Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 19057 | Odgovora: 88 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

goran_68

Član broj: 89012
Poruke: 932
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+81 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt10.05.2015. u 18:00 - pre 109 meseci
Miki,

Setih se ove teme pa sam poterao one PWM primere na STM32F3DISCOVERY i STM32F4DISCOVERY i ja ne vidim kod sebe ovaj jitter! Da ti dobacim nekako ove moje dve ploče pa ti pogledaj? Voleo bih da to raščistimo.
gorankg
 
Odgovor na temu

josJednom
prorgamer
Herr
Belgrade, Serbien

Član broj: 333607
Poruke: 5
*.adsl-a-10.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt23.05.2016. u 08:08 - pre 96 meseci
Postovani,

izvinjavam se ako odgovor na ovo ili slicno pitanje postoji. Ulozio sam odredjeni napor kako bih potrazio to sto me interesuje kako na ovom forumu tako i na http://www.electro-tech-online.com/, http://www.allaboutcircuits.com/ i http://www.electronicspoint.com/ ali nisam uspeo. Isto tako sam trazio vec slicnu otvorenu temu i cini mi se da je ova najbliza onome sto mene interesuje.
Sta pokusavam da saznam?
Da li bi neko mogao da opise proces nakon sto je mikrokontroler isprogramiran? Znaci sve diode sto treba da svetle evetle kada treba, komunikacija sa spoljnim svetom radi kao sto je predvidjeno, neki motor se pokrece... Na mnogo mesta postoji opis programiranja samog mikrokotrolera, spustanje koda na mikrkokontroler koji se nalazi na razvojnoj ploci, pravljenje stampane ploce. Ali ono sto mi se cini da nije pokriveno sa dokumentovanim iskustvima je sledece (mislim kako na knjige tako i na web):
1) Kako isprogramirati mikrokotroler koji nije na razvojnoj plocici? Na primer bas ovaj sto se nalazi na razvojnom sistemu sto je neposredno spomenut - STM32F3DISCOVERY. Znaci napravio sam (u razvojom okruzenju) neki sistem i sada zelim da napravim 10 ili 20 takvih uredjaja? Kako?
2) Kako napraviti kuciste uredjaja (casing) i znati da je dovoljno dobro protiv vlage, fizickog udara, temperature? Naravno, smatrajte da nemam 3D stampac.
3) Izbor napajanja. Baterijsko ili mrezno? Kako postaviti na stampanoj ploci? Gde? Zasto tu i tako?
Izvinjavam se jos jednom ako sam pitao nesto sto je vec pitano ili sam pitao neku glupost ali cini mi se da ovaj korak od zavrsenog sistema na radnom stolu do gotovog uredjaja za produkciju stvarno nije pokriven zdravim savetima. Naravno sve ovo se odnosi na nekoga ko bi manje vise sam zeleo da obavi veci deo posla. Ali naravno ako znate napr osobu ili firmu koja radi za novac nesto od navedenog (napr korake 1 i 2) a vi imate iskustva sa njim(a) molim vas recite.
P.S. Slicno pitanje cu postaviti na vec pomenutim forumima pa ako dobijem neki odgovor prosledicu ga ovde.
Hvala,
Pozdrav
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt23.05.2016. u 11:23 - pre 96 meseci
Citat:
josJednom
1) Kako isprogramirati mikrokotroler koji nije na razvojnoj plocici? Na primer bas ovaj sto se nalazi na razvojnom sistemu sto je neposredno spomenut - STM32F3DISCOVERY. Znaci napravio sam (u razvojom okruzenju) neki sistem i sada zelim da napravim 10 ili 20 takvih uredjaja? Kako?


zavisi koji MCU! svaki ima neki svoj "sistem". stari MCU-i ne podrzavaju ISP (in system programming) i da bi ih napekao moras da ih skines sa plocice, gurnes u dedicated programator, napeces ih i onda ih vratis na PCB, to je jedan od razloga sto su bili u podnozjima. neki su OTP, njih kada kupujes od proizvodjaca kazes odma sta da ti napeku (radi se kada su u pitanju hiljade komada, na par komada ti kupis OTP, napeces ih sam van pcb-a) sadrzaj kod njih se ne menja kada se prvi put upise; neki su opet mask rom, dakle opet, kod proizvodjaca kazes sta oces da ti upisu, to je varijanta koja je "najtrajnija" (flash i klasican eprom imaju neki data retention od 5 do 20 godina u proseku, posle toga krenu da "gube" sadrzaj, mask rom je trajan, dok ne crkne cip nece izgubiti datu)... i finalno imas ove "klasicne" hobi varijante gde peces sam cip po cip ..

