Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland

[es] :: Vodič za emigraciju :: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland
(TOP topic, by Slobodan Miskovic)
Strane: << < .. 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 1137011 | Odgovora: 3513 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 11:00 - pre 135 meseci
Citat:
stojanovicmiki: Zdravo svima.
hteo bih da postavim dva pitanja.
Pošto ovo leto postajem italijanski državljanin i imam 25 godina, imam pravo na vizu od godinu dana Work and Holiday. Čitao sam dosta na italijanske forume i video sam da dosta mladih koji su iskoristili ovu priliku u AU da su se dosta njih zapravo vratili nakog godinu dana, odnosno dok istekne ta viza. Hteo bih da pitam dali je lakše sređivanje u NZ radna viza ako bih proveo godinu dana tamo za razliku od AU.
Drugo pitanje je da li postoji neko udruženje mladih kad stignu tamo za početak dok se snađu za poso i dok vide kako stvari stoje, pošto ja nemam kontakta ili nikog tamo (osim nekih daljih rođaka, koje više i ne poznajem)

Hvala na odgovorima


Nisam siguran 100% da je ovako pa ako ima neko da bolje zna neka ti odgovori.
U vezi ovih pitanja su ljudi vec odgovarali na ovom forumu.
Ako odes u AU mora bi pre kraja te vize morao bi da nadjes tamo nekog ko ce da te sponzorise odnosno posao da bi mogao da apliciras za neke druge vize.
Nema neko udruzenje koje bi ti pomoglo, kad stignes ides u hotel dok nenadjes stan pa trazis posao.
Za NZ ako mozes da odes tamo na godinu dana takodje moras da nadjes posao i dobijes ponudu posla da bi mogao da apliciras za radnu vizu.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 13:56 - pre 135 meseci
Sad čitam i došo sam do sledećeg:

može W&H da se produžuje i nakog godinu dana još godinu ako se radi 3 meseca u nekoj farmi.
Ali da središ papire i da imaš posla je skoro pa nemoguće posle isteka vize W&H. Jer su dosta njih iskorišćavali preko običnih poslova da srede radne papire.
Kako čitam dosta mladih koji žele da ostanu ili stupe u brak ili se upišu na studiranje.
Preko studija ako se nađe poso u struci i tražen je (u međuvremenu možeš i da radiš) i imaš taj poso već je sve lakše. Razlog je isto pošto si već nekoliko godina tu, njihova diploma, radno iskustvo i sve to daje poene za apliciranje vize.

ali ovo je sve dug i na početku skup process.

Nije nemoguće, kako sam svatio, ali ko nije zagrejan da ode, bolje i da ne pokušava.
Možda grešim ali to je slika koju sam manje više video.
 
Odgovor na temu

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 16:36 - pre 135 meseci
Ko neresi cvrsto i pokoleba se na prvoj prepreci netreba opste da ide bilo kakvi da su uslovi.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 16:58 - pre 135 meseci
Citat:
rolee: Ko neresi cvrsto i pokoleba se na prvoj prepreci netreba opste da ide bilo kakvi da su uslovi.


Ma jeste to,
ali treba dosta para, za početak barem 10000 eura, a možda ni to nije dovoljno, dok se nađe smeštaj za početak, dok se ne počne raditi i karta koja je zaista skupa.

neko sa srpskim pasošem ne može ni turistički da ode, niti na W and H, jedino ako je mlad da proba sa studenskom vizom i tamo da se znalazi kako zna i ume.

i sve je to Velika kocka, niko negarantuje da ćeš posle studija da ostaneš, ako ne upišeš i nađeš traženi poso (primer medicina).


