument da su administraotri glupi pošto umeju samo da klikću, a ništa ne razumeju... Hm.

Marko.


Ja to jednom izjavih, ali evo da se ispravim - nisu glupi, ali im svashta promakne

Citat:
caboom: don't get me wrong, ali good-ol' hosting je prilicno elementaran po pitanju slozenosti konfigurisanja i to je dobro utabana staza. govorim ti o gomili drugih stvari koje postoje van hosting sveta i za koje ti zdrav razum i znanje engleskog jezika nece mnogo pomoci ukoliko nemas dobru dokumentaciju i support.


Naravno, ne sporim neophodnost poznavanja materije, ali ljudi od nechega krecu da uche. Pa necesh se odmah baciti na pravljenje programa, a da ne znash programski jezik potreban za kodiranje.

Citat:
dwarf: A ako misliš da tehnički nije moguće menjati gomilu stvari u Windows-u, plejada PowerToys i GUI make-up programa te demantuju.


Da, uz jednu, kako tvrdite, prilichno desktop unusable grafichku "kupusaru", to se vec dobija. Bez potrebe da guglam trazheci neophodne tweakere za ovo ili ono...

Citat:
neetzach: Drugim recima, kad imas gotov software za hosting (kao npr. Ensim i sl.) automatski si zakljucan tim resenjem onako kako su dizajneri tog resenja zamislili hosting. Zapravo, to i nije neka mudrost postaviti i odrzavati, veca je stvar podici svoje hosting resenje...


Da, ali analogijom - i ako koristish Outlook Express, zakljuchan si time shto imash. A daleko od toga da je Ensim nekvalitetno reshenje...

PS. Kako se pojavim na advocacy-ju, tako nagrne masa . Nadam se da cu dobiti neku nagradu za postizanje da odgovorim na sve, mada mi nije bash jednostavno, stvarno vas je mnogo vecheras aktivnih

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 21.06.2005. u 23:10 GMT+1]
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.montgomery.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:10 - pre 230 meseci
Citat:
markom:
@caboom: BEA WebLogic, JBoss, Tomcat... Sve vezano za Javu, if you ask me ;-)


ooo da... to ume da bude living hell, enterparadajz java ume da oduzme dobar deo godina zivota kolicinom dodatnog stresa.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.singidunum.net.

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:13 - pre 230 meseci
... 6 meseci boravka u jebenom Valberg hotelu u Kopenhagenu? Da. Ume. Living hell. Living hell. Sreća te je Istegade odmah pored... ;-)

Marko.
 
Odgovor na temu

neetzach
LDAP specialist, Qindel
Iberija

Član broj: 4825
Poruke: 616
*.dhl.com.

Sajt: www.udarnik.net


+4 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:16 - pre 230 meseci
Citat:
markom: Na stranu što se neki od nas živi naježe kad čuju konstrukciju hosting rešenje, pošto to implicira jednu mašinu... Uglavnom. Server... Kad imaš više mašina, na odvojenim lokacijama, pa razdvojene MX-ove od relay mašina za mail, odvojene/distribuirane POP3/IMAP servere... HOWTO neće mnogo da ti pomogne... Kao ni elementarno poznavanje engleskog jezika :-)

@caboom: BEA WebLogic, JBoss, Tomcat... Sve vezano za Javu, if you ask me ;-)

Marko.


Upravo tako. Kao hosting resenje sam mislio vise na komplet provajder sa svim sta uz to ide - od projektovanja mrezne infrastrukture, preko skalabilnih i redudantnih servera, do integracije/centralizacije i automatizacije. Ako imas lose resenje, dzaba ti engleski i citanje komentara u konfiguracionim fajlovima.

Samim tim, koliko god tehnicki deo, tj. implementacija (instalacija i konfiguracija) i odrzavanje nekog softverskog resenja delovalo komplikovano, uvek je veci problem napraviti resenje koje ce biti stalno dostupno, imati dobar odziv, i svakako resenje koje ces lako odrzavati... (Ti i tvoje kolege, pa i oni koji dodju posle)
What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I understand. What I screw up, I
master.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.singidunum.net.

