Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Lenovo drops web sales of Linux machines

[es] :: Advocacy :: Lenovo drops web sales of Linux machines

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 20589 | Odgovora: 125 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 12:12 - pre 190 meseci
Citat:
neuro: Ako i malo poznajete ICT/IS gosp. Ivane Dimkovicu onda će te znati da će i Microsoft morati da naplaćuje usluge oko održavanja ažurnosti OS a ne da naplaćuje sam OS, ovo je samo pitanje vremena i ja iskreno verujem da je Microsoft ovo već primetio. Očekujem da će Microsoft u budućnosti praktično vršiti iznajmljivanje svoji proizvoda a ne prodaju.
Barem 10 godina M$ iznajmljuje svoje proizvode. Platis godisnje odredjenu sumu i uvek imas azurirane proizvode, dobijas medju prvima najnovije krajnje verzije itd itd
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 13:44 - pre 190 meseci
Jedno je ponuditi iznajmljivanje, a drugo je da to bude osnovni koncept, i koliki je procenat iznajmljivanja!? A s druge strane zato i kažem da je zadnjih 10 godina prelazni period koji će verovatno još dugo trajati jer se M$ opire.
 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 14:01 - pre 190 meseci
hm,ako se ne varam, M$ najveci deo zarade ima bas preko iznajmljivanja
pogledaj samo kako su napravili silne pakete za iznajmljivanje, mnogo se vise cimaju oko toga nego oko maloprodajnog trzista (OEM/retail,uglavnom krajnji potrosaci)
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

Impaler

Član broj: 89808
Poruke: 183



+33 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 14:08 - pre 190 meseci
Citat:
U principu da, Linux kao "desktop" OS još uvek nije dovoljno dobar da bi ga veliki broj korisnika u ovu namenu prihvatio. Međutim, koraci koji se vrše u poslednjih par godina, prvenstveno od strane Canonical Ltd.-a, na prilagođavanju Linux-a kao "desktop" OS su, moraćete priznati, impresivni. Teško je reći kolika proizvodna cena Microsoft Vista OS, ali je verovatno milijarda dolara ili čak i više, i onda, kada uzmete ovo u obzir, Ubuntu je stvarno impresivno "desktop" OS rešenje.
ako ej tebi ~1% impresivno , ajde. Ove pare stu se utucu na proizvodnju windowsa sigurno jednim djelom odlaze i na usability studije sve da se olaksa korisniku, i onda dodje neki freetard i to kopira iz windowsa, uzme kao bogom dano. pa opet nemogu postici taj nivo usabillitya. nemogu oni tolko pokrast koliko ovi mogu platit.

Citat:

Na kraj krajeva Microsoft koristi mnoga kvalitetna rešenja Linux distribucija i primenjuje ih u svoj OS.
jesi li se kada zapitao koliko toga iz windowsa ima pokradeno u linuxu? (ili jednostavno dobiveno, jer su ovi probili led s time) freetardi ne kradu. oni oslobadjaju.

[Ovu poruku je menjao Impaler dana 14.09.2008. u 15:36 GMT+1]
NO FATE
 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 15:08 - pre 190 meseci
Windows i usability? ma daj :) kad se samo setim usability promasaja zvanog Vista i nedovrsenog GUI-ja kod Office 2007...
trenutno najbolji usability je kod Apple-a, koji takodje mnoooooooogo para ulaze u raznorazna istrazivanja i ne napravi gluposti kao M$ sto zna

stvarno steta sto nema dovoljno (jesam li prevideo ili stvarno ne pise koliko je to dovoljno?) zainteresovanih za on-line kupovinu Lenovo kompova
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

Impaler

Član broj: 89808
Poruke: 183



+33 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 15:36 - pre 190 meseci
apple, svejedno, neko je tu ulozio svoje resurse i dosli freetardi i oslobodili kod.
NO FATE
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 15:41 - pre 190 meseci
Pazi, jedno je imati zelju i "pritiskati" da se radi iznajmljivanje, i to mozda zadnje 3-4 godine, a drugo je to stvarno uraditi. Pre windows server 2000 M$ OS su bili mnogo manje zastupljeni na serverskom tržištu, tek je 2000-ka to značajno promenila. Ali ipak i danas najveći deo kolača dolazi upravo od OEM-a, i to je činjenica. Na zapadu se računari prodaju sa OS i to najviše sa OEM licencama. Koliko ja znam u 2006. i 2007. godini približno 80% M$ prihoda Winowsa dolazilo je od OEM-a dok je ta cifra mnogo manja za Office oko 20%.

