Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Usvojen Zakon o informisanju

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Usvojen Zakon o informisanju

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 46804 | Odgovora: 274 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Savoy

Član broj: 231001
79.101.83.*



Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 10:27 - pre 179 meseci
Citat:
Niko ne zabranjuje novinaru da napise: - "Imam informaciju da je taj i taj nesto maznuo" i da je ta informacija tacna tj. da ima svedoka, neki dokument i sl. Zabrana se odnosi na to da se napise: -"Taj i taj je Lopov". A da se posle utvrdi da nije i da se mozda negde na petoj strani napise sitnim slovima da je u stvari bila "novinarska patka". Nije novinar sudija.


o cemu ti to ? pa taj novinar sto ima informaciju nista mu nece vredeti jer nece imati DOKAZ, a sud presudjuje na osnovu dokaza. Sto znaci da i ako novinar ima informaciju da je neko lopov on nece smeti tu istu da objavi jerbo u suprotnom rizikuje kaznu i do 1 milion evra. To sve vodi ili u cenzuru preko kaznjavanja medija sa 1 milion evra, ili u autocenzuru jer novinar iz straha nece smeti da objavi vest.

Sve u svemu - diktatura, totalitarizam , staljinizam Tadicevog rezima.


Zato vise necemo moci u medijima da citamo ovakve tekstove o sakrivenim detaljima njegove biografije

Citat:
Nepoznati delovi biografije predsednika Srbije Borisa Tadića kruže internetom

Pred samo zaključenje ovog broja „Tabloida,, internetom je počela da kruži do sada nepoznata strana biografije Borisa Tadića. Na desetine hiljada internet adresa upućen je ovaj tekst (prema prvim analizama naših urednika, očito je reč o delovima „neredigovanog ,, dosijea iz neke službene arhive).
Interesantno je da je adresa jednog od pošiljalaca: drdkrtstic ›rogers.com. a pominje se i jedna adresa pod imenom „pravoslavna tribina mailing lista,, ,,Tabloid,,uz minimalne jezičke intervencije prenosi do sada neobjavljene delove ovog neobičnog obraćanja.

Boris Tadić je rođen 15. januara 1958. godine u Sarajevu (BiH) od oca Ljube Tadića i majke Nevenke Francetić. Kasnije je ovaj detalj, da mu je majka iz ustaške porodice Francetić, promenjen od strane bezbednosnih službi, za koje je Boris radi(o), u Kićanović. Ima i rođenu sestru Vjeru.
Otac Borisa Tadića je iz rata izašao sa činom kapetana OZN-e (Odeljenje za zaštitu naroda, preteča svih kasnijih bezbednosnih službi SFRJ, prim. red.) i sejao je smrt među Srbima Pivljanskog kraja, te kao nosilac Partizanske spomenice uskoro dobija i čin pukovnika OZN-e!

Drug Ljuba se povlači iz Sarajeva u Beograd, gde ga šalju da učestvuje u pisanju novog programa partije (KPJ). Po uspešnom završetku pisanja novog programa, a na preporuku drugova Edvarda Kardelja i Veljka Vlahovića, Ljuba postaje redovan profesor filozofije, politike i prava (kasnije preinačeno u sociologija) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Supruga Nevenka se zapošljava kao neuropsihijatar u Palmotićevoj ulici u Beogradu.
Mladog Borisa upisuju u školu „Pero Popović Aga“ (sadašnja ,,Mika Alas,,), u Gospodar Jovanovoj ulici. Zbog problema sa fizičkim zdravljem, nikada nije uspeo da se ostvari na sportskom polju.
Kao dete veoma uticajnih roditelja, mladi Boris se upisuje u Prvu mušku gimnaziju „Moša Pijade“ i tu se dešava nešto sto će imati dalekosežne posledice ne samo za Borisa...