svi moderni mcu-i podrzavaju neki nacin za ISP, i u datasheet-u svakog od njih je opisano kako taj ISP radi. microchip PIC serija na primer ima 2 nacina za ISP, jedan nacin je preko ICSP konektora, dakle ti sa mcu-a izvuces 5 pinova, MCLR, VDD, VSS, ICSPDATA i ICSPCLK a sam PCB dizajniras tako da te linije na pcb-u ne opteretis nekim glupostima (sve pise u datasheet-u) ili ih odvojis konektorom .. i kada hoces da napeces mcu na ploci, zabodes svoj programator na taj konektor i napeces ga... ATMEGA* serija takodje ima ISP konektor, 6 pinova VCC, VSS, RESET, MISO, MOSI, SCK, potpuno ista prica ... XMEGA ima pored ovih 6 pinova za ISP konektor jos i JTAG konektor (koji je popularan na ozbiljnijim mcu-ima) za JTAG imas na googletu da nadjes boga oca date pa citaj ako te zanima, svi ovi malo ozbiljniji mcu-i imaju jtag ...

spomenuo si STM32F3DISCOVERY, taj razvojni alat sa mcu-om komunicira preko ST-LINK debugera/programatora, i vezan je na cip SWD. STM32F mikrokontroleri podrzavaju JTAG i SWD, JTAG imaju full support (na puno zica) a SWD radi preko GND, SWCLK, TRACESWO i NRST, pri tome TRACESWO je opcion, zove se "single wire debug" posto se GND ne broji, RST sluzi samo da inicira komunikaciju, traceswo nije obavezan, tako da sva komunikacija sa cipom u stvari, na obe strane, ide preko SWCLK linije ... da li ces na svoj pcb da stavis SWD konektor za programiranje pa preko njega da programiras mcu ili ces da stavis ceo jtag konektor, ili skraceni jtag konektor... to sad zavisi od tebe i potreba koje imas .. najcesce je dovoljno staviti samo obican mali swd konektor ..

Citat:
josJednom:
2) Kako napraviti kuciste uredjaja (casing) i znati da je dovoljno dobro protiv vlage, fizickog udara, temperature? Naravno, smatrajte da nemam 3D stampac.


najlakse i najjeftinije, kupis kuciste koje ti odgovara, imas milion standardnih kucista, projektujes svoj device prema kucistu koje ces da koristis... dodatno imas vrlo jeftina kucista u domacoj radinosti sa sve otvorima za sta oces (posaljes coveku dxf kako oces sta gde da ti isece, on ti napravi, savije plastificira, posalje) ... dalje ima milion vrsta stvari koje mozes da radis, da kupujes profile za kucista pa da pravis, da pravis od pcb-a...

Citat:
josJednom:
3) Izbor napajanja. Baterijsko ili mrezno?

koje ti treba to stavis, ako pravis uredjaj koji treba da radi iz dzepa stavis bateriju, ako ce uredjaj da bude stacioniran cemu baterije

Citat:
josJednom:
Kako postaviti na stampanoj ploci? Gde? Zasto tu i tako?

kako postaviti sta?

 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt23.05.2016. u 18:18 - pre 96 meseci
Kolega ti je odgovorio na vecinu pitanja.

Ja bih samo dopunio par stvari, zavisi od krajnje potrebe, da li je to prenosni (bateriski) uredjaj ili je predvidjeno da se ugradi negde u neki industriski orman.

Za baterisko napajanje je relativno prosta stvar stim sto moras da razmislis i o samim baterijama, da li su punjive ili ne pa ako su punjive moras da obezbedis i nekakav punjac.

Za industrisku ugradnju je nesto slozenija situacija, moras obezbediti dobar (ali bas dobar) regulator napona za 5V gde ti je sa mrezne strane trofazni ulaz za 380V (transformator) a sa druge strane neki robustan i dobro filtriran regulator napona gde moras voditi racuna o svim potrebnim marginama, naponskim, strujnim a i temperaturnim.

Dalje, opet ako je za industriju, svi ulazi/izlazi moraju da budu propisno galvanski razdvojeni sa optokaplerima. Obicno je industriski standard 24V pa shodno tome prilagoditi napone/struje kroz optocoupler. Tu se jos i mesa naponska izolaciona margina, to mora da bude sposobno za >1kV izolacije. Tu racunas da ce to potenciaono da bude izlozeno velikoj vlaznosti i prasini a to sve utice na izolacionu marginu.