Što se tiče M$ kao inventivne kompanije, he he, sve što je najviše korišćeno u Windowsu nije smislo M$, i tačka. No neću da kažem da je Windows loš proizvod (naravno posle Win. 2000), naprotiv. Ja ne znam koliku korisničku istoriju ko ima ali ja sam sa različitim OS od 1987. godine i od tada se praktično isključivo bavim ICT/IS i mislim da imam dovoljno kompetencije da komentarišem. Setite se samo multi-taskinga Windowsa 95, he he. Microsoft je jedino u NT familiji imao pravi multi-tasking pre 2000-te, a on je bio namenjen za servere pri čemu nije prešao 20% serverskog tržišta. Sećam se da je tada bio komentar, pa dobro kome treba multi-tasking, a osnovna smisao je bila maksimizacija upotrebe računara preko GUI-a i uporednog rada sa više task-ova.

Da bi nešto bilo impresivno nije potrebno da to zauzima više od 1%, čak nije potrebno da zauzima tržište uopšte u nekom postmatranom momentu. Bitno je kako to utiče na dalji razvoj, a u ovom momentu M$ se ozbiljno pribojava linux-a za "desktop" računare, pri čemu ne mislim na ovu ili sledeću godinu nego dalje u budućnost.

Interesantno je da, ako malo izanalizirate, može da se desi da Linux na "desktop" tržištu nikada ne zauzme veliki procenat, ali da zbog svog posrednog uticaja dovede do potpunog obrta u politici M$, pa zar to onda i nije određeni vid pobede.
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 15:54 - pre 190 meseci
Mac OS X je zasnovan na Unix OS, i kernel je napravljen na osnovu Mach kernel-u čiji tragovi se nalaze i danas u FreeBSD-u. Tako da reći da je Apple to napravio je takođe pogrešno, no moram priznati da je Apple bio daleko inventivniji od M$.

Ono što ja vidim kao problem je što je i dalje najveći broj prodatih Windows licenci preko OEM-a. Kada bi se taj procenat smanjio na prihvatljivih 20% onda bi stvari bile značajno drugačije. I kada govorimo o M$ i monopolu onda je on upravo zastupljen u ovoj oblasti. M$ širenje Windowsa praktično i radi preko OEM. Zamislite kada bi bio donesen zakon da se u cenu računara ne mogu uračunati cene OS te da se OS mora kupiti zasebno, mislim da bi situacija bila daleko drugačija.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16688
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 16:29 - pre 190 meseci
Citat:

Mac OS X je zasnovan na Unix OS, i kernel je napravljen na osnovu Mach kernel-u čiji tragovi se nalaze i danas u FreeBSD-u. Tako da reći da je Apple to napravio je takođe pogrešno, no moram priznati da je Apple bio daleko inventivniji od M$


Ono sto prodaje Apple Mac OS nema blage veze sa "Unix OS-em" vec sa jako kvalitetnim desktopom i jednostavnoscu korisnika.

Sta mislis koliki je procenat Apple korisnika koje boli ona stvar da li je njihov kernel nastao od BSD-a? :) Negde izmedju 99% i 99.9% :)

Mac OS X koristi Mach kernel iz prostog razloga sto je to bio NeXT-ov izbor, a Apple je otkupio sve to - sigurno nisu krenuli da raspisuju kernel od nule, a i zasto bi. Inace Mach sam po sebi nije nista posebno, stavise imao je dosta problema u pocetku zbog toga sto su dugo vremena gurali cisti mikrokernel dizajn koji je bio jako penalizovan na ranijim Intel arhitekturama pre novih Core 2 cipova.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Impaler