U njegov razred dolazi mladi i zgodni Nebojša Krstić u kog se Boris Tadić zaljubljuje! Njih dvojica stupaju u homoseksualnu vezu. U trećem razredu gimnazije, školska spremačica zatiče Borisa kako radi felacio Nebojši i šokirana onim što je videla, sve prijavljuje direktoru Prve muške gimnazije „Moša Pijade“. Tadašnji direktor, inače saradnik vojne obaveštajne službe KOS-a, zabranjuje „tetkici“ da o tome bilo šta priča zbog uticaja Borisovih roditelja, dok istovremeno to prijavljuje svojim nadređenima u KOS-u.
Tamo su odmah prepoznali njegov „potencijal“ i sa kompromitujućim informacija sa lakoćom ga vrbuju da radi za njih. Jedan od prvih zadataka bio je da špijunira svoje roditelje, u prvom redu oca Ljubu, koji se u to vreme intenzivno viđao sa „disidentima“ Zagorkom Golubović, Dragoljubom Mićunovićem, Nebojšom Popovim itd...
Agenti KOS-a savetuju Borisu da makar formalno nađe neku devojku, jer će se priče o njegovim sklonostima proširiti, i na taj način upropastiti planove koje je Služba imala sa njim. Pošto je bio potpuno nezainteresovan za suprotan pol, „nabacuju“ mu ćerku poznatog „Politikinog“ sportskog novinara, izvesnu Olgicu S., kasnije diplomiranu pravnicu. Oni se, kao, „zabavljaju“ i to je jedna jedina devojka koju je Boris Tadić imao do svoje ženidbe sa Veselinkom Veselom Zastavniković, revolucionarkom iz Osjeka.

Do ženidbe sa Veselom dolazi iz dva razloga. Prvi je što je Nebojša Krstić postao zvezda SFRJ kao pevač grupe „Idoli“. Nebojša je imao mnogo manje želje za vezom sa istim polom od Borisa, i pokušao je da se distancira od njega pesmom, ondašnjim velikim hitom, „Retko te viđam sa devojkama“.
Tako razočaranog Borisa agenti KOS-a upoznaju sa Veselom. Pravi cilj im je bio da ga preko Vesele ubace u jednu disidentsku „revolucionarnu grupu“. Vesela je izabrana kao potpuno aseksualna osoba i u tom pogledu idealna žena biseksualnom Borisu. Bila je samo tri godine starija od njega, ali daleko iznad njega u svemu. I od ostalih iz grupe se izdvajala činjenicom da je bila najradikalnijih ideja.
Vesela je oduševljena svojim dečkom i upoznaje ga sa Vladom-Revolucijom Mijanovićem, Pavluškom Imširovićem i ostalim članovima te grupe. Niko i ne sanja da je medu njima „informator“ KOS-a koji je do tada uspešno „bezbednosno obradio“ i sopstvene roditelje, do te mere da su mu oca Ljubu suspendovali sa Filozofskog fakulteta. Na nagovor KOS-ovog oficira, Boris radikalizuje svoj položaj napuštajući stan svojih roditelja, i sa svojom novopečenom ženom iznajmljuje stan u ulici Koče Kapetana broj 47 koji mu „nalazi“ KOS, napunjen mikrofonima!
Naravno da novopečeni par nije imao novca, pa su na sumu koju je Boris dobijao od KOS-a morali još da se dovijaju. Tako dolaze na ideju da započnu svoj biznis, i to sa pravljenjem i prodajom lutkica, ali je i to propalo. Zahvaljujući informacijama dostavljenim svojim šefovima, cela grupa, uključujući tu i sopstvenu suprugu Veselu, biva uhapšena. Za vreme hapšenja, Boris je bio sa svojim „prijateljem“ Nebojšom Krstićem na krstarenju plavim Jadranom, međutim da ne bi došlo do provale, šefovi zovu Borisa da hitno dođe nazad u Beograd, gde onda i on biva uhapšen i osuđen na 45 dana „Padinjaka“ zbog njegovog „protestovanja“ povodom hapšenja njegove žene i njenih revolucionarnih kompanjona.
Boris Tadić ubrzo posle ovoga (1985) odlazi na odsluženje vojnog roka u Sarajevo, gde prvi put doživljava nervni slom i time otpočinje javna manifestacija njegovog poremećenog mentalnog zdravlja.
Šefovi KOS-a ovo vešto prikrivaju, a mama Nevenka preuzima na sebe lečenje jakim lekovima. Videvši da od para koje je kao doušnik KOS-a dobijao nije moguće da živi, u situaciji kada je komunizam počeo da se urušava širom sveta, Boris se obraća svom tati, koji je u međuvremenu postao važna figura nove političke stvarnosti u Srbiji.
Kao suosnivač Demokratske stranke i lični prijatelj zemljaka Dragoljuba Mićunovića, tata Ljuba bez problema ubacuje svog sina u novoosnovanu stranku. Boris nema problema ni sa svojim starešinama iz KOS-a, koji su i sami želeli da ubace svog čoveka u jednu od najvećih opozicionih stranaka.
Boris postaje sekretar glavnog odbora, a potom i potpredsednik Izvršnog odbora DS-a. Privatni život je takođe počeo da se menja. Zbog poznatih događaja devedesetih, sa jednog jadranskog ostrva se vraća u Beograd i njegov „prijatelj“ Nebojša Krstić, gde je radio kao lekar. Sa druge strane, porodica (koja nikada nije volela Veselu) i novi predsednik stranke Zoran Đinđić, vrše pritisak na Borisa da se ratosilja Veselinke.
Boris je, naravno, morao da pita i gazde iz KOS-a koji su shvatili da im Veselinka više ne treba i da će njihov štićenik napraviti mnogo bolju karijeru sa nekom zgodnijom i manje kompromitovanom ženom. Osim toga i sama Vesela više nije imala iluzija o svom braku.
Mentalni problemi njenog supruga sve više su dolazili do izražaja. Sve češće je ispoljavao svoj psihopatski karakter kroz premlaćivanje svoje supruge. Osim toga, sve manje je krio pred ženom prirodu svoje veze sa Nebojšom Krstićem. Shvativši da je svoje najbolje godine provela uz psihopatu, koji je održavao protivprirodne odnose sa svojim najboljim drugom, i na sve to saradnika KOS-a koji je, ne samo otkucavao svoju ženu i njene prijatelje već i doveo do njihovog hapšenja, biva potpuno zgađena tim činjenicama i odlazi u manastir gde nalazi svoj duševni mir i postaje kaluđerica. Na taj način, putevi meteorskog uspona Borisa Tadića postali su širom otvoreni...
(Napomena redakcije: dr Nebojša Krstić, lekar specijalista, danas je savetnik za informisanje predsednika Srbije! Glavni urdnik se protivio objavljivanju ovog teksta, zbog gospodina Nebojše Krstića, ali je redakcija zapretila ostavkom.)