Takodje vodi racuna ako imas periferije koje su na razlicitim naponima napajanja, recimo 3V3 (STM32) i neke druge koje su na 5V, dobro proveri specifikaciju da li su toleratni na te razlicite naponske nivoe, nisu sve periferije toleratne a najgore je sto te probleme neces moci lako da primetis, tek kad pustis spravu u industriji primetis da nesto brljavi.
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

josJednom
prorgamer
Herr
Belgrade, Serbien

Član broj: 333607
Poruke: 5
*.adsl-a-10.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 08:27 - pre 96 meseci
Postovani,

puno hvala na brzom i sadrzajnom odgovoru i izvinite na mom nesto kasnijem postu. Posvetio sam jos neko dodatno vreme na istrazivanje i dosao do sledeceg zakljucka. Najjeftinije i najsigurnije mi je da krenem od PIC uC-a. Nekako mi se cini da najvise informacija ima za ovaj tip uC. Kupovinom ovog programatora imam i opciju programiranja i opciju debagovanja:
http://www.mikroe.com/mikroprog/pic-dspic-pic32/
Znaci jednostavno na protobord zabodem koji hocu PIC-ov uC, postavim komponente koje zelim i radim. Sam programator radi sa zaista velikim brojem uC-a. Kada celo kolo (uredjaj) proradi kako zelim jednostavno te iste komponente zalemim na konacnu stampanu plocu. Mnogo mi se vise svidja ova varijanta gde sam slobodan da biram i menjam komponente i sam pravim razvojno okruzenje nego da uzimam gotovo. A pored toga kada zavrsim jednostavno uzmem te iste komponente i zalemim ih! Naravno postoji i ali!:-) Ovaj programator Mikroelektronike radi sa njihovim razvojnim okruzenjem (koji sadrzi i njihov kompajler). A celo okruzenje je besplatno dok iskompajliran kod ne predje "2K of program words". U sustini ovo ogranicenje se stavlja na koriscenje kompajlera.
Stavio bih ovde jos par linkova koje sam nasao usput a mislim da ce pomoci nekome ko se nalazio u slicnoj nedoumici kao ja:
http://www.best-microcontroller-projects.com/pic-programming.html
http://embedded-lab.com/blog/getting-ready-for-the-first-lab/
https://www.elnec.com/sw/30277d.pdf
E sada... Sto se tice JTAG-a i SWD-a video sam da se spominju na par stotina mesta ali nisam siguran (jos nisam ulozio dovoljno vremena:-)) da li oni mogu da se ovako jednostavno koriste na protobord-u kao ICSP za PIC. U slucaju da nabasate na neki link koji vam se cini da sadrzi sustinu molim vas opstavite ga. Ako ne, kada sam to istrazim, ja cu postaviti te linkove.
To je sto se tice programiranja i debagovanja.
Na ovom linku se vidi kako se realizuje napajanje:
http://embedded-lab.com/blog/l...er-supply-for-your-breadboard/
E sada sto se tice kucista... Za to jos nisam nasao neki izvor informacija koji bi me zadovoljio. Napr da zelim da jednostavno postavim senzor(e) ispred kuce koji ce da prima informacije o vlaznosti, temperaturi, svetlosti... Posto mi se cini da cela ta naprava mora biti izlozena cudljivosti vremena interesuje me kako bi se onda u kuciste upakovala cela elktronika (sa senzorima se mora smesiti i uC kao i napajanje) a da ne bude ugorozena. Ne znam da li je to u duhu foruma ali da li bi ste mi pustili link o tim domacim proizvodjacima koji bi upakovali uredjaj?
I jos bih pitao (valjda to nije off topic posto se isto odnosi na zavrsni korak pravljenja uredjaja) , da li komponente kupujete u zemlji ili ih narucujete iz inostranstva? Sad vi pitate koje komponente i kazete, zavisi sta ti treba? Interesuje me vase iskustvo, do sada sta ste pravili koliko cesto ste morali da narucujete komponente iz inostranstva? I ako se to sme raditi na forumu (ne znam da li je to reklamiranje ili sta vec) gde najcese kupujete komponente kod nas (u Srbiji) i od koga ih najpre narucujete? I zasto?
Jos jednom hvala na brzom odgovoru i izvinite sto sam ja malo okasnio i izvinite sto nisam bio bas precizan sa pitanjima.
Pozdrav!
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 09:20 - pre 96 meseci
Citat:
josJednom: Kupovinom ovog programatora imam i opciju programiranja i opciju debagovanja:
http://www.mikroe.com/mikroprog/pic-dspic-pic32/


nije ti bas to istrazivanje zavrsilo dobrim zakljuckom, zaobidji taj, ako hoces sa microchip pic da radis kupi microchip-ov pickit3:
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/8705/#e30%3D

ili neki pickit3 klon, na primer:
http://www.ebay.com/itm/PICkit...m5d627b6735:g:qisAAOSwh-1W3X8O

Citat:
josJednom:
Znaci jednostavno na protobord zabodem koji hocu PIC-ov uC, postavim komponente koje zelim i radim.

yup, samo obrati paznju da na vecim brzinama protobord ne radi kako treba, brzi spi, i2c i slicno nece raditi ok..

