[ sonnybg @ 22.12.2015. 03:55 ] @
Pozdrav,

zadnje 4 godine zaradjujem preko interneta posto imam neke sajtove. Uplate su mi stizale na devizni racun u baci (wire transfer odnosno Loro doznake). Godisnje oko 18 000 evra.
Ove godine 2015 zbog nekih zakasnelih isplata primio sam preko 30 000 evra npr.

Tu se kandidujem verovatno za placanje „godisnjeg poreza na dohodak gradjana“ koji iznosi 10% na predjenu sumu iznad 19000 evra ili koliko vec je bilo za proslu godinu. Ja naravno nemam problema to da platim medjutim dolazi problem pitanja placanja nekakvih PP OPO obrazca itd na svaku Pojedinacnu primljenu uplatu iz inostranstva koju ni ja nisam placao jer niti mi je iko rekao niti me iko kaznjavao niti bilo sta.

Da li da prijavim da platim porezu na godisnji prihod sto nije problem ali sta ako onda neko kaze cek pa ti nisi placao ovo PP OPO zadnjih 4 godina pa da bude mnogo gori problem ( i tako sam odem mecki na rupu)

Ili da nista ne prijavljujem jer prijavljivanjem bih mogao da napravim jos gori problem (sto naravno ne bih hteo)???

Molim ako je neko mozda upucen u sve ovo da mi odgovori i obrazlozi misljenje, ne bih voleo da se ovo pretvori u neko bespotrebno moralisanje ,ja sav novac zaradjujem u inostranstvu (na koji je vec placen porez u inostranstvu) i sve ulozio sam u Srbiji. Hvala puno ako iko zna !
[ Lavlja_Jazbina @ 22.12.2015. 04:29 ] @
I ti to sve javno sa beotela.Ti ionako imas sve doznake da bi imao otvoren devizni racun( komercijalna ili se varam).Ako te niko nista ne pita,

nemoj ni ti.
[ deki77 @ 22.12.2015. 07:44 ] @
Citat:
Poreska prijava PP OPO se popunjava i predaje Poreskoj upravi kada FIZIČKO lice primi prihod u ili iz druge države kod nerezidenta Republike (diplomatsko ili konzularno predstavništvo strane države, ili međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije) ili kod drugog lica koje po zakonu nije u obavezi da obračuna i plaća porez i doprinose po odbitku, a poslodavac ne obračuna i ne uplati doprinose istovremeno sa obračunom i isplatom prihoda.

Fizičko lice je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema novca SAMOINICIJATIVNO obračuna porez na dohodak, da ga uplati i da Poreskoj upravi podnese poresku prijavu PP OPO.

Obzirom da je novac iz inostranstva uplaćen u devizama, osnovica za obračun i plaćanje poreza na dohodak se izračunava prema srednjem kursu NBS na dan prispeća novca fizičkom licu.

U poreskoj prijavi PP OPO treba izabrati jednu od vrste ostvarenog prihoda iz inostranstva i jednu od ponuđenih opcija kao osiguranika doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za lice koje podnosi poresku prijavu.

OBRAZAC PP OPO


MODEL
[ Java Beograd @ 22.12.2015. 08:31 ] @
Ne odnosi se nkonkretno na slučaj kao kod postavljača teme, ali evo moje lično iskustvo u nečem sličnom:

Pre krizne 2008 god ja sam radio u jednoj stranoj firmi, cela plata na račun - legalno. Ima se može se. I pređem ja po prvi put u životu godišnji cenzus na porez na dohodak građana.
I znao sam da treba da platim, ali, iskulirao. K'o velim, ne mogu oni mene da nađu.

I prođe mart, april, maj, prođe celo leto i zaključim ja kako sam eto bogznakoliko pametan što sam zaj ebo državu.

A onda me u septembru pozovu. Platim sav porez koji sam bio dužan i naravno plus i kaznu.
[ djoka_l @ 22.12.2015. 08:50 ] @
Ja ti savetujem da nađeš knjigovodstvenu agenciju ili poreskog savetnika (najbolje ako ima oba na jednom mestu), pa da vidiš šta da uradiš.