 
Odgovor na temu

Lesli Eldridz

Član broj: 63727
Poruke: 626
93.86.55.*



+558 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 10:29 - pre 179 meseci
Odlicno, to je dobro, uzevsi u obzir ostale opcije.
Citat:
boccio: Nista meni ovde nije jasno... Bem li ga, mozda stvarno i treba ovako da bude, ocigledno ovakvi ljudi i zasluzuju drzavnike i zakone kakve imaju...

Umesto da se diskutuje o srzi problema predloga Zakona, a to je da li drzava ima pravo da kaznjava medije zbog lazi (?!), dezinformacija i sl., nasta se ovo zapravo i svodi - ovde se raspravlja da li je milionce mala ili velika kazna, i da li treba ili ne treba nekog rebnuti zato sto pljuje po Peri, Miki ili Djoki... OMG.

Ama mozes ti da diskutujes o tome, ko ti brani, ali na forumu, izdvojen od stvarnog sveta. To je onda samo akademska rasprava i kao takva smarajuca i besmislena.

Citat:
pantic68: Da, svaka vlast ovde urgentno kroji medijske zakone da bi tvoju porodicu poštedeli odvratnosti. Slični su im motivi pretpostavljam i za uporno potenciranje promene izbornog i još nekih zakona, ostalo može da čeka 22. vek.

Isto odozgo vazi i ovde.

Vi kao da zivite na Marsu. Alo bre, ovo je Srbija, divljaci, primitivizam, ovo ono. Samo diktatura moze tako nesto da uredi, demokratija nema tu sta da trazi. Demokratija nema instrumente za obracun sa time. To jest popstoji sredstvo koje demokratija nudi, ali ono je na izgled paradoksalno. To je suspenzija demokratije! To jest u manjoj ili vecoj meri uvodjenje diktature i apsolutizma, koji se tada nazivaju reformatorstvom. Ima kvaka, neuspešni reformatori postaju izdajnici, a uspesni dobijaju oreol, ali dobro, o tom po tom. Dakle, ono sto se cini da je zloupotreba demokratije je u stvari njena srž. Zabrana organizovanog delovanja raznih anticivilizacijskih elemenata je najmanje bolan nacin samoodbrane drustva od ove katastrofe.

Da li vi mislite da su one kazne od 5,000 dolara u Singapuru za pljuvanje zvaka nesto normalno? Ali prema svecu i tropar. Sve dok se ovde sloboda stampe shvata kao nekakvo pravo da se na naslovne strane stavljaju najgore vulgarnosti treba samo da se steze, mlati, gazi i satire, a da li je to evropski ili nije, o tom nekom drugom prilikom. Za jedno 200, 300 godina. Kao sto je reko drug Tito, "neki pod slobodom stampe podrazumevaju mogucnost da se u medijima pisu svakojake lazi i budalastine; mi smatramo da je takva sloboda govora nemoralna i ovde toga nece biti".