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:18 - pre 230 meseci
Citat:
(Ti i tvoje kolege, pa i oni koji dodju posle)


Aahhhhhhh... Ovde si fundamentalno nekompatibilan sa OS ekipom :-). Znaš, dokumentacija je for wussies :-). Read the code, itd :-)

Marko.
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.montgomery.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:19 - pre 230 meseci
Citat:
mkdsl:
A daleko od toga da je Ensim nekvalitetno reshenje...


stvarno ne bih da se prisecam epopeje problema sa istim i svih licenca koje sam prekrsio u jednom danu da bih uopste naterao isti da mu funkcionise slanje mail-ova u chroot-ovanim okruzenjima u jednoj od davnasnjih verzija... ako se ne varam u nekim skorijim verzijama je bilo zanimljivih efekata sa update-om.
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:22 - pre 230 meseci
Citat:
mkdsl: Ti mozhda ochekujesh od jedne od brojnih distribucija da napravi pomak kao shto MS to uradio sa NT platformom? Pa malo je drastichno to, i krajnje nepotrebno, jer slack sluzhi svojoj svrsi.


Očekujem da dobije elementarnu podršku za upgrade/update i packet management koji ne puca samo tako, očekujem da > 99% rpm-ova koje pokrenem radi samo tako (a ne radi), premda im u službenim dokumentacijama piše da su LSB 2.0 compliant, očekujem da apsolutno nikad u životu ne moram symlinkati biblioteke (nikad mi na win nije trebalo), a to je izgleda malo nerealno očekivati od one-man distribucije koju održava čovjek koji si od silnih donacija jedva može i liječnika platit.

Citat:
Jedan, po meni izuzetno bitan pomak, jeste izbacivanje Gnome-a iz verzije 11 (sad, koliko vas ce se slozhiti da je Gnome piece of sh*t, ne znam), ali ja znam da ga nikad nisam voleo.


GTK je veće s***** nego što su MFC i COM skupa. Sranja treba odbacivat, i priznat da su sranja. A ne do vječnosti ih teglit samo zato jer, eto, rade i pod GPL-om su. Mislim da je Patu ovo odličan potez bio :>

Citat:
Pa ni XP evo nije puno mrdnuo od 2001. godine...


XP sa SP2 se jaaaaako puno promijenio u odnosu na vanilla XP iz 2001. To što ti ne znaš o OS internals promjenama...to je tvoj problem :>

Evo već smo čuli:

Citat:
XP x64 je rekompajlirani XP IA-32
by Slobodan M.


Citat:
XP obični je rekompajlirani win2k sa win9x shellom
by Dejan L.


Provalama nikad kraja....

MS je danas puno transparentnija kompanija nego prije 3-4 god, kroz blogove i javna beta testiranja možeš okusiti tehnologije i prije nego njihova finalna verzija bude prezentirana masama. Tako da opravdanja neznanja nema nigdje, već u činjenici da netko ne želi biti upućen i ima predrasude.

Citat:
A statistichki open-source projekata ima 10 puta vishe od komercijalnih (a cifra je mnogo veca).


Dakle potvrđuješ da je 90% open-source softvera pieceof crap...nice.

Citat:
Pa mozhesh birash one vishe shuplje ili one manje shuplje... Za razliku od windowsa, gde platish shupalj softver


Ma nemoj? LAMP ima 10 puta više bugova od Windows Server 2003 + IIS 6.0 + ASP.NET + MS SQL Server, sl. vrijedi za 99% ostalog softvera, tu trubite kako MS ne radi patcheve odmah, a na temu tu odmah ispod gdje PaX tim s*** po Linusu jer 3 fakin tjedna nisu odgovorili na 5 kritičnih kernel propusta, nitko ni da gukne..

Citat:
Ma da, linux je smrt za programiranje


Sve dok zatucani fanatici budu mislili kako su razvojni alati sa početka 80-ih ideal programiranja, tako će i ostati. Pročitaj komentar onog Borland developera, kakav je stav linux zajednice bio prema Kylixu.





[Ovu poruku je menjao Sundance dana 21.06.2005. u 23:25 GMT+1]
 
Odgovor na temu

neetzach
LDAP specialist, Qindel
Iberija

Član broj: 4825
Poruke: 616
*.dhl.com.