Ja čitam kako italijani tamo prolaze.
Oni nakon W and H upišu restoranski fakultet (ne znam kako se to kaže tačno na srpski), pa se uposle u italijanski restoran i prolaze super kao Kuvari, sa završenom školom.. Njih je malo naći (prave Kuvare) a italijanski restorani i hrana su na prvo mesto.
Sa AU fakultet, znaju dobro engleski, tu su već godinama i rade na traženom radnom pozicijom... Tako nakupe dosta poena za radnu vizu, pa posle več 5 godina državljanstvo.
 
Odgovor na temu

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 19:39 - pre 135 meseci
Vecina na ovom forumu koji bi da idu i koju su otisli nisu imali na gomili para koliko im treba za odlazak pa su se nekako snasli, svako ko stvarno zeli da ode on ce se nekako snaci za pare.
Video si moje prethodne postove pa vids na koji nacin ja pokusavam da odem, ako mi odobre vizu i pored toga sto mi supruga ima zagarantovan posao,dok platim agenciji,pa put, pa za prvi mesec troskovi zivota treba mi minimum 12000 evra a imam trecinu od toga, a kako cu da se snadjem za ostalo javicu kad se snadjem.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 21:14 - pre 135 meseci
@ rolee

Mogu da te pitam nešto pošto vidim da si dosta aktivan na ovom forumu.

Zašto si baš odlučio da odeš za NZ, ta zemlja nema neki veliki standard, klima nije preterano kozna šta, jedino što možda pruža komotan i konfortabilni život, ali više od toga sumnjam. Da ti kažem da je AU mnogo bolja o svemu, to bi bilo ko da sam odkrijo toplu vodu.
Da li ciljaš možda kad dobiješ NZ državljanstvo (ako ti sve bude u redu) jednog dana da pređeš u AU?
U kom smislu tvoja žena ima zagarantovan poso, a i upravo kažeš da odavde je nemoguće na drugu stranu sveta tražiti zaposlenje. I ako dobiješ radnu vizu niko ti ne garantuje za poso. Sve je to veliko pitanje a troškovi se gomilaju svaki mesec (odnosno uz dana u dan).
Izvini ali mislim da nekoliko hiljada eura nisu dovoljni za jednu osobu da se preseli a kamoli za četvoročlanu porodicu.

Možda ja grešim negde, ne znam, ali logično je da razmišljam ovako. Zato i pitam.

Predpostavljam da voliš NZ inače u suprotnom, mnogo je lakše, bolje i jeftinije preseliti se u neku zapadnu zemlju od EU.
 
Odgovor na temu

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland28.04.2013. u 23:36 - pre 135 meseci
Ti si pitao prvi da li je lakse u NZ nego AU a sad pominjes evropske zemlje???
Vidim da nisi bas sve citao, napisao sam da mi supruga ima ponudu posla na dve godine koju je nasla agencija pa onda konkurisemo za radnu vizu.Sto se tice para ne znam sta je tebi u planu,neko je odlazio sa 5000 a nije imao obezbedjen posao pa se snasao kao sto i kod nas ima ko zivi sa 300 e mesecno a ima i kome nije dosta 1000 e. Sto se tice klime nije svuda isto ali severni deo je stalno prolece sa blazim zimama topli je nego kod nas, sa nesto vise kise zavisi od regiona od 600 do 1800 litara godisnje a za poredjenje u Beogradu padne oko 1000.
Idem zato sto moze brze da se ode u NZ negu u AU a i dete treba da krene u skolu pa smatram da ce mu biti lakse da krene otpocetka tamo nego da ide godinu-dve ovde pa da posle predje tamo.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 06:01 - pre 135 meseci
Pa šta ako spominjem evropske zemlje. Ako je možda u nekoj od ovamo bolje i brze da se ode i više se zaradi ne vidim razlog zašto bih menjao kontinent.
Pa pitao sam dal je brze za NZ nego za AU, to upravo sam i čitao na italijanske forume.
Sad vidim, i pročitao sve. Pa tebi agencija isto sređuje papire onako kako i zapravo italijani rade tamo. Odnosno na foru preko kuvara... Čisto slučajno sam ja to napisao, sad vidim i vi idete tako (ako vam sve bude kako treba).
Neznam dal vam ta agencija stvarno nalazi poso tvojoj ženi ili je to samo fiktivno? Ali nebitno je, možda samo dok se snađes na početak, ipak ako neko ima radnu vizu, 90% je sve rešio.