 
Odgovor na temu

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
dynamic-213-198-205-222.adsl.eunet.rs.



+165 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 10:56 - pre 179 meseci
boccio,dakle sporan ti je clan zakona koji se odnosi na kaznjavanje zbog klevetanja,tako?

jesi nekad slucajno krajickom oka pogledao na naslovnicu npr. kurira u prolazu pored trafike?

ozbiljnije novine ne pisu "ministar pera peric je bez predumisljaja nagazio na gas u sluzbenom vozilu i pri tome pokupio 10 pesaka",nego napisu
"ministar pera peric je bio u sluzbenom vozilu kojim su 10 pesaka bila pregazena" ili slicno

a pominjao si onu iz insajdera,gledao sam par epizoda [kada se setim],i po secanju,imaju uvek dokaze,i iznose sumnje,ne kazu "ON JE LOPOV",nego kazu da to i to fali,to i to nije uradjeno,a tako i tako je trebalo biti,mozda se lose secam

po zakonu ,cini mi se,je svako nevin dok se ne dokaze da je kriv
tako da,niko nema prava reci "pera peric je kriv,ali ga je sud oslobodio",moze eventualno "pera peric je i pored velikih dokaza koje dokazuju njegovu krivicu proglasen nevinim na opstinskom sudu u zvecki"
 
Odgovor na temu

deerbeer
Beograd

Član broj: 174418
Poruke: 1189
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



+395 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 11:09 - pre 179 meseci
Tanka je linija izmedju novinarske slobode i njene zloupotrebe .
Cisto sumnjam da bilo koji zakon pa ni ovaj moze definisati tacne granice izmedju ova 2 pojma .

Kao sto neko rece novinar nije sudija , nije sudski vestak niti inspektor ,
ali mora se znati neka utvrdjena pisana ili nepisana pravila koja ce novinare naterati
da verodostojno stoje iza informacija koje poseduju tj. objavljuju sto u velikoj meri zavisi od
uredjivacke politike bilo koje medijske kuce .

Generalno gledano vecina novinara u Srbiji su polupismena skrabala koje pune stupce
lazima, klevetama, bez ikakve provere i verodostojnosti podataka koje objavljuju i
bez ikakvog istrazivackog rada i poznavanja materije o kojoj pisu a koju javnost guta bezuslovno ,
a sa druge strane mali broj casnih izuzetaka medju novinarima koji radi svoj posao odgovorno i posteno.

Ovim zakonom je ugrozena ta casna manjina kojoj ce ipak na kraju da se sudi istim arsinom kao i ovoj gore pomenutoj vecini .
Ovaj zakon je zasluzen poraz novinarske profesije jer danas svako moze da bude novinar ko zna da cita i da pise.
Kakav je narod takva je i vlast - kakav je narod takvi su i novinari .



Viva lollapalooza
 
Odgovor na temu

Danijel Krmar
Novi Sad

Danijel Krmar
Član broj: 158660
Poruke: 325
*.adsl.eunet.rs.



+9 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 11:11 - pre 179 meseci
I ti novinari, mogli su lepo pozvati pravnike, pa proći lepo konkretno kroz par spornih članova, pa da vidimo šta je šta. Ovako se diže halabuka, ali bez argumenata, jedino se govori kako je zakon antievropski, protiustavan, itd.

Kažem ja, ne valja tu ništa, niti političari koji su sproveli ovaj dosta nejasan zakon, gde može biti svakojakih tumačenja, niti novinari, koji na (dobro nam već potnat) apsolutno neprofesionalan način reaguju na to.

Citat:
Ovim zakonom je ugrozena ta casna manjina kojoj ce ipak na kraju da se sudi istim arsinom kao i ovoj gore pomenutoj vecini .
Ovaj zakon je zasluzen poraz novinarske profesije jer danas svako moze da bude novinar ko zna da cita i da pise.
Kakav je narod takva je i vlast - kakav je narod takvi su i novinari .


WORD... Na žalost :(
 
Odgovor na temu

Lesli Eldridz

Član broj: 63727
Poruke: 626
93.86.55.*



+558 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 11:24 - pre 179 meseci
Citat:
deerbeer: Ovim zakonom je ugrozena ta casna manjina kojoj ce ipak na kraju da se sudi istim arsinom kao i ovoj gore pomenutoj vecini .

Oni ce naci nacin da se prilagode, ako su stvarno casni, i razumece zasto.
 