Sajt: www.udarnik.net


+4 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:22 - pre 230 meseci
Citat:
markom: Aahhhhhhh... Ovde si fundamentalno nekompatibilan sa OS ekipom :-). Znaš, dokumentacija je for wussies :-). Read the code, itd :-)

Marko.


Oh da... Najcrnje je sto doticni po defaultu smatraju da mogu da uzmu tvoj kod ako ga nadju u tvom /home direktorijumu. Zbog takvih uvek radim sledece:

Code:

$ mkdir ~/sources
$ touch ~/sources/FUCK_OFF

What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I understand. What I screw up, I
master.
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.net.



Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 22:22 - pre 230 meseci
Citat:
Da, uz jednu, kako tvrdite, prilichno desktop unusable grafichku "kupusaru", to se vec dobija. Bez potrebe da guglam trazheci neophodne tweakere za ovo ili ono...


OK, količina opcija za podešavanje sitnih stvari u grafičkom okruženju zaista nije merilo "desktop usability". Taj pojam obuhvata mnoogo toga i nije tako jednostavan, nažalost. Tvoj gore navedeni pasus opet ukazuje ne na tehnički komentar već na filozofski, ako smem tako da se izrazim (mada bi me neki prijatelji upucali kada bi ovo pročitali). GOTO moj komentar o tome kako je Windows zamišljen i izveden.
 
Odgovor na temu

bobzilla
Bojan Popović
Beograd, Srbija

Član broj: 61783
Poruke: 342



+2 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)21.06.2005. u 23:53 - pre 230 meseci
@caboom: A propos onog sa manovima: Hm... Secam se kako je elegantno bio resen help u Win9xu... Nisi mogao da nadjes nista u tom cudu. Sem ako te je zanimalo kako da kliknes na ikonicu, kako da maximizujes prozor ili ugasis kompjuter... A ako te napr. zanima koji su administratorski alati koji dolaze uz tvoj sistem... Naravno, moras da gledas u knowledge base... Mada se vise isplati pogledati direktno u C:\windows\system... U helpu koji dolazi uz win9x nigde se ne pominju Regedit, MSConfig ili komandi alati poput ping, net, traceroute... A i ono chudo iz windowsa 98 i Me zvano Help Wizard je vise odmagalo nego pomagalo. Uz sam Linux dolazi dokumentacija. Kakva je takva je. Ali dolazi, sto se ne moze reci za win9x verzije.

Doduse moram priznati da se tu WinXP poboljsao.... Ali i dalje nije bas sve ukljuceno u help. Cisto radi poredjenja...
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.nyc.res.rr.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 00:41 - pre 230 meseci
ovaj... lose poredjenje, ja govorim o MSDN-u, ne o windows help-u. ne postoji ni jedna centralizovana baza dobro klasifikovanog znanja, a mislim da je zaludno porediti tldp i MSDN. linux gubi utakmicu sto se tice support-a i dokumentacije sa svima osim mozda hp/ux-om, drugim recima linux je nezreo za trziste. pored ostalog, veoma je tesko davati dobar support za 3rd party proizvod, a xyz linux distribucija je po definiciji sastavljena od gomile nabacanih komponenti.
sto se man-ova tice, mislim da bi trebalo da uporedis npr. solaris, ili cak BSD man strane sa linux-ovim i primetis razliku.
 
Odgovor na temu

littleboy
/home/sasa

Član broj: 14387
Poruke: 514
*.teol.net.

ICQ: 46124351
Sajt: littleboy.geek.rs.ba


Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 00:58 - pre 230 meseci
Ensim je dobar jedino za deinstalaciju.

\x47 \x6f \x64 \x20 \x6d \x61 \x64 \x65 \x20 \x70 \x6f \x74 \x2e \x20 \x4d
\x61 \x6e \x20 \x6d \x61 \x64 \x65 \x20 \x62 \x65
\x65 \x72 \x2e \x20 \x57 \x68 \x6f \x20 \x64 \x6f \x20 \x79 \x6f \x75 \x20
\x74 \x72 \x75 \x73 \x74 \x20 \x3f
 
Odgovor na temu

Palma
Srđan Stević
sysadmin
Beograd

Član broj: 2773
Poruke: 741

ICQ: 244467577


+2 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 00:59 - pre 230 meseci
Citat:
caboom: a xyz linux distribucija je po definiciji sastavljena od gomile nabacanih komponenti.