Član broj: 89808
Poruke: 183



+33 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 16:29 - pre 190 meseci
Citat:
neuroŠto se tiče M$ kao inventivne kompanije, he he, sve što je najviše korišćeno u Windowsu nije smislo M$, i tačka. No neću da kažem da je Windows loš proizvod (naravno posle Win. 2000), naprotiv. Ja ne znam koliku korisničku istoriju ko ima ali ja sam sa različitim OS od 1987. godine i od tada se praktično isključivo bavim ICT/IS i mislim da imam dovoljno kompetencije da komentarišem. Setite se samo multi-taskinga Windowsa 95, he he. Microsoft je jedino u NT familiji imao pravi multi-tasking pre 2000-te, a on je bio namenjen za servere pri čemu nije prešao 20% serverskog tržišta. Sećam se da je tada bio komentar, pa dobro kome treba multi-tasking, a osnovna smisao je bila maksimizacija upotrebe računara preko GUI-a i uporednog rada sa više task-ova.
i sta oces rec , da je windows pokrao multi tasking? linux ga je izmislio ?, unix? tanenbaum? NT je odpocetka bio namjenjen da zamjeni win9x a oni su bili namjenjeni kao prijelazni period. vidimo kako je linux ishao 95-e ko lud, ljudi su skidali i instalirali linux da se sve puši.

Citat:
Da bi nešto bilo impresivno nije potrebno da to zauzima više od 1%, čak nije potrebno da zauzima tržište uopšte u nekom postmatranom momentu. Bitno je kako to utiče na dalji razvoj, a u ovom momentu M$ se ozbiljno pribojava linux-a za "desktop" računare, pri čemu ne mislim na ovu ili sledeću godinu nego dalje u budućnost.
microsoft ne moze spavat nočima zbog linuxa, eno sva istrazivanja koja financiraju su usmjerena na rješenje tog problema.

Citat:
Interesantno je da, ako malo izanalizirate, može da se desi da Linux na "desktop" tržištu nikada ne zauzme veliki procenat, ali da zbog svog posrednog uticaja dovede do potpunog obrta u politici M$, pa zar to onda i nije određeni vid pobede.
koja bi to politika bila? vishe izgleda kao da linux (ubuntu) oce radit kao microsoft, cak ce i unajmit profesionalce za usability.
NO FATE
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16688
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 16:32 - pre 190 meseci
Citat:

neuroŠto se tiče M$ kao inventivne kompanije, he he, sve što je najviše korišćeno u Windowsu nije smislo M$, i tačka. N


Ni Toyota nije nista bitno smislila sto se automobila tice, pa eto - pretekose GM ;-)

Windows NT je 1993-ce godine bio 20 godina ispred Unixa - toliko je Microsoft bio ispred ostalih. Linux i dan danas koristi prastari dizajn i arhitekturu iz 70-tih godina, sto samo po sebi govori mnogo toga.

A znas sta je najtuznije? Tuzno je sto je i pored toga sto je Microsoft jos pre 10-tak godina prestao da bude kompanija koja inovira, i sve posle Windowsa NT 4.0 je manje vise samo sminka i malo dodatnih feature-a, Microsoft Windows i dalje godinama ispred drugih, iako nisu NISTA novog doneli u proteklih 8 godina osim gluposti tipa kompozitnog UI-ja i nekih obaveznih stvari kao sto je povecana sigurnost.

Dobro, WPF.. eto to je jedna jedina stvar koja je objektivno pomak u odnosu na Windows NT 4 / Win 2000

To dosta govori o IT desktop industriji danas :(

To je ono sto je najtuznije - i samo pokazuje koliko je tzv. "Linux Komuna" ulozila nepotrebnog i dupliranog posla u nebitne stvari ovih 17 godina, i nije uspela da napravi jednu dobru desktop platformu... Ako nisu za 17 godina, sumnjam da ce i za sledecih 34. Tako mi se cini.

Apple je jedini ozbiljan konkurent Windowsu po pitanju UI-ja i usability-ja, ali Apple ne zeli da ga prodaje bez svojih, u mnogim slucajevima precenjenih (izuzev MacBook Pro ;-), masina.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Danijel Krmar
Novi Sad

Član broj: 158660
Poruke: 325
*.eunet.yu.



+9 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 16:41 - pre 190 meseci
Citat:
neuro: Setite se samo multi-taskinga Windowsa 95, he he. Microsoft je jedino u NT familiji imao pravi multi-tasking pre 2000-te, a on je bio namenjen za servere pri čemu nije prešao 20% serverskog tržišta.