Ipak, koliko slutim i sve što čitam među redova i ti zapravo gledaš isto da se preseliš kasnije za AU. Odnosno sve indirektno radiš na tome.
Spomenuo si da može sa PR od NZ da se radi tamo, ali ko što ti drugi rekli treba NZ pasoš. U to sam siguran. Nekad ne moglo samo sa PR pa su ukinuli, jer su dosta njih što srede prebivalište odma išli tamo.

Ipak čini mi se da i ti želiš ko svi ovamo da odu, sve je to skupo. Nadam se da ćeš da se snađeš opet ti znaš koliko ti je para dovoljno. Ipak ja se nebi nikad osudio sa porodicom sa malom sumnom novca.
Uostalnom mislim, i ko kod da čita ovamo, da se emigracija radi dok je neko mlad, sam i nema obaveza. Posle je sve komplikovanije, skuplje i teže.
 
Odgovor na temu

MimiKimi
zarko paspalj
...
...
beograd

Član broj: 104196
Poruke: 33



+10 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 07:21 - pre 135 meseci
Kad si mlad, sam i nemas obaveza onda ti uglavnom i ne pada na pamet da ides. Zivis kod matoraca, radis za sitnis koji je dovoljan za zahebanciju i sve je cool.
Kad se ozenis/udas, pa dobijes decu stvari prestanu da budu zahebancija, shvatis da neko zavisi od tebe. I kad sagledas kako Srbija svakodnevno tone sve vise, onda ti dodje iz d... u glavu, promene se merila i standardi, pa onda resis da emigriras. I tu onda strahu nema mesta. Skupices da ne kazem sta i oticices, makar sa 100e u dzepu. Ako si jos do tog trenutka uspeo da steknes neka znanja i radno iskustvo nisu ti izgledi losi. "Klince" bez nekakvog skilla mogu da ne shvate ozbiljno u emigracionom.
Sto se tice klime, to je vrlo licna stvar. Meni je recimo klima na NZ fenomenalna, za razliku od AU gde deluje uglavnom pakleno (gledajuci iz Srbije, nikad nisam bio).
Ali to sam samo ja, 100 ljudi, 1000 misljenja.
 
Odgovor na temu

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 07:34 - pre 135 meseci
Apsolutno delim tvoje misljenje.
Kao sto se moze videti na ovom forumu ima slucaj gde je covek radio 14 godina u AU pa sve rasprodo i vratio se za Srbiju jer nije tamo mogao finansiski da sastavlja kraj sa krajem a ima naravno vise slucajeva gde su ljudi otisli sa porodicom i zadovoljni su i srecni.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 11:23 - pre 135 meseci
@ MimiKimi

to što kažeš ti mi izgleda ko 90% ljudi što pričaju.
Sam svako treba da se seti na svoju budućnost, da misli, radi i trudi se oko nje. A ne tek kasnije kad skoro napuni 40 godina ili preko!
posle... koliko je zapravo stvarno njih što zapravo ima muda da emigrira, dok je mlad a kamoli kad ima porodicu... ma nije ih ni 1%.

Kad dođem u Srbiji, svi žele da ih neko povuče za ruku (čak šta više treba da ih moli) da bi se pomerili odakle su.
Ma neće niko da misli na tebe ako ti nisi prvi koji nešto ne preuzme.

Svi poznanici kad dođem kod babe u Kragujevcu su tu gde jesu, ne znam ni jednog ko je otišo (možda neka pametna što se udala), otali su svi tu, i kukaju na Srbiju.