E ovo je odgovor Linux zealotu koji je pitao kako Linux može biti iz delova. E, pa može. I to najgorih delova, napisanih navrat nanos.
This time next year we will be millionaires
- Dell Boy -
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 01:09 - pre 230 meseci
Citat:
bobzilla: Secam se kako je elegantno bio resen help u Win9xu..


Oh no, not again....

Koja je ono godina na planetu Linux??

A što se tiče MSDN-a, ovaj novi sa VS2005 je fantastičan. Možeš instalirati express verziju za najčešće stvari, stavit da ti automatski sve što nemaš na hardu traži preko neta (tj. praktički integracija online MSDN-a na tvom desktopu), imaš integriran (i to multi-tab ;) browser za help, integriranu pretragu po kategorijama, te po community forumima (codeproject, codeguru..) i newsima, možeš direktno odapet pitanje i kasnije te VS obavijesti o njegovom statusu, selektirat pitanja u helpu po jezicima (C#, VB.NET..) i tehnologijama (PSDK, .NET SDK..)...uglavnom vrlo učinkovito i estetski komfornije od bilo čega na linuxu.

A što se tiče CLI komandi:


hh ntcmds.chm


Hope it helps.
 
Odgovor na temu

bobzilla
Bojan Popović
Beograd, Srbija

Član broj: 61783
Poruke: 342



+2 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 01:58 - pre 230 meseci
@Caboom: govorio si o Linux man stranama...

Ne znam kako izgleda MSDN, tako da tu ne mogu nista da ti kazem. Ali uz gnome 2.x dolazi DevHelp koji sazima sve sto je potrebno za GTK/GNOME programiranje. Ako hoces poredjenje sa Winom, podseca na Windows 95 API Help...

Sto se tice chm-a:
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bobzilla
Bojan Popović
Beograd, Srbija

Član broj: 61783
Poruke: 342



+2 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 02:04 - pre 230 meseci
Citat:
Palma: E ovo je odgovor Linux zealotu koji je pitao kako Linux može biti iz delova. E, pa može. I to najgorih delova, napisanih navrat nanos.


hahaha :))) Nasmejao si me do suza. A winblows je celina? Ili iz kakvih je on delova sastavljen? To cak i ne znas... Zato sto ne mozes da vidis source i lepo uocis brljotine pa moras da pricas gluposti o drugim OS da bi opravdao svoj beloved winblows.
 
Odgovor na temu

bobzilla
Bojan Popović
Beograd, Srbija

Član broj: 61783
Poruke: 342



+2 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 02:06 - pre 230 meseci
Citat:
Koja je ono godina na planetu Linux??


2005. A koja je godina na planeti winblows? 2001 + 2 service packa. ;)
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.dyn.optonline.net.



+6 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 02:17 - pre 230 meseci
Citat:
mkdsl: Desktop usability... Dragi Tata, prochitao sam topic... iz 2002! Pa ja se neshto secam, negde otprilike do skoro... rpm-ove mahom nisu koristili korisnici distribucija koje nisu RH based? Ma ne, ne greshim, sigurno je tako... Logichno li je da ti rpm baza bude rupasta, kad ti OS i nije imao podrshku za istu? Naravno, tad je u povoju i krenulo masovno korishcenje rpm-ova, a evo, ponekad i ja na slack-u skinem neshto, i chudo kako nemam problema... Ej, slack, koji je mazohizam za kompajliranje... Pa uznapredovalo se od tad, Dragi moj Tata  


1) Tebi je 2002-ga bila davno? XP je postojao već godinu dana, a Win2k skoro 3 godine. I još tada su Linuxovci pričali da je njihov OS mnogo bolji, i da će "za par godina" da osvoji svet. Dugačkih nekih par godina...