What's the Point? Kakve veze sa danasnjeg stanovista ima sto je sa tehnicke strane Win 95 bio inferioran u odnosu na NT i sto nije imao ni pravi multi-tasking niti je bio pravi visekorisnicki sistem. Osnovno je bilo to sto je pojednostavio koriscenje racunara obicnim korisnicima i omogucio dalje sirenje racunara medju obicnim korisnicima.
Svakako se slazem da Microsoft nije najinventivnija kompanija, ali im se ne moze osporiti pozitivan uticaj na to sto danas maltene svako domacinstvo ima racunar.

Citat:
Da bi nešto bilo impresivno nije potrebno da to zauzima više od 1%, čak nije potrebno da zauzima tržište uopšte u nekom postmatranom momentu.


Mene bas zanima po cemu je Linux toliko impresivan. Naravno da je u mnogim situacijama dobar i obavlja posao, ali jednostavno ne vidim cemu tolika imresioniranist njime. Jedino cega bih se ja mogao setiti, a da je Linux imao veliki uticaj, jeste da je popularizovao ideju open source softvera, te je uticao svakako na to da danas imamo veliki broj odlicnih a free ili os programa, a sto se ostalog tice, sa korisnicke strane jos uvek dosta zaostaje za Windowsom i Mac OS X-om (koji trenutno ima sigurno najbolji usability), dok sa tehnicke strane, ako pogledam open source OS-ove, tu su BSD varijante i Solaris ispred njega.



[Ovu poruku je menjao Danijel Krmar dana 14.09.2008. u 18:05 GMT+1]
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 17:23 - pre 190 meseci
He, He, pa odlično, sada ste se raspisali. Pogledajte moj raniji odgovor, ja sam poprilično siguran da Linux nije i da još dugo neće biti ono što je Windows na "desktop" tržištu, i to je ok. Poenta je kakav uticaj ima Linux i Free/Open Source zajednica na ponašanje M$, a taj uticaj nije ni malo zanemarljiv.

Naravno da Ubuntu pokušava da bude što približniji Windows-u, to je baš zato što je Windows u 99% domaćinstava i što krajnji korisnik ne želi velike promene u načinu korišćenja GUI-a, što se i vidi po Office 2007 i Visti.

Ivane Dimkovicu ono što si odgovorio samo potkrepljuje ono što sve vreme tvrdim, tamo gde se vrte pare to je core procesi preduzeća, IT je samo podrška core procesima i u tom smislu promene na svakih par godina nisu potrebne, sve ostalo je nasilno naturanje M$ da se ide dalje. Hoćeš mi reći da su zaista nastale tako velike promene u LDAP-u, SMTP, POP3, i drugim servisima. Pa valjda je jasno da nisu. Jedno je pričati o potrebama home korisnika, a drugo je pričati o business korisnicima. Pogledaj jadnu situaciju, home korisnici, a ja ovde na ovim postovima prepoznajem većinu, žele brze promene i M$ im to daje, nažalost, politika M$ to natura i business korisnicima a tamo to nije potrebno. Pogledajte potrebe jednog preduzeća:
1. Nekoliko osnovnih servera za obavljanje što više servisa, po mogućnosti što sigurniji,
2. Kancelarijski poslovi sa prvenstveno dobrim ERP sistemom, CRM-om, CS-om, ... i tu i tamo sa Excel-om i Word-om da zakrpe rupe, što se, btw, može uraditi i sa Open Office-om.

gde u predhodnom vidite Windows. I sada šta je bitnije home korisnici i windows na svakom frižideru ili business korisnici.

I ovde stalno čitam command line, aman ljudi i M$ je shvatio da je skript jezik od najvišeg značaja za administratore šta mislite zašto je najvažniji dodatak Windows 2008 Server-u upravo to (pored virtualizacije, koja btw, još nije kao npr. Xen). Sada se Windows 2008 Server-a može instalirati bez GUI-a samo sa command-nom linijom.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16688
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 17:43 - pre 190 meseci
Citat:

Ivane Dimkovicu ono što si odgovorio samo potkrepljuje ono što sve vreme tvrdim, tamo gde se vrte pare to je core procesi preduzeća, IT je samo podrška core procesima i u tom smislu promene na svakih par godina nisu potrebne, sve ostalo je nasilno naturanje M$ da se ide dalje


Slazem se, ali samo delimicno.