Odgovor na temu

Challenger

Član broj: 37755
Poruke: 156
93.86.3.*



+1 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 12:46 - pre 179 meseci
Nema uopste potrebe da se neko prilagodjava, uvek ce novinari moci da napisu npr. "Donesena/usvojena je odluka/uredba/zakon/projekat koji ugrozava budzet/drzavu/bezbednost gradjana, a to se desilo za vreme mandata tog i tog/zasedanja tih i tih". I nikakvog sudije ni kazne ne treba da se boje. A ko (od citalaca) ima makar i 2g mozga, shvatice znacenje i verovatno prevesti ostalima (koji su navikli na sve "sazvakano" pa ne razumeju).

Sto se tice nekih Brankica, Insajdera i sl, oni nisu ni lupali gluposti bez osnova pa isto imaju svu slobodu govora kao i do sada. A oni sto pisu "Mladja je lopov" ili npr. "Velja silovao konobaricu dok je Kostunica gledao, a Dacic bio na pandurijadi" - e ti su na*ebali i to s razlogom.

Btw. postoji resenje i za ove pljuvace (da izbegnu kazne), i to u dve forme, al' bas necu da napisem sta je u pitanju.

Ovim zakonom ce samo biti sankcionisani tzv. "pljuvaci" i prevaranti (lose ide prodaja - resenje: objavis laz, poveca se tiraz, na kraju platis simbolicnu kaznu i ostane ti mnooogo €, vise nego da nisi ni objavio laz) a tako i treba da bude. I da, urednici i pravnici ce sad stvarno morati da rade nesto, za promenu.
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
93.86.101.*

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 14:03 - pre 179 meseci
Citat:
Savoy

Tamo su odmah prepoznali njegov„potencijal“ i sa .....



Ako je tekst istinit, onda je to bila dobra procena potencijala. Ja i danas mislim da naš predsednik ima potencijal.
 
Odgovor na temu

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

boccio
Član broj: 7594
Poruke: 2458
92.244.132.*

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 14:41 - pre 179 meseci
Citat:
drbogi: Ako je tebi trebao Zakon o informisanju da bi shvatio u kakvom uređenju živiš, bojim se da imaš probleme sa prihvatanjem realnosti. Toliko svinjarija i gadosti je ovde počinjeno od strane i vlasti i medija, da sada lamentovati nad sudbinom jednih ili drugih je krajnje čudno.

Znaci treba da dignemo ruke, to hoces da kazes? Pff... right...
Citat:
drbogi:
Pojednostavljeno:
Zbog čega ti je normalno da platiš milion dinara kaznu, bez ikakvog sudskog postupka, ako zakasniš jedan dan sa uplatom poreza, a nenormalno ti da na isti način deru medije, sa sve prekršajnim postupkom?

Meni ne moras da pojednostavljujes, ali ipak hvala na trudu :) Mislim da cu morati pojednostaviti ja tebi... two wrong doesn't make right...

Voleo bih da shvatite da nije problem u kaznjavanju ovoga ili onoga, vec u sistemskom resavanju problema. Po 1000-ti put na ovoj temi, umesto da po kratkom postupku kaznjavaju medije nakaradnim zakonima, nek postave stubove moderne politicke tekovine - sudske, zakonodavne i izvrsne vlasti. Onda cemo lako izlaziti na problem sa Kurirom, uplatom poreza i svim ostalim posledicama nakaradnog uredjenja koje imamo.

Citat:
Horvat:
boccio,dakle sporan ti je clan zakona koji se odnosi na kaznjavanje zbog klevetanja,tako?

jesi nekad slucajno krajickom oka pogledao na naslovnicu npr. kurira u prolazu pored trafike?

Jesam. Isto sam krajickom oka pogledao na naslovnicu gay-sodom-bisex magazina. Pa ne vidim nikakav problem, svaki trash ima svoju publiku zar ne?

Ajde jos jednom, za sve ponavljace... nadam se i poslednji put. Tema glasi - sta je problem sa ovim predlogom Kaznovnika, tj. zakona:

IZJAVA 1: Boris Tadic je upropastio ovu drzavu svojim glupostima i idiotlucima.
IZJAVA 2: Boris Tadic brije dupe i voli mladje muskarce.

u IZJAVI 1, ja kritikujem ne licnost Borisa Tadica, vec instituciju predsednika Republike ciji je trenutni vrsilac duznosti Boris Tadic. Samim tim, liku i delu Borisa Tadica nije nanesena nikakva kleveta, niti povreda ugleda, jer je osnovno pravo politicki slobodnog drustva kritika vlasti. I da, za istu mi ne treba tona dokaza i svedoka... OSNOVNA politicka sloboda je da imam pravo izraziti svoje misljenje i kritiku vlasti i predsedinka, bez bojazni da cu biti kaznjen, prebijen ili bacen u rupu sa zivim krecom! Koliko treba neurona da bi se to shvatilo?!?!?