Tvoj priča me podseća na dosta devojaka, kad se uda za neku budalu, pa kuka što joj je brak loš ili je razvedena, ili joj muž pijanica, ne radi, nema para itd. Neko joj kriv što sama sebi uropastila život.
A teško joj je da se uda za nekog normalno i lepo da živi.... a TO ne, mnogo je komlikovano!

Posle nije ni čudno kakva se deca rađaju i kakva je Srbija, dok imaju takve roditelje.

Srbi čine Srbiju, odnosno njihovmentalitet.

Pozdrav svima, odo na poso!
 
Odgovor na temu

MimiKimi
zarko paspalj
...
...
beograd

Član broj: 104196
Poruke: 33



+10 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 11:47 - pre 135 meseci
Apsolutno se slazem da svako treba da brine za svoju buducnost. Ako se sam ne potrudis ni oko cega, zasto ocekujes da ti to padne sa neba? Ali...
Ja npr. konkretno. imam 35-40 god, srednju skolu, skoro 15 godina radnog iskustva u svojoj struci. Radim legalno (prijavljen sam, znaci placaju se svi porezi drzavi Srbiji) za osiguravajucu kucu (sa stranim kapitalom). Imam kojekakve sertifikate kao dokaze strucnosti...i sve to za 370e. Ista ta struka isti taj posao isto to iskustvo je u aus 5000+ $.
Nisam posisao pamet celog sveta, niti da sam bogom dan radnik, ali stvarno mislim da je 370e malo.
Jbg, za ovih poslednjih 15 godina, ja sam i previse dao Srbiji, s obzirom koliko mi je vraceno.
Nije se meni i ljudima kao ja "digla patka" da idemo negde po belom svetu, nego zato sto provaljujem da bih ovo sto sam, bolje naplatio i vise imao u AUS nego ovde...a vreme prolazi i ovde ne izgleda kao da ce biti bolje. Ako vec placam sve poreze i dazbine (a placam ih) onda je bolje da ih placam drzavi koja ce me vise ceniti od ove u kojoj sam.
Otisli smo u off, izvinjavam se.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland29.04.2013. u 19:59 - pre 135 meseci
Nismo otišli off.

Princip je manje više isti. Ono što hoću da kažem da odeš van Srbije ili bilo gde sa decom nije baš tako jer su deca uvek prva koja osećaju najviše odraslih šta oni rade. Sve ostaje mlađim generacijama, radili loše ili ne.

Pošto ovamo pričamo o AU i NZ tu je svima krajnje jasno da tamo je najbolje sam da se ode. (po mogućnosti što mlađi to bolje). Prvo što je daleko, teško za papire ko svuda, a deca tu barem na početak nebi trebala da budu okolo.

Sad ne znam u kojoj struci radiš, ali ako nisi u medicini ili u rudarstvu (izvini ali ne znam tačno kako se sve kaže pravilno na srpski, važno da me razumeš) teško sa tvoje godine da odeš na drugi kontinent. Sa tvojom iskustvom, opet ne znam koji poso radiš, ali jeftinije bi prošao u neku u EU zemlji. Naravno neće plata da ti bude ko u AU (jedino CH i N imaju isto toliki veliki standard) ali će ti biti sigurno bolje nego u Srbiji.
Jedino, ako slučajno probaš da odeš, moj savet ti je pamet u glavu, razmisli više puta. Uzmi u obzir isto to što svi znaju, a izgleda svi zaboravljaju: živi se jedanput. Znaj samo da ti je isto potrebna jedna dobra suma novca za početak.

Evo ja gledam da odem sad posle leta dok sredim sve ovamo iz Italije.
Želeo bih i ja AU, ali teško. Moram sve iz početka, a da idem u NZ pa posle da se cimam još jedno 7-8 godina... predugačko je, a i imam 25 godina, tako da ne znam koliko mi se sve to isplati i pitanje je dal će sve da bude ok, osim toga što ću potrošiti gomilu para i ušteđevine. Razmišljajući više izabrao sam CH, barem tamo oko papira nebih imao cimanja.