Prvo, Windows Server je izasao 2003 i 2008, uz medju-release koji je vise bio servisni (2003 v2) - to je vise nego OK sa stanovista biznis turnaround ciklusa - 5 godina, a ne 2.

U enterprise business segmentu i te kako dolazi do promena, u protekle 4 godine se desilo sledece:

- 64-bitni procesori i prelazak na potpuno 64-bitne OS-eve na "velika vrata" na Intel/AMD platformama
- Quad Core i Octo Core platforme
- Hypervisor Virtualizacija i veliki skok popularnosti virtualizacije uopste
- Porast .NET-a kao softverske platforme u biznis aplikacijama, sto zahteva bolju .NET podrsku i u operativnom sistemu

Sve su to stvari koje i te kako pomazu core procesima mnogih firmi - i, ako ne njih direktno, onda sigurno datacentrima koji podrzavaju te firme. I, naravno da su CIO-ovi tih firmi i te kako zainteresovani za promenu hw-a i softvera kako bi sto vise iskoristili te nove tehnologije.

Microsoft Windows Server, osim sto podrzava sve ovo gore, takodje ima hot-plugging za procesore, diskove i memorije i sl.. i vrlo je skalabilan. Tako da i te kako ima razloga zasto ljudi prelaze na Win Server 2008, recimo. Windows Server drzi preko 60% serverskog trzista, bas zbog toga sto tako dobro radi posao.

Enterprise Linux resenja takodje tu imaju jako dobru prodju, drze oko 30-tak% trzista i, opet, i ona i te kako evoluiraju i mozda turnaround cycle nije 2 godine, ali 4 godine je svakako vise nego potrebno.

Da nije tako, Red Hat i sl. firme bi mogle da zatvore vrata.

Citat:

2. Kancelarijski poslovi sa prvenstveno dobrim ERP sistemom, CRM-om, CS-om, ... i tu i tamo sa Excel-om i Word-om da zakrpe rupe, što se, btw, može uraditi i sa Open Office-om.


Open Office ce tesko da odradi posao, jer je u mnogim stvarima mnogo sporiji u odnosu na MS-o, i ima probleme sa kompatibilnoscu.

Zbog toga i nije bas tako popularan kao, recimo, Mozilla Firefox u browsing segmentu - 9 od 10 ljudi i dalje preferira MSO. I to sa jako dobrim razlogom.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 18:07 - pre 190 meseci
Da, što se tiče web-a ali N-slojna arhitektura nije samo .NET i ako ne koristiš .NET ne moraš menjati OS, N-slojna arhitektura se može koristiti i sa starijim OS.

Windows baš i nije puno doprineo popularizaciji virtualizacije. Na kraj krajeva M$ najmanje ide na ruku virtualizacija s obzirom da je Windows Server osmišljen sa namerom da bude centralizovani server a ne da se pravi veći broj posvećenih servera, što je daleko bolje i u tom segmentu je Linux u stravičnoj prednosti. Npr. možeš instalirati Linux gde će osnovni OS koji se naslanja na HW biti instaliran u minimalnoj konfiguraciji, a zatim podići nekoliko virtualnih OS gde će svaki biti posvećeni server za jedan servis. Ovo je mnogo bolje rešenje.

Što se tiče komentara na Open Office, da jeste sporiji i ima grešaka u odnosu na M$ Office file formate. Pitanje je koliki procenat dokumentacije preduzeća treba da nastaju u nekom Office-u. U dobro rešenim preduzećima, izuztno mali procenat, pa je i ta razlika zato zanemarljiva.

64-bitni procesori su se pojavili u Intel kompatibilcima nedavno ali su postojali odavno u drugim platformama tako da to nije razlog za prelazak, sem u slučaju ako si na Intel komp. i M$ windows-u.

Razlika između više jazgarnog i više procesorskog sistema sa software-skog stanovišta praktično ne postoji a Unix je na tom područiju pre nego što je M$ i razmišljao da počne proizvodnju Windows-a NT.