Za razliku od toga, IZJAVA 2 je direktno blacenje Borisa Tadica, bez obzira na njegovu politicku funkciju i za istu doticni ima pravo da mi skine kozu s'ledja pred sudom...

I rest my case...


Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
93.86.101.*

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 15:56 - pre 179 meseci
@ boccio
Nisam rekao da treba da se dignu ruke, nego da treba dići glas ali pre ovakvih zakona, npr. kada se donosi Ustav na onakav način, to je zgodan povod za uličnu žurku.
Namerno ovo navodim kao primer, jer bi ti voleo sistemsko rešenje, kao i ja, ali nažalost, realnost je da oni koji su napravili ovakav ambijent, nisu u stanju da ga poprave, jer su na vlast i došli sa obećanjem da će stvoriti sistemska rešenja. Ni novinari kao kvazi žrtve ovakvog zakona nisu ništa bolji, da ne bude zabune.

Evo, daj neku oblast u kojoj postoji i sprovodi se sistemsko rešenje. Privreda, Poljoprivreda, Zdravstvo, Školstvo, Sudstvo - gde su ta rešenja, majku mu božiju 10 godina je prošlo, a po nekim gradovima i više, pa nema takvih rešenja?
Poslednje, iole dugoročnije sistemsko rešenje, je ono iz 1945. kako god okreneš najduže je trajalo, sa najboljim rezultatima. Za mene nema nikakve sumnje da će i sledeće rešenje, biti inspirisano i koristiti metode ili tenkovine onog iz 45. Ako bude puno drugačije, opet neće biti sistemsko rešenje.
Poz.
 
Odgovor na temu

burex
46°05'N 19°39'E

Član broj: 24964
Poruke: 987
*.adsl.eunet.rs.



+679 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 15:58 - pre 179 meseci
Citat:
Zakon o stampi kralja Petra I Karadjordjevica:

"Stampa u Kraljevini Srbiji je slobodna".

(...and that was it...)

Haaaaahahahah!

Prva stavka Julskog Ultimatuma:
Citat:
1. Serbia pledges to suppress publications which incite hatred and contempt of the Austrian Monarchy


A odgovor odvažne kraljevine u to vreme je bio:
Citat:
During the next regular meeting of the Skupština to embody in the press laws a clause, to wit, that the incitement to hatred of, and contempt for, the Monarchy is to be most severely punished, as well as every publication whose general tendency is directed against the territorial integrity of Austria-Hungary. It binds itself in view of the coming revision of the constitution to embody an amendment into Art. 22 of the constitutional law which permits the confiscation of such publications as is at present impossible according to the clear definition of Art. 12 of the constitution.


Sloboda štampe my ass! Uživaj u vlažnim pravednim monarhijskim snovima...
A man is smart. People are stupid.
 
Odgovor na temu

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12059
93.86.132.*



+5251 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 18:29 - pre 179 meseci
Neustavan je "preki sud", za novinare, kao da je to najveca drustvena steta.

Nevezano za Ustav, zasto nije ubrzan postupak i kod pljacke drzavne imovine, unistavanje privrede, organizovanog kriminala...

Neustavno je da se kaznjava "osnivac", sto i navodi na sve sumnje da je motiv Kurir, koji je sa DS-om tikve sadio, i ostali mu duzni silne pare.

Treba kazniti novinera, ili urednika, koji je pustio vest, tj svinjariju kao vest, a ne osnivaca.

Zatim vezivanje kazni za tiraz ili kolicinu reklamnog prostora. Veza izmedju tiraza i velicine neke stete je u teoriji, realno besmislena, pravno protivustavna. Kazna mora da vazi za sve u poznatoj velicini. Tiraz je tiraz, a sve informativne jedinke(novine ili dodaci) ne moraju da budu prodati.

To nije zakon po EU standardima, ali, navikli smo da je to samo floskula, debelo opravdanje sa svakojake brljotine.

Poenta EU je da se uvede kodeks pristojnosti, a ne drakonske kazne koje izazivaju cenzuru, odnosno autocenzuru.

Poz
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16696
*.dip.t-dialin.net.



+7181 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 19:02 - pre 179 meseci
Citat:
vladd
Treba kazniti novinera, ili urednika, koji je pustio vest, tj svinjariju kao vest, a ne osnivaca.


Pa sad, da li je tako Vladd?