Opet, poso se čuva. Ta plata je odlična u Srbiji. Jedino oni što rade u državne firme imaju toliko. Ostali rade za 15-20000, o tome da ne pričam dalje.
 
Odgovor na temu

MimiKimi
zarko paspalj
...
...
beograd

Član broj: 104196
Poruke: 33



+10 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 07:06 - pre 135 meseci
Po struci sam informaticar, sa nekoliko MS sertifikata. "Tehnicki" informaticar ako mogu tako da postavim stvari, nisam razvojni. Znaci, administracija domena, mail, help desk, VoIP, Cloud.... otprilike ta grana.
Svi smo razliciti, tako da je mnogo razlicitih prica za mnogo ljudi. Ja bih imao kod koga da odem, sto koliko sam shvatio dosta olaksava stvari s obzirom na cenu nekretnina u AU.
Deca bi osetila, naravno. Ali ako dete sa recimo 7 god ode tamo, nece mu biti svejedno, jer ostavlja sve za sobom, ali ce ti sa 17 biti zahvalno za to sto si uradio. Sa druge strane, moze da se desi da te "pljune" sto nisi otisao a imao si sanse i da krene da licitira sta si mu/joj uskratio takvom odlukom. Opet od coveka do coveka.
Sto se tice plate...ne znam da li uopste da komentarisem. Pises iz Italije, ne znam koliko si upoznat sa realnim stanjem ovde. Ova plata je katastrofalna. Pola od toga ode samo na racune. Ima i manjih plata, to stoji, ali svako mora da sagleda prvo sta zna da radi, pa da uporedjuje plate. Ne generalizujem nista, pricam o sebi konkretno. Smatram za sebe da s obzirom koliko sam ulozio i da sve ove godine radim legalno (znaci sve se placa, nista ne potkradam drzavu Srbiju), nije mi Srbija vratila ni delic toga.
I ne pricam samo o novcu kada pricam o emigraciji, pricam o generalnom stanju, o drustvenom uredjenju, o svemu.
I da imas mnogo novca u Srbiji, nece te to spasti ni korupcije, ni loseg zdravsta (mozes dosta izbeci idenjem u privatne klinike, ali kako god moras se nekad sresti i sa drzavnim), ni katastrofalnog skolstva...pa pogledajte samo naslove u novinama u poslednjih par dana. Kradu na asfaltiranju puteva, kazu da mozes sa 5$ vise da kupis u USA nego ovde....
AU je sredjena drzava, gde se zna ko sta radi i kako. Znas sta su ti i obaveze ali i prava. Koliko si sposoban i strucan, tako ce ti i biti. Ali spavas mirno. EU puca po savovima i idenje bilo gde u EU mi je stvarno mrsko.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 08:21 - pre 135 meseci
Eh... odakle da počnem.

Ti imaš dve pozitivne strane, što ti ipak daje šansu da se preseliš. Nemoj da zameravaš puno činjenicu što imaš kod koga da odeš, gde da spavaš i da se hraniš. To ti olakšava veoma puno stvari. Drugo, u IT sveru, opet ima dosta posla i traženo je. Za koliko znam tu i ne vredi puno škola, naravno da treba obrazovanje, ali šef odma primeti u pola sata da li znaš ili neznaš poso. Stime bi mogo, relativno lako u neku zemlju u EU, ali ako već ciljaš AU, prvo ti je da veoma lepo razmisliš. Ako budeš rešio, najbolje je da pođeš tamo na neke studije, ma koliko kratko trajale, neka specijalizacija ili slično, apliciraj za taku neku vrstu vize, pa posle dok si dole gledaj za neki poso, sredi IELTS, i sve ostalo šta treba da imaš što više bodova. To je ipak, jedini najsigurniji način do radne vize. Jedino ako nemaš neku tamo rođaku koja želi stobom da se uda i da ti sredi papire. Mogu drugi da me demantuju ako nije tako.
A veruj mi da deca, dok se ne snađeš samo će ti otežavati ceo proces.