Koliko ja znam Windows NT je jedino doneo krša wizard-a koji su omogućili da i manje vični administratori održavaju sistem i u tom smislu M$ moram da skinem kapu, sve ostalo je poodavno postojalo.

Ciklus zamene business softwera ako je manji od 5-7 godina ne može biti isplativ, i to je činjenica.

Samo jedna stvar je donela značajnu prevagu u poslednjih par godina a to je virtualizacija.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16688
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 21:21 - pre 190 meseci
Citat:

Što se tiče komentara na Open Office, da jeste sporiji i ima grešaka u odnosu na M$ Office file formate. Pitanje je koliki procenat dokumentacije preduzeća treba da nastaju u nekom Office-u. U dobro rešenim preduzećima, izuztno mali procenat, pa je i ta razlika zato zanemarljiva.


Jeste, ako zaboravimo razmenu dokumenata sa drugim preduzecima - zamisli dobijes neki kompleksni quote od suppliera, a tvoj OpenOffice krene da stuca ;-)

.doc je jednostavno standard - kakav, takav, ali je standard. Za svojih 9 godina profesionalnog iskustva nisam nikad nisam primio neki OpenOffice fajl na pregled / komentar / promenu - vec iskljucivo .doc za editabilne i PDF za read-only dokumente.

Kako sam neko vreme bio i clan DE delegacije u ISO komitetu, i tamo su razmenjivali fajlove u .doc formatu i, gle cuda, OpenOffice se davio u pokusaju citanja istih.

Evo bas sad gledam u mom budzetu za opremu za moju biznis jedinicu, cena MSO Standard je 139 EUR, prema nekih cca. 1500-2000 EUR godisnjih troskova za hw. i sw. po clanu tima... Za <10% godisnjih troskova, i to samo tokom prve godine (kupuje se jednom) sigurno necu rizikovati nekompatibilnost, a verujem da to vazi i za svaku firmu osim za neke pilicarske operacije.

Citat:

64-bitni procesori su se pojavili u Intel kompatibilcima nedavno ali su postojali odavno u drugim platformama tako da to nije razlog za prelazak, sem u slučaju ako si na Intel komp. i M$ windows-u.


Radi se o masovnoj dostupnosti - tacno je da su postojali SUN i Alpha 64-bitni procesori, ali oni nisu ni izbliza bili dostupni u "srednjoj klasi" koliko su danas dostupni jeftini 64-bitni sistemi bazirani na Core 2/AMD x64 arhitekturi.

Upravo je masovna dostupnost to sto je pre samo 2 godine donelo ciklus investicija u takav hardver u masovnim ciframa, a ne samo u tier-1 trzistu.

Opet, ne zaboravi da sam to naveo samo u kontekstu sta se zbilo u proteklih 2 godine sto motivise ljude da menjaju IT infrastrukturu.

Citat:

Razlika između više jazgarnog i više procesorskog sistema sa software-skog stanovišta praktično ne postoji a Unix je na tom područiju pre nego što je M$ i razmišljao da počne proizvodnju Windows-a NT.


I te kako postoji - jer viseprocesorski serverski sistemi omogucavaju hot-plugging dodatnih procesora, sto sa jezgrima tesko da mozes da uradis. Da, operativni sistem mora da podrzava CPU hot-plugging, a to Win Server podrzava, npr...

Kada smo vec kod MP-a a pominjes Unix - zanimljivo je da je Linux dobio posten Threading i SMP tek 2001-ve i to zahvaljujuci IBM-u, dok NT radi u MP okruzenjima od samog izlaska na trziste - 1993.

Citat:

Windows baš i nije puno doprineo popularizaciji virtualizacije. Na kraj krajeva M$ najmanje ide na ruku virtualizacija s obzirom da je Windows Server osmišljen sa namerom da bude centralizovani server a ne da se pravi veći broj posvećenih servera, što je daleko bolje i u tom segmentu je Linux u stravičnoj prednosti. Npr. možeš instalirati Linux gde će osnovni OS koji se naslanja na HW biti instaliran u minimalnoj konfiguraciji, a zatim podići nekoliko virtualnih OS gde će svaki biti posvećeni server za jedan servis. Ovo je mnogo bolje rešenje.