Ako ti radis za pravno lice, i kao rezultat tvog rada za koji si placen od strane tog pravnog lica napravis stetu - odgovarace pravno lice, i >eventualno< lice koje ima odgovornost - direktor, urednik, sta god... Znaci ti radis za Peru Perica DOO - dodje ti kupac, i ti mu kazes da izgleda ko miki maus... Kupac ima potpuna prava da trazi odstetu od tvoje firme direktno, ne od tebe kao fizickog lica.

Ne moze se pravno lice "ograditi" od rada svojih zaposlenih - jerbo zaposleni rade za platu i duznost pravnog lica je da posluje po zakonu, a za to garantuje odgovorno lice - direktor, urednik, itd...

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.2wire.com.



+1001 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 19:10 - pre 179 meseci
@burex:

Postoji nesto sto se zove primarni impuls (tj. ono sto radimo sami bez prinude), kao sto postoji i reakcija
pod prinudom. U slucaju kojeg navodis, ocito je povijanje pred spoljnom silom sa kojom ti se ne isplati da
se sukobis, i sa kojom izbegavas sukob po svaku cenu

...sto spada u umetnost vodjenja realne politike.

Ako vec potezes taj primer, odgovori mi pod kojom se to objektivnom silom povijaju trenutni zakonodavci
Srbije da bi doneli ovakav zakon ? Ko preti Srbiji ako mediji nastave da laju slobodno ? Ko je ugrozen ?

Narod ? Hoce li neko da ga bombarduje zbog toga ?

Ili su ugrozene pojedine lopovske guzice u vlasti, o cijim marifetlucima nece smeti da se pisne u Srbiji ?

Citat:
Sloboda štampe my ass! Uživaj u vlažnim pravednim monarhijskim snovima...


Za loze imam postovanje samo ako su u flasi.

Izgleda da opet za sve zaslepljene lokal-politickom kombinatorikom ('a-ha, rojalisto, hoces kralja i monarhiju, evo
ti ga na...") moram da nacrtam sta hocu da kazem:

Uzivam u pravednim civilizacijskim snovima u kojima je pravo slobodnog izrazavanja u osnovi demokratije.

Volteru se pripisuje recenica
"ne slazem se sa tim sto imate da kazete, ali cu se do smrti boriti za vase pravo da to nesto slobodno kazete"

U USA je to tzv first ammendment - neotudjivo pravo i sloboda da kazes istinu onako kako je ti vidis (sto
zapravo stiti provokativan i neprijatan sadrzaj - niko sigurno ne napada milozvucne hvalospevke na koje
neko hoce da svede medije u Srbiji).

U Srbiji je pre 100+ godina, jedan mali coveculjak na vlasti bio toliko veliki da je rekao tu jednu prostu recenicu
"Stampa u <domenu XYZ u kojem ja vladam> je slobodna".


 
Odgovor na temu

burex
46°05'N 19°39'E

Član broj: 24964
Poruke: 987
*.adsl.eunet.rs.



+679 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 19:37 - pre 179 meseci
Citat:
Postoji nesto sto se zove primarni impuls (tj. ono sto radimo sami bez prinude), kao sto postoji i reakcija pod prinudom.

Vidim i da su u taj zakon uvrstili zabranu kritikovanja ne samo Austrougarske, već i trenutne vlasti. Teško im mnogo palo.

Citat:
Za loze imam postovanje samo ako su u flasi.

Oprosti što sam te smatrao "vukovcem", iako to nisi :), ali mi je nekako vuklo na to imajući u vidu da smatraš da je u doba kralja bilo više slobode, iako su u to vreme zakoni veoma malo poštovani, bili su podložni drugačijim interpretacijama, a jedva i da su važili van većih gradova.

Citat:
U USA je to tzv first ammendment - neotudjivo pravo i sloboda da kazes istinu onako kako je ti vidis (sto
zapravo stiti provokativan i neprijatan sadrzaj - niko sigurno ne napada milozvucne hvalospevke na koje
neko hoce da svede medije u Srbiji).

To je tačno, i to podržavam... Međutim, imaš i ovaj deo 6th ammendment-a:
Citat:
In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury of the State and district wherein the crime shall have been committed, which district shall have been previously ascertained by law, and to be informed of the nature and cause of the accusation; to be confronted with the witnesses against him; to have compulsory process for obtaining witnesses in his favor, and to have the Assistance of Counsel for his defence.

Ovo je Srbija, a ne USA. Da se ne lažemo, ovaj zakon je "the easy way out", jer naše pravosuđe nije u stanju da adekvatno i u brzom roku kazni prestupnike, pa je napravljen kako bi se tukao sa Kurirom umesto da se reformiše nešto drugo u ovoj truloj državi.
A man is smart. People are stupid.
 