Što se tiče zdravstvenog sistema, mislim da ipak grešiš, ako misliš da je na zapadu sve OK. Veruj mi da nije ništa bolje nego u Srbiji, u kojoj postoje isto dobri doktori.
Evo navećcu ti moj primer. Pre 5 godina sam zeznuo meniskus na koleno i čekao sam 3 meseca u krevetu kod kuće da bi stigao na red na operaciju, a da ti ne pričam drugi ako imaju neki važniji ili komplikovaniji intervent, dosta njih i po nekoliko godina. I ovamo ima korupcije u zdravstvu, ako platiš ili poznaješ nekog pređeš preko reda ako ne... jedino da izabereš privatno. Ja sam posle te strašne situacije počeo da plaćam privatno osiguranje 3 godine nakog toga. Nije bilo relativno skupo, oko 500 eura, ali ti daje sve moguće beneficije u slučaju nešto opasno da ti se desi.
Princip je svuda isti, kad je nešto državno, gde svi gledaju nekako da iskoriste, sistem je loš i nije efikasan. Eto ti naprimer u USA ili CH, tamo je privatno osiguranje, ti plaćaš, paziš na sebe i ako ti se nešto desi niko ti nije kriv. Ako ne čuvaš zdravlje, poveća ti se polica, tako da čovek više pazi na sebe i ne krivi druge, a zdravstveni sistem bolje funcioniše.
Toliko o tome.

Što se tiče plate... nemoj da te zavarava činjenica, svakom na osnovne troškove ode barem pola plate. Pa i meni, dok platim stan grejanje, i ostale komunalije, ode pola plate, dosta puta i više. Ostane ti sigurno više nego u Srbiji, ali čisto toliko da možeš sebi neku igračku više da prijuštiš.

Neznam možda grešim negde, ali to je manje više isto svuda.

To da te dete jednog dana pljuje, što ti možda nisi otišo mislim da si ti kriv. Ne to što nisi emigrigrao u stranu zemlju, nego što si ga ti tako vaspitao. On treba da bira svoj put i da se brine oko sebe. Nisu mu krivi roditelji, niti ima šta od njih da očekuje. Kao da ti sada kriviš tvoje roditelje gde si sad, što nisi imao bolje uslove, i tako to slično. Glupo je. Mislim da si me razumeo šta hoću da ti kažem.

Nisi baš upoznat sa EU vidim. Ne puca Evropska Unija, to bi bilo nezamišljivo, već puca EuroZona, zato što su neke zemlje razmaženje i ne gledaju svoje finansičko stanje. Stvaraju ogroman deficit, pa ga posle prekrivaju dugovima, jer nemaju svoju valutu da štampaju. A na dugove imaju kamate, tako da je to jedan začaran krug od kojeg je teško da se izađe. Pa je Grcima kriva Nemačka što su oni u "krizi" u kojoj su se samo upetljali. Kraj EuroZone je nešto samo stvar vremena.
 
Odgovor na temu

rolee
Auckland

Član broj: 307125
Poruke: 159
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.



+9 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 10:16 - pre 135 meseci
Pa kad pukne evro ezona pucice i evropska unija. Nece mozda bukvalno ali opada standard. AU i NZ,Svajcarska,Norveska, u ovim zemljama je nezaposlenot mnogo manja nego u EU i SAD. Ja nevidim mogucnost da mogu da emigriram u ove dve druge zemlje.
 