Citat:
josJednom:
Ovaj programator Mikroelektronike radi sa njihovim razvojnim okruzenjem (koji sadrzi i njihov kompajler)


i samo sa njihovim okruzenjem i ni jednim drugim, a njihovo okruzenje je, na zalost, najgore od svih koje mozes da nadjes u ponudi, pritom je skupo do zla boga...

skini microchip okruzenje koje je potpuno besplatno i nema ogranicenje na 2k (koje pojedes dok si reko keks)
http://www.microchip.com/mplab/mplab-x-ide

neki kompajleri u mplab-x su "limitirani" da nemaju sve optimizacije u free verziji, e pa oni i bez optimizacija prave bolji kod nego mikroelektronikin kompajler u najskupljoj verziji :( ... nemoj pogresno da me razumes, ja mnogo gotivim mikroelektroniku i njihove alate i nacin na koji rade i .. ali kompajler za pic im je smece a programator njihov ne radi sa ostalim kompajlerima tako da njihov software zaobidji.. njihove razvojne ploce (posebno ove od skora) su skroz ok i znacajno mogu da pomognu i ubrzaju rad, cak i iskusnima mogu da budu od pomoci .. ali to je hw side of things, za sw, samo ih preskoci

Citat:
josJednom:
E sada... Sto se tice JTAG-a i SWD-a video sam da se spominju na par stotina mesta ali nisam siguran (jos nisam ulozio dovoljno vremena:-)) da li oni mogu da se ovako jednostavno koriste na protobord-u kao ICSP za PIC.


naravno da mogu, samo za neke druge kontrolere, ne za pic ... isto kao sto za pic radi icsp tako npr swd radi za stm32

Citat:
josJednom:
E sada sto se tice kucista... Za to jos nisam nasao neki izvor informacija koji bi me zadovoljio. Napr da zelim da jednostavno postavim senzor(e) ispred kuce koji ce da prima informacije o vlaznosti, temperaturi, svetlosti... Posto mi se cini da cela ta naprava mora biti izlozena cudljivosti vremena interesuje me kako bi se onda u kuciste upakovala cela elktronika (sa senzorima se mora smesiti i uC kao i napajanje) a da ne bude ugorozena.


postoji cela nauka oko tome, ono 5 godina studiranja, nije nesto sto moze da se sazme u 2-3 blog posta + ljudi koji se time bave obicno nemaju neke preterane zelje da o tome pisu, nije niti jednostavan niti zanimljiv posao. svakako imas na netu milion artikala o tome: https://startpage.com/do/dsear...pensearch&language=english

najjeftinije i najlakse je koristiti tzv "potting compound" ... to je ako si vidjao plocice zalivene u crnu smolu, to... znaci stavis svoju plocicu u kutiju, nalijes potting compount (ima kupis u farnelu http://uk.farnell.com/potting-compounds , verovatno i kod nas po radnjama) i dobijes plocku otpornu na "elements" .. sve ostalo je ozbiljna stvar
- temperatura
- vlaga
- kiseline
- baze
- vibracije

svaka od tih stvari se razlicito resava i razlicito joj se prilazi i nista od toga nije preterano vezano za kutiju ...

za kutije kod nas 5mk je po meni najbolje resenje, on ce ti napravi kutiju kakvu oces http://www.petmk.co.rs/ otvori ti proreze gde ti trebaju za lcd, prekidace, kablove .. a onda kako ces ti da odradis "weatherproofing" .. to je sad na tebi .. uvek imas seljacku varijantu sa mnogo onog neutralnog silikona (ne nikako onaj sircetni), nalijes sve i pomolis se :D


Citat:
josJednom:
I jos bih pitao (valjda to nije off topic posto se isto odnosi na zavrsni korak pravljenja uredjaja) , da li komponente kupujete u zemlji ili ih narucujete iz inostranstva?