2) Mandrake jeste "RH-based" (ili je u najmanju ruku bio u to vreme), i rpm je dolazio sa sistemom, tako da ti teorija o "nepodržanom" rpm-u ne pije vodu. Doduše, ceo Linux je "nepodržan"; bio i ostao. Jednostavno, nemam nikakve potrebe da gubim vreme sa tim smešnim galimatijasom od softvera.

Voleo bih da imam npr Mac, ali ne mogu da smislim izgovor da ga kupim :) pa se držim XP-a i (na poslu) W2k3. Dobri, stabilni, logični, "neprimetni" OS-ovi koji mi omogućavaju da završim posao i da zaradim neku paru na njima. Ionako previše vremena provodim kompajliraući svoje programe - nemam nameru da kompajliram tuđe.
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 02:52 - pre 230 meseci
Citat:
bobzilla: Ako hoces poredjenje sa Winom, podseca na Windows 95 API Help...Sto se tice chm-a:


Ja nekim čudom imam velik broj e-booksa u chm formatu i velik dio njih puca i jako se čudno ponaša i ružno izgleda na linuxu. I na xchm i na onom Gnome CHM vieweru, na kraju se kao najbolji iskazao kchmpart, ali njemu fali tree-view i pretraga.

Citat:
bobzilla: A winblows je celina?


Da.

Citat:
Ili iz kakvih je on delova sastavljen? To cak i ne znas...


Evo kladim se da ja znam više o dijelovima wina nego ti o linuxu, i da mogu u roku 2min saznati što ne znam.

Citat:
Zato sto ne mozes da vidis source i lepo uocis brljotine pa moras da pricas gluposti o drugim OS da bi opravdao svoj beloved winblows.


I to bez gledanja source-a (koji je BTW vrhunski napisan, komentiran i strukturiran).

Citat:
bobzilla: 2005. A koja je godina na planeti winblows? 2001 + 2 service packa. ;)


Na linuxu je 1995. Na planetu Linux je uvijek je 1995. Temporalna distorzija oko vašeg cerebralnog korteksa uzrokuje selektivno percepiranje ne-linux orijentiranog svijeta oko vas :)

XP SP2 je just for the record puno sigurnija platforma nego ijedna linux desktop distribucija. Bolje čekati SP svakih godinu i pol, nego skidati 300MB patcheva mjesečno na linuxu.


 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.nyc.res.rr.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Windows rapidly approaching desktop usability...:)22.06.2005. u 03:10 - pre 230 meseci
Citat:
bobzilla: @Caboom: govorio si o Linux man stranama...


i o tldp-u i howto-ovima ako se ne varam? i da, i dalje tvrdim da su linux man strane ocajne. ne koncept man strana, sadrzaj man strana.

Citat:

Ne znam kako izgleda MSDN, tako da tu ne mogu nista da ti kazem. Ali uz gnome 2.x dolazi DevHelp koji sazima sve sto je potrebno za GTK/GNOME programiranje. Ako hoces poredjenje sa Winom, podseca na Windows 95 API Help...


trebalo bi da pogledas MSDN... inace, radio sam jos poodavno sa gnome/gtk bibliotekama i one su sve samo ne dobro dokumentovane, but well... ako imas 'malo zdravog razuma' i mnogo vremena da pogadjas kako rade odredjeni delovi API-a moci ces da slozis iole slozeniju GUI aplikaciju. btw. hint - ja nisam windows programer, ali mi zaista ne predstavlja problem da priznam da bi mi jako dobro doslo nesto kao MSDN umesto tri polu-raspadnute kopije richard stevens-a (ovde se vec primecuje da ne govorim samo o GUI programiranju) i brda referentnih prirucnika pride. vec se radujem overweight-u kada se budem cekirao na aerodromu....

Citat:
Sto se tice chm-a:


hm.. pa? nisam govorio o chm-u, govorio sam o MSDN-u, naime:

http://en.wikipedia.org/wiki/MSDN

to je malo vise od "onog sranja od par Gb koje instaliras zajedno sa visual studiom"(tm)
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Windows rapidly approaching desktop usability...:)

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 209867 | Odgovora: 1361 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.