Odgovor na temu

dragan152
nebitno

Član broj: 308181
Poruke: 256



+56 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 11:10 - pre 135 meseci
Neznam odakle ti to da je u NZ sve kako treba. Tamo je nezaposlenost 7% i previše njih se masovno sele u AU. Njih 50000 se preselilo tamo u zadnju godinu. Nešto slično što i ti planiraš da uradiš, a i standard nije ni blizu kao što je u AU.

To jeste, AU, CH i N imaju najači standard, i naj elitarnije zemlje na ovoj planeti.
Ja preferiram najviše AU, zbog klime prvenstveno. Ali opet bolje je za mene CH, jer je sat vremena kolima udaljena od mene, porezi su mnogo manji od N i AU, a i mogu da putujem po Evropi gde želim, sve je relativno blizu, za razliku od druge strane sveta.

A i jedno me isto brine. U slučaju da bude neki WW, prva meta će biti zapravo AU, sa strane Kine i Indije, koja im je ralativno blizu. U Evropi tih problema je sigurno manje, jer se pre svega dobro naoružana i dobro naseljena, za razliku od jedne prevelike zemlje sa 20 i kusur miliona stanovnika.

 
Odgovor na temu

DaliborP

Član broj: 113174
Poruke: 1173



+3258 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 11:26 - pre 135 meseci
Citat:
stojanovicmiki: Neznam odakle ti to da je u NZ sve kako treba. Tamo je nezaposlenost 7%

7%! Sok i neverica :)
 
Odgovor na temu

noskich
Strathfield, NSW

Član broj: 121198
Poruke: 1008
*.static.tpgi.com.au.



+128 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 11:57 - pre 135 meseci
Citat:
stojanovicmiki:
A i jedno me isto brine. U slučaju da bude neki WW, prva meta će biti zapravo AU, sa strane Kine i Indije, koja im je ralativno blizu. U Evropi tih problema je sigurno manje, jer se pre svega dobro naoružana i dobro naseljena, za razliku od jedne prevelike zemlje sa 20 i kusur miliona stanovnika.



Ne slazem se uopste. Ne zaboravi da je atomska bomba prvi put iskoriscena tek pred sam kraj WWII. Danas da dodje do WWIII bilo bi definitivno daleko vise upotrebe atomske bombe.
Upravo delovi sveta koji su najnaseljeniji bi pretrpeli najvece udare. Ko ce da bombarduje Australiju u kojoj ima 20 miliona ljudi? Prvo bi se medjusobno gadjale izmedju sebe zemlje koje imaju atomske bombe.
Osvajanje Australije bi bio najbesmisleniji potez jer je 90% pustinja. Jednostavno je nevazna. A logisticki bi to bio pravi kosmar, osvajanje teritorije skoro velicine Evrope a u kojoj se nalazi stanovnistvo kao u jednom svetskom metropolisu. Cime ces da osvajas? Mozes da izbombardujes, a kako ces na terenu? Treba da predjes hiljade kilometara razdaljina na kojima nema nicega, nikakvih usputnih resursa.
U slucaju atomskog rata bolje je biti na juznoj polulopti nego na severnoj jer su sve atomske bombe na severu i najvece vojne sile su takodje na severu.
U WW se prvo sukobljavaju najvece sile izmedju sebe, sitna boranija koja se ne nalazi izmedju njih najbolje prolazi. A Australija je sasvim postrani od svega.
Po meni definitivno jedna od retkih razvijenih zemalja koja ne bi bila pogodjena WW razaranjima pored NZ.
Jos je naravno bolje ziveti u Patagoniji ili na nekom pacifickom ostrvu daleko od svega u tom scenariju.

 
Odgovor na temu

lebuaatstate

Član broj: 309559
Poruke: 19
*.alshamil.net.ae.



+2 Profil

icon Re: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland30.04.2013. u 13:39 - pre 135 meseci
Momci genijalni ste! :D
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Vodic za emigraciju - Australija, Novi Zeland
(TOP topic, by Slobodan Miskovic)
Strane: << < .. 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 1137011 | Odgovora: 3513 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.