Odgovor na temu

stil

Član broj: 4832
Poruke: 2066



+419 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 19:38 - pre 179 meseci
A sta je to drakonska kazna kojom bi se medij zatvorio ? Ako napises neku vest koja nije istinita i kao posledicu toga imas povecan tiraz-gledanost-slusanost. Znaci zaradio si vise para. Utrdjivanjem da vest nije istinita tebi se te pare koje si zaradio lazima oduzimaju. Dnevni ili nedeljni pazar od prodatog tiraza - reklamog prostora. Kao kad kupis neispravan uredjaj i trazis reklamaciju. Ja ne vidim sta je tu sporno.
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.2wire.com.



+1001 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 19:47 - pre 179 meseci
Citat:
pa je napravljen kako bi se tukao sa Kurirom umesto da se reformiše nešto drugo u ovoj truloj državi.


E, tu smo se slozili.

O tome je rec, a ne sto nekom para usi nekultura u medijima.

A i onda - kao da se mnogi do sada nisu dobro oparili od sudskih sporova sa novinama.

Bice da im nesto drugo mnogo vise smeta - javno zuckanje o tome sta zapravo rade.
 
Odgovor na temu

a1200

Član broj: 28980
Poruke: 200
*.bvcom.net.



+744 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 20:39 - pre 179 meseci
Izgleda da ce ponovo poceti da se stampaju ilegalne novine, bilteni i proglasi... koji ce se deliti besplatno - lepiti po gradu - sa iznetim marifetlucima vladajuce klike...
Mislim da ce ovaj zakon biti kontraproduktivan, jer ce samo povecati paznju i dodatno zainteresovati gradjane za, sada vec, "zabranjene informacije"

Bice, na primer, zanimljivo kad neko izlepi grad sa nekom temom koja je, da kazemo, politicki skatljiva... i onda, sutradan, odredjene novine prenesu vest da je grad izlepljen plakatima u kojima se pominje to i to... bas me zanima kako ce neko moci da tuzi/kazni te novine - za prenosenje necega sto je javno bilo izlozeno i dostupno svima. A stampaca i kompjutera na svakom koraku...

...
Jos nesto, ja bih se zabrinuo za ES... jer ko zna sta donosi "sutra". Mislim, ovde se pishe, kao i otvoreno iznose misljenja koja nisu u skladu sa proglasima Centralnog Komiteta - pardon - sada je popularno "demokratske, proevropske" vlasti... (sta god to znacilo)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16696
*.dip.t-dialin.net.



+7181 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 20:51 - pre 179 meseci
Citat:
a1200
Jos nesto, ja bih se zabrinuo za ES... jer ko zna sta donosi "sutra". Mislim, ovde se pishe, kao i otvoreno iznose misljenja koja nisu u skladu sa proglasima Centralnog Komiteta - pardon - sada je popularno "demokratske, proevropske" vlasti... (sta god to znacilo)


ES server moze u roku od nekoliko sati da se preseli van granica Srbije. Tako da slobodno mogu da nam pljunu pod prozor. A mogu i da traze odstetu, dobice je u sisarkama :)

Ako je toj tzv. "demokratskoj, proevropskoj" vlasti potrebna moja adresa - dajem na zahtev, mogu uvek da dodju i da ga bl.. jve.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

pantic68
zoran pantic
sabac

Član broj: 50312
Poruke: 913
*.adsl.verat.net.



+11 Profil

icon Re: Usvojen Zakon o informisanju01.09.2009. u 20:54 - pre 179 meseci
Citat:
stil: A sta je to drakonska kazna kojom bi se medij zatvorio ? Ako napises neku vest koja nije istinita i kao posledicu toga imas povecan tiraz-gledanost-slusanost. Znaci zaradio si vise para. Utrdjivanjem da vest nije istinita tebi se te pare koje si zaradio lazima oduzimaju. Dnevni ili nedeljni pazar od prodatog tiraza - reklamog prostora. Kao kad kupis neispravan uredjaj i trazis reklamaciju. Ja ne vidim sta je tu sporno.

Sporno je sto organ izvrsne vlasti razrezuje kaznu a ne pravi sud odstetu. Jel ovo dovoljno kratko da bude jasno? Ne bi smelo biti dozvoljeno orudje kojim vlast moze da stiti samu sebe od kritike a sto ce izvesno raditi kao i svaka do sada.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Usvojen Zakon o informisanju

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 46804 | Odgovora: 274 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.