ja licno posaljem comet.rs spisak sta mi treba, oni mi dobave, sta imaju na lageru ovde posalju odma, sta imaju na lageru napolju naruce pa mi posalju za par dana, sta nemaju na lageru uopste posalju mi ponudu (posle par dna) koliko kosta da se nabavi, odakle i koliko vremena treba da stigne, pa ja kazem ocu/necu .. ostale dobavljace domace ja vise za komponente ne koristim, to ne znaci da ne valjaju nego mi je prosto ovo firma sa kojom ja imam dobar odnos a ne znaci mi dal ce mi neko nabaviti za 3din jeftinije ili 2 dana brze jednom u 3 meseca .. svakako uvek mozes da obidjes sve prodavce kod nas, pa ako nema niko u lokalu onda narucujes iz inostranstva ... imas nekakav spisak kod mene na blogu: http://elco.crsndoo.com/wordpress/spisak/ firmi koje kod nas valjaju stvari koje imaju veze sa elektronikom ..

ono sto mogu zdusno da ti savetujem, nemoj da kupujes komponente preko ebay-a, zazalices


 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1631



+591 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 09:30 - pre 96 meseci
Da se nadovezem na Bogdanov post, vrlo je vazno da procitas Errata za odabranu familiju mikrokontrolera.
Mnoge stvari koje su opisane u dokumentaciji ne funkcionisu kako treba, i cesto ne postoji work-around.

Primer za PIC32MZ EC mikrokontrolere, link.

14. The device may not exit Sleep mode. - mogli bi da ga preimenuju u 'koma mod'
...
41. A crystal oscillator cannot be used as an input to the Primary - ovo i najstariji najjednostavniji picovi mogu, a fancy mz ne moze.
...

Microchip je resio dosta stvari kod PIC32MZ EF familije, link,
ali su dva gore navedena problema ostala neresena.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

josJednom
prorgamer
Herr
Belgrade, Serbien

Član broj: 333607
Poruke: 5
*.adsl-a-10.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 09:42 - pre 96 meseci
Hvala na ekstremno brzim odgovorima!!!!! Video sam te microchip-ove kompajler (video sam da nema ogranicenje za velicinu koda) i programator ali sam procitao clanak gde je kontra opisano tj da je mikroelektronika bolja. Ok, hvala jos jednom puno na iscrpnim informacijama. Sto se tice kupovine komponenti, bas te su mi info trebale. Bitno mi je da dobijem to sto hocu a ne da "zaradjujem" na nekoj famoznoj ustedi ili sl. Potrudicu se da proucim ove inf sto ste mi dali pa se javljam opet. Pozdrav
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 10:00 - pre 96 meseci
Citat:
josJednom: ali sam procitao clanak gde je kontra opisano tj da je mikroelektronika bolja.


verovatno na mikroelektronikinom sajtu :D

u kombinaciji "totalni pocetnik" i "imas viska para" i "odlucis da kupis mikroe dev kit" da, u startu ti mikroe kompajeri svakako rade brze i lakse od svega ostalog, ali ako si vec dosao do toga da ti je mnogo lakse da pravis sam svoj dev kit (pametno) zaboravi mikroe software ..
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 11:57 - pre 96 meseci
Ne znam posta su ti MikroE razvojni kitovi sa/bez programatorom ali moja preporuka je ako kanis da se ozbiljno posvetis Microchip problematici da uzmes njihov ICD3 programator/debuger, jeste malkice skuplje ali to to je pametna investicija, ta sprava podrzava skoro sve njihove chipove, bice drajvera i podrske za njega sigurno duzo vreme, debuger ce ti biti ultra koristan …

Dakle odvojis novac za vrhunski programator ICD3 a ostalo od SW-a ti je besplatno, XC kompajleri, MplabX IDE itd.

Razvojne plocice sam pravis, uzmes proto (raster) board i podnozja za IC-ove i adaptere za SMD kucista i relativno brzo mozes da sklopis sam svoju razvojnu plocicu.
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 12:01 - pre 96 meseci
miki ICD od mikrocipa je ista prica ko pickit3, sa dvojkom je bilo
razlike i icd je bio mnogo brzi od pickit-a, sa trojkom nema razlike,
nista realno ne dobijas sa icd osim sto te oderu ko majmuna :D pickit3
je vise nego dovoljan za mnogo vise nego pocetak :D
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 12:24 - pre 96 meseci
Za pocetak moze PicKit3, original/klon sve jedno, za ozbiljniji rad ce mu trebati debuger a to kod ICD3 radi stvarno korektno, PicKit3 kao debuger je upotrebljiv ali je spoooor, zabada, limitiran na 1 HW breakpoint …

Kao programatori oba rade isto, ja pricam i o debugeru ...
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 12:32 - pre 96 meseci
nesto si ti tu imao losa iskustva sa pk3 :D ja sam ga terao uporedo sa
ICD3 i brzina je identicna (ja sam ocekivao da ce icd3 da radi znacajno
brze obzirom na mnooogo vecu cenu) jedino je razlika u broju hw bp al
kad bude imao toliki problem da ne moze da ga resi sa 1 hwbp nece on
pitati nas sta i kako da radi :D
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt07.06.2016. u 12:47 - pre 96 meseci
Moguce :) Mozda mu OS X pravi pometnju, ali nema veze … mada ga u poslenje vreme i ne koristim preterano, trenutno sam u dubiozama sa PRU kod TI Sitare AM335x tj BeagleBone Black … Tamo bar ne treba nikakav programator ;)