Tacno, ali ja nisam govorio o Windowsu kao "doprinosu popularizacije virtualizacije" vec o pukom faktu da je virtualizacija postala popularna u proteklih par godina, sto opravdava biznis ciklus re-investiranja za mnoge.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
212.200.206.*

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 22:06 - pre 190 meseci
E sad ste me iznervirali sa ovim glupostima a niste trebali. Ko to kaze i zasto (niste uopste objasnili) da Linux kaska za M$ Windows-om kao desktop operativnim sistemom? Da nije zbog podrske igricama koje nisu free kao ni Win? Istina je da svaki normalan programer koji hoce da mu familija jede leba zeli da proda svoj software i da ce to malo teze da ide za linux zajednicu koja je navikla da ima free software na svom kompu, eto pretpostavljam da se Vi iz Ahead-a ubiste od prodaje NeroLinux-a ;D. I eto nama razloga za jacu software-sku podrsku na Windows platformi (eh "jacu" je prejaka rec, pre bih rekao "poznatiju"). Istina je velika da uvek na ovim prostorima Windows zatreba za nesto. Meni zbog Visual Basic-a jer radim neki software za fax sa ortacima pa ajd, drzim ga dok to ne zavrsim. A inace ne postoji zadatak koji ja kao normalan user (da ne kazem nesto drugo skoro isto samo sa L ... ) ne mogu da obavim na ubuntu, slackware-u, mandrivi, fedori (dobro na njoj malo teze jer dodje kao beta os skoro uvek, pogotovo sad) - u name it... A da se vratimo na temu - Lenovo ukinuo bla bla, truc truc, izadjite malo na dell linux community pa da vidite sto nas nema, i sto nema interesovanja u pm... A i vidim sve se mucimo sa mnogo gadnijim problemima nego ovi windows-ovi looser-i. A neko pomenu Vistu (da ne zalazimo sad u serverske sisteme, brojke tu sve govore), i pored UAC, ReadyBoost, TPM security i ostalih gluposti ono sto je DESKTOP korisnike najvise zanimalo je eyecandy i tu je windows najvise podbacio. Pa gledajte samo screen-ove (ne one mr.moderator sa Larom Croft (a jes dobra btw ) linux korisnika i one Vistine (njih nema sta da gledas, sem pozadine sve su iste, rofl). Tako da ako Lenovo nece, Dell prodaje makine sa Ubuntu-om (imaju svoj nazovi "custom" instalacioni ubuntu dvd) i oni se ne zale na brojke - eto to je najbitnija recenica vezana za ovaj post. A i glupo bi bilo malo prodati uz Lenovo T61i koji kosta malo bogatstvo besplatan OS zar ne? BLJAK! malo sarkazma na kraju...
make love - !war
 
Odgovor na temu

neuro

Član broj: 193771
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 22:58 - pre 190 meseci
Što se tiče razmene file-ova između preduzeća to definitivno .pdf, .doc nikako. A sam .doc ionako izumire, ubijaga sam M$ i samo je pitanje kada će pobediti jedan standardni file format za tu namenu, a tada će svi tekst procesori koristiti taj file format.

Cifra koju si naveo od 1500-2000 eura za hw i sw po korisniku može da podnese IT kompanija, ali ne i druge, inače bio sam do nedavno IT Menadžer koncerna gde je bilo preko 2000 računara i oko 6000 zaposlenih, šta misliš kada bi takav sistem trošio cca 3,500,00.00-4,000,000.00 eura godišnje na hw i sw, ovu cifru moraš podeliti bar 3 puta, a onda ti baš neće ostati puno para da trošiš na npr MSO.

Napominješ da se kupovina sw radi jednom, pa baš i nije ako ti je ciklus 2, 3 ili 4 godine, što M$ i želi da bude.

Kada budeš radio sa velikim ciframa u ICT/IS-u onda ćeš videti da je ozbiljan problem ako ti je ciklus za sve 2, 3 ili 4 godine.

