Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Eksterni USB hard disk

[es] :: Storage :: Eksterni USB hard disk

[ Pregleda: 3279 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Eksterni USB hard disk02.06.2009. u 22:15 - pre 181 meseci
Da li je preporučljivo držati eskterni usb hard uključen u usb iako se ne koristi ili ga treba isključivati?

Kupio sam neki Transcend i kad je uključen u USB, oseti se kad se uzme u ruku da je "pod naponom", ima nekih vibracija. Ne znam da li mu to nešto smeta/skraćuje vek trajanja ili ne smeta? Da li se takav hard može koristiti kao običan hard, tipa instalaciju programa/igrica na njega? Mislim znam da može ali da li je preporučljivo, ili je predviđen prvenstveno kao storage?

Model se može videti na ovom linku, ako nešto znači..

http://www.transcendusa.com/Products/ModDetail.asp?ModNo=211

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 03.06.2009. u 01:13 GMT+1]
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: Eksterni USB hard disk03.06.2009. u 22:21 - pre 181 meseci
naravno da osjetiš da je "pod naponom" kad se vrti. nije to usb stick.
i ne smeta mu da radi non stop. iako usb hard diskovi su više za storage (ako su 3.5") . ako imaš 2.5" onda nemoj na takav disk stavljati važne podatke ili podatke čiji backup nemaš. 2.5" nisu skloni kvarenju, ali prenosni diskovi osim šta se stalno ukopčavaju i iskopčavaju na večem broju kompjutera, skloni su zbog toga gubljenju particija, krcanju virusima osobito na javnim kompjuterima (nakon šta uštekam svoj prenosni disk u knjižnici, kad se vratim doma antivirus ima 5 minuta posla da sve izbriše) ili razno raznim data errorima. a i može se desit da ti upaljen slučajno padne na pod, a tada bye bye.
ja imam 3 prenosna hard diska (80gb, 160 gb, i 15gb OTG za pražnjenje kartice od fotoaparata kad sam negdje gdje nema niti struje niti kompjutera). i niti jednome od njih ne povjeravam podatke bez da imam originalni file negdje. za storage koristim 3 x 640GB koji su mirno položeni u ormaru pored kompjutera i palim ih samo po potrebi. a ubrzo im se pridružuju još 2 x 1TB za backup.
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
94.189.228.*

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: Eksterni USB hard disk07.06.2009. u 00:50 - pre 181 meseci
Hvala na odgovoru stari :)

Naravno da znam da nije SSD već da ima mehaničkih delova, ali me brinulo što se "mrda" i dok je laptop u sleep-u, mislio sam da i on ima neki sleep režim kad nije u upotrebi, mada to verovatno može se podesi u Device Manageru ali me briga, a ne znam kolko je izdržljiv da je non stop pod naponom. Ali kad ti kažeš da nema frke i ja se slažem.

Nego ti mora da si neki VIP kad imaš 2x1TB ekstremno važnih podataka za bekap, at all times:) Moji važni fajlovi su uglavnom tekstualni, eventualno fotografije i to držim na CD/DVD-ovima, a ovo sve što je na hardovima, mahom može da se ponovo skine s Interneta ili je bekapovano na DVD tako da mi nije potreban neki ekstremno secure backup :) Za viruse sam naravno svestan, par puta se moj Sophos susretao sa tuđim zaraženim stikovima. Na sreću ja ne bodem svoje prenosne uređaje u javne kompjutere baš često, pa nisam toliko izložen opasnosti. Za svaki slučaj tu je uvek Sophos on-access scan.

Nadam se da mi neće ispasti, posebno ne kad je upaljen, ali ko zna, možda ispadne nekom drugom dok čačka, nikad čovek nije siguran.
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: Eksterni USB hard disk07.06.2009. u 09:59 - pre 181 meseci
hehe, nisam vip, nego sam jednostavno prestao koristiti dvd-ove. zauzimaju previše prostora, i kvare se. tako sam ostao bez nekih veoma važnih slika sa maturalnog izleta, dvd DL se pokvario nakon niti 3 godine starosti, a čuvan je u idealnim uvjetima i nije bio shit medij. a uvijek se može desit da se hard disk pokvari, može se desit iz vedra neba, a iako podaci koje imam nisu važni, imaju veliku sentimentalnu vrijednost i nije ih moguće naći na internetu. hard diskovi su toliko jeftini da nije više nikakav luksuz imati i diskove za backup. 1TB je cca 70-75 eura.
i iako kažeš da ti hard disk valjda neće pasti , meni nije nikad pao (upaljen nikad, ugašen nekoliko puta), ali prije ili kasnije se desi da nekome padne,pa je tako pao mojoj kolegici sa faksa. na svu sreću bio je pod garancijom pa sam dobio novi.
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: Eksterni USB hard disk08.06.2009. u 15:43 - pre 181 meseci
Znaš kako, ja takve, ne previše velike fajlove koji imaju neku sentimentalnu vrednost ili nešti slično, pošaljem samom sebi na Gmail, i onda se uzdam u Google Backup :)

Tako da tamo u mom mail nalogu imam većinu bitnih fotografija, fajlova itd. Koje su mi tamo laki za pronalaženje i dostupni na svakom mestu. Te iste stvari naravno imam bekapovane na CD/DVD-ima, hardu, ali eto kao last resort koristim google backup. Možda da si poslao tih par maturalnih slika na gmail, sigurno bi ih i sad još uvek imao.

Od DVD-ova koristim uglavnom DVD+R, jer koliko znam pouzdaniji su. Nije mi se još desilo da mi rikne neki kršteni DVD medij, mada dosta zavisi i od stanja čitača, da li je u stanju da čita bez greške itd. Jeste da zazuzimaju mnogo mesta, sam sam se s tim problemom susreo još u vreme CD-R-ova kada sam bekapovao sve i svašta, da bi se jednog dana probudio sa gomilom CD-Ra s kojima ne znam šta ću - najbolje bi ih bilo baciti. Od tada narezujem samo ono što mi ekstra treba i što mi je važno. Nema više narezivanja svakog glupavog filma/serije koje mi padnu pod ruku. Skinem, odgledam, brišem. To je sekvenca koje se držim osim u slučaju izuzetno dobrog filma koji sačuvam zlu ne trebalo.

I tako, odnos multimedijalnog materijala i broja medija se značajno umanjio, 95% filmova recimo brišem odmah posle gledanja i to je to. Muziku isto narezujem samo ako baš mislim da ću je slušati i u budućnosti dok sam ranije narezivao sve i svašta od čega ni dan danas nisam preslušao ni pola od onoga što sam nekada narezivao bez diskriminacije. To je najbolji sistem bekapovanja - samo ono što ti zaista treba.
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

[es] :: Storage :: Eksterni USB hard disk

[ Pregleda: 3279 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.