Inace BeagleBone Black je trenutno najbolje parce HW koje sam skorije video i koje vezano za ovu temu oko ugradnje modula u krajnji projekat a sa kojim mogu vrlo vrlo ozbiljne sprave da se realizuju!
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

josJednom
prorgamer
Herr
Belgrade, Serbien

Član broj: 333607
Poruke: 5
*.adsl-a-10.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 10:39 - pre 95 meseci
Pogledao sam dva preporucena prorgamatora/debagera.
skuplja varijanta:
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/8155/#e30%3D
jeftinija varijanta:
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/8705/#e30%3D
E sada s obzirom da je cena 4:1 a da i ovaj jefitniji nije 1000 din prema vasoj diskusiji cini mi se da se ne isplati uzimati ovaj skuplji. Cini mi se da cu se opredeliti za jeftiniji ali orginal, ne bih bas da rizikujem sa kopijom.
Sto se tice pravljenja kucista, preciznije zastite elektronike, sam sam licno ocekivao da je sama problematika zastite prilicno komplikovana (pa sam se nadao da postoji neki koncentrovaniji izvor informacija :-)) ali sad ste mi vi i potvrdili.
E sada...Ako podjemo od pretpostavke da sam postavio svoje razvojno okruzenje (hardversko), pokrenuo Microchip-ov kompajler, elktronika radi to sto sam zamislio. I sad zelim da napravim 3 takva uredjaja.
Koji je po vama cenovni rang lemilice koji je ok? Znaci da nesto zalemim i da znam da ce to da stoji, ne znam... 5, 10 godina. Sta je po vama jos bitno od alata za izradu stampane ploce?Gledao sam napr na vasem blogu @bogdan.kecman (nisam stigao bas detaljno da sve pogledam ali cu se potruditi) lupe koje su preporucene. Jasno je da je potrebno tako nesto ako se radi sa sitnim cipovima.
Da li sam praviti stampanu plocu ili dati nekome ko to radi profesionalno (ako hoce da radi 5 do 10 komada)?
Nasao sam ovde opisan proces za pravljenje stampane ploce u kucnoj radinosti ali cini mi se poprilicno naprednu verziju:
http://forum.allaboutcircuits....pcbs.110189/page-2#post-849894
posto se preporucuje i presa:
http://www.proworldinc.com/hea...sfer-press/transpro-15x15.html
Znaci po vasoj proceni da li se isplati ulagati u ovako nesto ako se ima namera praviti elektroniku koja ce koristiti a ne samo biti privremena zamena nekom vec postojecem uredjaju na mesec ili dva. Bas bih voleo sam da prodjem kroz ceo proces i da generalno sve odradim sam ali me interesuje vase misljenje. Koliko se kvalitetna stampana ploca moze napraviti u kucnoj radinosti? Ili je jednostavno bolje poslati svoje gerber fajlove i samo zalemiti komponente kada ti stigne ploca? Koje firme vi koristite za izradu svojih stampanih ploca?
Sve gore navedeno i sam istrazujem ali bi mi u svakom slucaju mnogo znacio vas savet. Hvala!
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 11:13 - pre 95 meseci
Ukratko odgovori:

- Uzmi PicKit3, to ce ti zavrsiti sav potreban posao

- Za lemilicu, dosta smo o tome diskutovali po drugim temama ali generalno ti trebaju lemilice sa regulacijom temperature i da imas lako dostupne vrhove za zamenu, to se svodi uglavnom na neke klonove poput Gordak, Baku i slicno. Uz to koristi Sn60Pb40 i slicne legure za lemljenje sa olovom koje su najtranije, nista bezolovno!

- Plocice, to je najbolje odraditi kod firmi koje to rade profesionalno, od Ei-Nis PCB do recimo http://accredologistics.com (ja sam kod njih skoro radio, dobri su), rok izrade se krece oko mesec dana tako da moras o tome voditi racuna ako si kratak sa rokovima, moras perfektno da pripremis filmove (bez gresaka) jer ti sledeca tura opet mesec dana oduzima.
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 11:17 - pre 95 meseci
Citat:
josJednom:
Koji je po vama cenovni rang lemilice koji je ok?


plafon 150eur za nesto tipa hakko fx888D

pogledaj https://www.hakko.com/world_network.html pa vidi odakle ti je najlakse da narucis, kolega tu sa foruma je skoro narucivao iz madjarske

http://www.a-hakko.hu/

kontaktiras ih i vidis koji su uslovi ovo ono ...

naravno za pocetak hakko klonovi za <5000din sa kupujemprodajem su vise nego dovoljno dobri al cisto ako setapujes radnju i oces odma da kupis da valja onda taj original je najbolja kupovina po meni

Citat:
josJednom:
Sta je po vama jos bitno od alata za izradu stampane ploce?