Nemam nameru da morališem, samo ti kažem da si već 4 godine u poreskom prekršaju. Čak ni sume nisu male, tako da mnogo rizikuješ ako i dalje nastaviš po principu ako prođe, prođe.

Tačno je da se godišnja prijava poreza na dohodak građana podnosi kada u nekoj godini NETO prihodi pređu određeni iznos. Svako od nas ko zarađuje novac u ovoj zemlji dobija samo neto iznos, dok poslodavac obračunava poreze i doprinose koje uplaćuje državi.

Za sav onaj novac koji ne stigne na taj način, recimo doznake iz inostranstva, prihodi od iznajmljivanja prostora (kirije) i skično, onaj koji ostvari taj prihod mora u određenom roku da podnese poresku prijavu i da plati porez na to.

Citat:
ja sav novac zaradjujem u inostranstvu (na koji je vec placen porez u inostranstvu)


Pa sad, čisto sumnjam da si platio neki porez u inostranstvu, kad već ne znaš ni poreske propise u sopsvenoj zemlji, ali ako je to tačno (da si platio neki porez u inostranstvu) to je još jedan razlog zašto ti je potreban neko iskusan (poreski savetnik). Ako neko plati porez u inostranstvu, a naša država ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa tom zemljom, možda imaš pravo na povraćaj dela poreza koje si platio u inostranstvu (a i stope poreza u Srbiji će se razlikovati).

Sve ovo je razmatranje šta raditi u budućnosti.

Šta da uradiš za ovu godinu. Pa, ako se budeš prijavio za godišnji porez, u onoj rubrici gde su drugi prihodi stavićeš da nisi platio poreze na te druge prihode pa će da usledi prijava sudu.
Opet, ako budeš uradio sa zakašnjenjem prijavu i plaćanje poreza na svaku pojedinačnu doznaku, opet sledi prijava sudu, jer si propustio rokove.
Napravio si prekršaj, pa kako god da okreneš, možeš da završiš na sudu.
Imaš dve opcije:
1. Da ne talasaš, nego da od sada počneš redovno da plaćaš, pa da se nadaš da te niko neće pitati za protekle 4 godine.
2. Da prijaviš (sa kašnjenjem) prihode, odeš na sud kada te pozovu, a velika je verovatnoća da nećeš biti kažnjen ako ubediš sudiju da si prekršaj napravio zato što nisi znao za propise. To, pa i činjenica da si sam prijavio porez (sa zakašnjenjem) verovatno će doprineti da ne budeš kažnjen, nego samo da te sudija opomene i da platiš troškove suđenja (nekoliko hiljada dinara).

[ ljubisal @ 22.12.2015. 09:58 ] @
Treba znati da od jula 2014. godine banke elektronskim putem dostavljaju Poreskoj upravi podatke u uplatama na devizne račune fizičkih lica. Do tada ovo nije bilo regulisano (propisano).

-----------------------------
Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji
Član 30b

Banka je dužna da Poreskoj upravi dostavi u elektronskom obliku podatke o:
1) izvršenim platnim nalozima za isplatu, odnosno nalozima za prenos po isplatiocima prihoda i šiframa plaćanja do 5-og u mesecu za prethodni mesec;
2) uplaćenim novčanim sredstvima na devizne račune fizičkih lica, u roku od 30 dana od dana uplate;
-----------------------------
U ostalom bi se pridružio odgovoru koji je dao @djoka_l
[ bachi @ 22.12.2015. 11:08 ] @
Pa ako već banke dostavljaju poreskoj na noge podatke, zašto se onda insistira da se čovek sam prijavi?
[ deki77 @ 22.12.2015. 12:18 ] @
Zato što PU jedva čeka da ti zaračuna i kamatu i porez.Oni takođe rade i retroaktivno.
Tako da sam bog zna koliki ti je porez i šta kad i kome plaćaš.
U opšte ne krivim ovog lika.Sama je banka trebala da dostavi poreskoj..pa...poreska pošalje ili pozove osobu...dostavi mu obračunat porez za određen period.On to izmiri.I onda ako ne izmiri je u prekršaju.Kapiram da oni taj posao treba da rade.
Ali što bi oni to radili kada su navikli da se ti cimaš za sve i svašta.Naravno treba znati da se zakoni menjaju svakih mesec dana..neke dopune i prilagođavanje.Tako da ti sve bude konfuzno i nema šanse da im se izvrdaš.