Primera radi za jednu kompaniju od npr. 100 zaposlenih koji bi koristili ERP sistem, SAP bi koštao između 700,000.00 i 1,000,000.00 eura, ali pazi ovo je samo ERP, gde je ostalo. Sama implementacija SAP-a za takvo preduzeće traje 1 godinu sa dodatnom godinom za usklađivanja i sve to ako sve dobro prođe. A obrni okreni ERP je najvažniji software neke kompanije. E sad zamisli kada M$ izda Vista OS i kaže ajd sada pređite na Vistu, a ono trenutno ERP ne funkcioniše sa Vistom baš najbolje, a ERP ste nabavili npr. dve godine ranije.

E vidiš zato promene ne smeju biti nagle i mora postojati kompatibilnost unazad što M$ baš i ne voli da poštuje.

Što se tiče virtualizacije ja nikako ne vidim zašto bih na Windows 2008 Server stavljao virtualni OS opet Windows 2008 Server ili nešto slično. Opet se vraćam onom Windows Server familija je od samog starta bila zamišljena za centralizaciju upravljanja.

A vidim da je combuster malko pošizeo, pa što jeste, jeste, malo smo se udaljili od osnovne teme. Ali na žalost, ovog puta bih morao da se složim sa Ivanom Dimkovicem, Linux na desktop tržištu još uvek nije ono što bi trebao biti i neće još duže vreme moći da se nosi sa Windows-om. Jeste da sam se malo razočarao što je Ivan Dimkovic prošle godine na Asus P5B Deluxe ploči pokušao izvršiti instalaciju Ubuntu linuxa i kako je na postu naveo nije uspeo uz puno muka. Btw, rešenje je jednostavno uključi SATA AHCI support i ne bi trebalo da imaš problema. No takve sitnice običan korisnik nikada ne bi rešio i to jeste loše, mada moram da postavim i pitanje zašto je Asus u default setovanju BIOS-a stavio Standard IDE-Enhanced Mode, ...e pa verovatno zato da ne biste morali pritiskati F6 prilikom instalacije Windows-a XP, ali na žalost Ubuntu Linux se baš i nije pokazao dobro sa ovim.

 
Odgovor na temu

combuster
Ivan Bulatovic
Kraljevo

Član broj: 151351
Poruke: 4563
212.200.206.*

Sajt: www.linuxsrbija.org


+104 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines14.09.2008. u 23:51 - pre 190 meseci
Pa znaci to je bio problem. E pa necemo sad o OS-HW related problemima, nekada i na Abit BX chipsetu nisi smeo da ubacis karticu u 2-gi i 5-ti slot zbog konflikta sa interaptima pa sta - uvek do neke mere dodje do nekompatibilnosti, koliko puta je meni BSOD izlazio pri servisu mashina, taman instaliras windows, drajver pa puf, ali Windows na zalost :D nije za to kriv. A kazem vam forumi linux i windows korisnika branded racunara se uopste toliko ne razlikuju u problemima. WiFi does not work - HELP! Klasika... i na jednom i na drugom, pa DVD drive wont mount/load disc, dakle sto se tice kvaliteta izmedju distro-a ima razlika, ali recimo izmedju Ubuntu-a i Windows-a ne vidim u cemu je prednost windows-a ako iskljucimo da je Srbin od malena ucen da radi na DOS-u pa na Win 3.11 itd pa se u medjuvremenu navikao na Win i sad mu Linux nije bas user friendly... (kako kome). Nema veze, necu da idem offtopic, ja sam svoje rekao... Besprimerno je prepucavati se sta je bolje/isplativije, ja samo srecan sto su date opcije, mogli smo biti osudjeni na M$ 4ever...
make love - !war
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16688
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Lenovo drops web sales of Linux machines15.09.2008. u 07:29 - pre 190 meseci
Citat:

Btw, rešenje je jednostavno uključi SATA AHCI support i ne bi trebalo da imaš problema


Ovo je verovatno bio problem sa Ubuntu-om 8 i onim wubijem ili kako se vec zove...

Ubuntu 7 je muku mucio sa 8800 GTX grafickom karticom, nije nikako mogao da udje u X bez rucne izmene...

U svakom slucaju, obe greske su veliki problem za desktop penentration, i samo par od mnogih.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Lenovo drops web sales of Linux machines

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 20589 | Odgovora: 125 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.