(wrt "vasem blogu" - meni mojne persiras molim te, nit sam mator nit patim od persiranja niti ja bilo kome persiram, ja sam covek seljak, jedva i srpski pricam)

pisano je oko alata vise puta, ono sto je neophodno
- bilo kakava stegica/nosac pcb-a (ona "treca ruka" sa 2 stipkaljne ne pomaze po meni)
- dobra lemilica
- dobar kalaj (za smd 0.3-0.5mm, za pth 0.5-1mm, za konektore, hladnjake i slicno 1.5-3mm .. ja licno za 99% posla koristim 0.4mm multicore)
- dobar flux (ja preferiram gel koji se cisti vodom, mozes i tecne, zavisi sta ti kako pasuje)
- dobar set od 3-4 pincete (kvalitetne, kinezi ne rade posao na zalost)
- dobar set mini / mikro srafcigera (ne umem da preporucim, ja sve koje sam uzeo do sada imaju odlicne vrhove i uzasne nosace istih)
- dobre flush secice (znaci skroz ravna jedna strana)
- dobre normalne secice male
- dobre normalne secice srednje
- dobre normalne secice velike
- spic klesta
- klesta za stezanje konektora
- dobra dva unimera
- osrednji lcr metar
- osrednje dual lab napajanje 0-15V 0-1A je neki min, 0-30V 0-5A je super, imas dosta jeftino recimo u proelektroniku (nis, salju postom) ovo http://www.proelectronic.rs/LA...C-2X30V-5A-HY3005D-2-14207.htm meni se svidja (imam jedno) zato sto mozes da ga koristis kao 2 odvojena 0-30V 0-5A, mozes da ih vezes u paralelu (automatski) da dobijes 0-30V 0-10A ili u seriju 0-60V 0-5A .. nije jeftina sprava ali za te pare ...
- razdvojni trafo za 230, vezan preko sijalice i prekidac preko sijalice i pre njega i tabla sa paralelno vezano nekoliko brzih autmatskih osiguraca razlicitih jacina
- ako te zanimaju mikrokontroleri neki logic analyzer ti je "must have", imas na bleju logic klonova za do 20eur
- ako mozes da priustis, ume da znaci mnogo desktop unimer
- ako mozes da priustis, ume da znaci neki osciloskop
- ako mozes da priustis, milliampermetar
- ako mozes da priustis, millivoltmetar
- zgodno imati jedan variak

toliko mi je sad ovako na pamet ... racunaj da kvalitetni mehanicki set alata (samo srafcigeri, klesta, pincete..) izadje od 500-1000eur kada kupujes set, mnogo jeftinije kad kupujes na komad samo ono sto ti treba (posto iz seta 20% alata sigurno neces pipnuti nikad) ... sad opet setovi su super jer imas odma sve i kad ti zaterba tu je + ako bi kupovo na komad sve iz seta izaslo bi te bar 30% skuplje

Citat:
josJednom:
Da li sam praviti stampanu plocu ili dati nekome ko to radi profesionalno (ako hoce da radi 5 do 10 komada)?


svakako moras da naucis da napravis kod kuce, a kako ces je raditi "sutra" zavisi od
- koliko ti brzo treba
- koliko je komplikovan pcb
- koliko para imas da ulozis
..

Citat:
josJednom:
Nasao sam ovde opisan proces za pravljenje stampane ploce u kucnoj radinosti ali cini mi se poprilicno naprednu verziju:
http://forum.allaboutcircuits....pcbs.110189/page-2#post-849894


los je taj manual .. generalno ako hoces da radis sa mcu, znaci dosta smd-a, zaboravi "laser", uzmes oslojene plocke (ili ih oslojis sam) uradis film na foliji u stampariji (to je nesto dzaba), osvetlis stampu (napravis rig za osvetljavanje od 2000din onog sra123 za ove sto prave plasticne nokte za 5 minuta ili uzmes one sprave za kvarcovanje face) i vozi misko .. laseri, svi, nisu konzistentni, razvlace stampu po duzini, neki i po sirini, na malim plockama nije problem, na velikim, ako radis smd, uzasan problem.