Ja da sam na njegovom mestu.Otvorio bi neki offshore.Plaćao porez negde gde je to jednostavnije.Ali se bar ne bi cimao sa papirologijom,retroaktivnim glupostima i izmenama zakona svaki drugi dan..
pozz
[ Dexic @ 22.12.2015. 13:39 ] @
1. Ne mozes prijaviti godisnji, ako nemas dokaz na sta treba da platis taj godisnji, a to su poreske prijave za prethodno placene poreze. TJ. mozes, bices pozvan na saslusanje
Nece to ici na sud, ako sam prijavis, mogu ici samo zatezne kamete, i eventualne kazne.
2. Porez nemoj da te brine, taj deo je jako mali deo kolaca, cak i da je placen stvarno vani (nijedna firma vani ne mora da placa porez na dohodak strancima, ako im placa van zemlje). Problem su doprinosi, to sigurno nije placeno.
3. Problem ce biti i ako nemas pisani ugovor, jer nase uprave nece vrednovati tvoju rec da imas elektronski potpisan ugovor. Po tom ugovoru se gleda na sta se placa porez.


A to na sta se placa, moze biti autorsko delo (glupost, ali moze), ugovor u radu (najgora opcija, sve je jeftinije od ovoga), izmajmljivanje imovine (cik da nekome ovo prodje za rad preko neta :D), stipendije (sto mozes proci ako imas ispod 26. godina!), privremeni i povremeni poslovi (isto ako imas do 26. godina), itd.
Porezi koje su firme platile vani (ako jesu, stvarno ne znam slucaj da igde to placaju, osim poreza po odbitku, i VATa, prvi moze, drugi ne moze da se iskoristi) mozes samo od poreza da odbijes, ne mozes za doprinose. A doprinise posebno prijavljujes.


Knjigovodja ti preko ovoga nece mnogo reci, samo ti preciznije moze objasniti, vise naplatiti, i eventualno popuniti prijave.


A za na dalje, otvori negde neku firmu, za placanje minimalnog poreza, budes pokriven, i ne brines se za ovakve stvari.
[ sonnybg @ 23.12.2015. 04:17 ] @
Imam vec registrovanu firmu u Velikoj Britaniji ali preko nje nista ne ide (0 evra) to mi je bilo potrebno radi registracije. Ne znam da li to ista moze da mi znaci u ovom slucaju ("da otvorim negde neku firmu, za placanje minimalnog poreza" ? taj deo nisam bas razumeo... ).

Izgleda da je bolje da odem na Tajland pa da tamo troskarim pare. Ovo do sada sam sve ulozio u Srbiju kupio nekretninu i samo tu platio PDV ko zna koliko hiljada evra u budzet + ovako kao i svi ostali sto kupuju robu ovde, placaju poreze, automobile, racune.. uglavnom ja jos uvek ne znam da li da se prijavljujem za taj godisnji porez pa da mi onda oni "nakace" ko zna sta sve iz prethodnih godina ... ili da nista ne radim pa sta bude bar postoji neka sansa , kao sto i protekle 4 godine nista nisu radili ni meni ni mnogim drugima koje znam.

Ja bih platio godinji porez bez problema nije mi nikakav problem ako mi ne bi kacili ko zna sta sve na vrat, ali nekako mi ova druga opcija izgleda da bar imam neke sanse da se ne desi nista a i ako se desi jednostavno nisam znao niti bio upucen niti ja imam ikakav radni ugovor vec je to zaradjen novac iz hobija (sajtova), niti imam iskustva sa preduzecima itd. pa da se onda eventualno nagodim za neki iznos. Ima li ikoga od freelancera da je kaznjen bilo kada? Ne mogu da procitam nista o tome na netu pa da mogu da uporedim sa svojim slucajem, sve sto ima na netu su diskusije, dileme i trileme koje se vrte u krug , sa 100 razlicitih misljenja. Nisam procitao da se iko od freelancera zalio da je hapsen zbog poreza , da ne pominjem objektivno da je to pucanje u sopstvenu nogu jer sav taj novac freelanceri dovlace iz inostranstva u Srbiju i ulazu u Srbiju, niti su ikom na teretu ovde ali ko sto rekoh da ne sirim temu u tom smeru jer o tome moze da se pise i pise.
[ bachi @ 23.12.2015. 10:23 ] @
Meni se 14 godina redovno od plate odbijaju za poreze i doprinose, pa me niko ništa ne pita.