ta presa je uzas, to je bre za prenos na majce i slicno, ako bas hoces toner transfer, 4000din laminator iz metro-a ti radi posao ... no to je bas maltretiranje (ja tako radim :D ), svetlo + folija je majka mara



Znaci po vasoj proceni da li se isplati ulagati u ovako nesto ako se ima namera praviti elektroniku koja ce koristiti a ne samo biti privremena zamena nekom vec postojecem uredjaju na mesec ili dva. Bas bih voleo sam da prodjem kroz ceo proces i da generalno sve odradim sam ali me interesuje vase misljenje. Koliko se kvalitetna stampana ploca moze napraviti u kucnoj radinosti? Ili je jednostavno bolje poslati svoje gerber fajlove i samo zalemiti komponente kada ti stigne ploca?
[/quote]


pa vidi, jednostranu stampu mozes da uradis u kucnoj radinosti u full-u kad se navezbas, ja sam izvodio 4/4 u kucnoj radinosti (4mill track, 4mill razmak), mozes da uradis generalno bolje i preciznije od svih ovih jeftinih izvodjaca, prosto zato sto radis "jednu" i trudis se i gledas i pazis i .... potrisices malo vise vremena (100x vise nego oni kad prave) ali ces da dobijes sta hoces ... ono sto ostaje problem u kucnoj radinosti
- busenje rupa (evo ja i sa cnc-om imam problema sa busenjem rupa, kamoli rucno) .. i preciznost gde su i busenje malih rupa, probusiti rupu sa 0.25mm burgijom uopste nije jednostavno, sa tanjom - ja nisam ni probao
- metalizacija rupa, to je najveci problem generalno za kod kuce, ne postoji jeftin i jednostavan nacin za ovo, trebaju hemikalije (sve su naravno otrovne mega), treba prostor za kadice, za ispiranje, elekotrplating... imas neke uzasno skupe kitove koji nemaju bas veliku uspesnost i imaju vrlo limitiran precnik rupa koje pokrivaju, imas jos skuplje kombinacije sa specijalnim cevcicama koje su em skupe em zahtevaju poseban alat em ne prave bas idealan kontakt pa opet moraih lemis, imas kombo da lemis zicku po zicku u svaku viu a pth komponente da lemis sa obe strane pcb-a ...

sve u svemu, za prototype je ultra bitno da mozes na brzaka sam sebi da napravis plocku, bice ruzna, bice sa zicama .. nije frka .. jer kad pravis sebi prototip ti znas koji ti je limit (nemas metalizaciju) pa slozis pcb tako da pustis par zicki prespojis ovo i ono, ostavis da se gornji i donji layer vezuju na tackama gde ti je lako da zalemis komponentu sa obe strane .. a onda kad sve proradi finalni pcb posaljes nekom da ti uradi kako valja

Citat:
josJednom:
Koje firme vi koristite za izradu svojih stampanih ploca?
Sve gore navedeno i sam istrazujem ali bi mi u svakom slucaju mnogo znacio vas savet. Hvala!


dirtypcb
seeedstudio
iteadstudio

 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 11:23 - pre 95 meseci
btw sto se paketa alata tice, samo pogledaj primere (ja licno ne bi ovo kupovao, ja volim na komad al... cisto primer i cena)

http://store.comet.rs/Catalogue/Product/27969/
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/27971/
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/27972/
http://store.comet.rs/Catalogue/Product/8804/

(btw klikni na pdf, slika je samo "ilustrativna" :D )
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1631



+591 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 11:30 - pre 95 meseci
Citat:
Plocice, to je najbolje odraditi kod firmi koje to rade profesionalno, od Ei-Nis PCB do

Kako si zadovoljan kvalitetom i cenom izrade?
Moze neka fotka?

People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt08.06.2016. u 11:31 - pre 95 meseci
ja ako ti budem slao fotke sta mi je ei poslao bice ti jasno zasto saljem kinezima :(
oni makedonci su bili super ali doso novi gazda i onda je tu pocelo neko smaranje i ogromne cene ne znam dal i dalje postoje

inace raja, ne znam dal znate, ako radite veci broj plocki imate DZABA pcb i DZABA populaciju!!! ako sve komponente kupujete u kometu !!

mislim sad zvuci debilno kao ja reklamiran komet nisu mi niko i nista ali sam neki dan cuo za tu opciju ... znaci ako od njih kupujete delove, posaljete im gerbere, bom ovo ono i dobijete sve za dz (plocke populisane sa delovima za cenu delova)
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Ugradnja STM32F4DISCOVERY i EK-TM4C1294XL LaunchPad u krajni proekt

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 19057 | Odgovora: 88 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.