Prijavi porez, ako ti naplate retroaktivno, hebiga, takav je život, ako ne naplate, budi srećan, zavrno si državu i to je to.

Na sud nećeš ići ako sam prijaviš, u zatvor nećeš ići, idi u poresku i dogovori se sa njima, pronađite zajedničko rešenje, jer ni njima se ne sudi ako ne moraju.

Jedno pitanje za upućenije...

A da otvori devizni račun u drugoj banci i onda zatvori u prvoj i nakon prve uplate da ode i prijavi porez kao da je tek to počelo?
[ deki77 @ 23.12.2015. 10:49 ] @
...a jedno skroz drugo pitanje.
Nisi nam pojasnio kako primaš uplatu...
WU,Bank Transfer..PayPal...etc.
Da li je to zarada od ads-a(na ček),casino,betting ili online prodaja(affiliate,dropshiping)..
[ pctel @ 23.12.2015. 10:57 ] @
Citat:
sonnybg:
Ovo do sada sam sve ulozio u Srbiju kupio nekretninu i samo tu platio PDV ko zna koliko hiljada evra u budzet + ovako kao i svi ostali sto kupuju robu ovde, placaju poreze, automobile, racune..

Po toj logici bi i nama koji ovde radimo trebalo da ukinu porez i doprinose na zaradu - zasto bi nam uzimali trecinu/polovinu zarade, kad posle svakako placamo PDV na nekretnine, robu, automobile, racune :-) Od moje plate koliko je do sad uzeto mogla bi se kupiti jedna fina nekretnina. Tako da nemoj da trazis moralno opravdanje - ti si to ukrao, a sada si pred dilemom da li da vratis i najverovatnije prodjes nekaznjeno, ili da se krijes i dalje, pa ako te ne uhvate onda sve to sto si ukrao ostaje tebi kao nadoknada za pretrpljeni strah, isto kao kod bilo kog drugog lopovluka. Znam da si ti ako si kupio nekretninu nekako poceo da rezonujes da je ona samo tvoja a ne ukradena, ali realno si zavukao ruku u budzet, uzeo koliko si uzeo i kupio sebi nekretninu.

[ dejanet @ 23.12.2015. 11:34 ] @
I ako je zakonom definisano, mislim da PU, odnosno banke jos uvek nisu integrisale razmenu tih uplata na fizicko lice. Mislim da je to ogroman posao.
[ deki77 @ 23.12.2015. 12:20 ] @
Po Wester Union-u to je ovako

Citat:
Koji je maksimalni iznos za prijem novca?

Za prijem novca iz inostranstva ne postoje ograničenja.


Citat:
Da li je potreban račun u Pošti ili banci za slanje ili prijem novca iz inostranstva?

Ne, ni primaocu ni pošiljaocu nije potreban račun u Pošti ili banci za korišćenje Western Union usluga. Umesto toga, svaki transfer se evidentira u sistemu putem jedinstvenog kontrolnog broja.


Sad ono pitanje koje sam postavio post iznad.
Kako ti stiže novac.
Možda je u ovom slučaju kod banke samo evidentirano da xyz osoba podiže pare sa bankomata i drugo ništa.
Gde ti se nalazi račun u stranoj ili u našoj banci.?
[ Dexic @ 23.12.2015. 12:43 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
sonnybg:
Ovo do sada sam sve ulozio u Srbiju kupio nekretninu i samo tu platio PDV ko zna koliko hiljada evra u budzet + ovako kao i svi ostali sto kupuju robu ovde, placaju poreze, automobile, racune..

Po toj logici bi i nama koji ovde radimo trebalo da ukinu porez i doprinose na zaradu - zasto bi nam uzimali trecinu/polovinu zarade, kad posle svakako placamo PDV na nekretnine, robu, automobile, racune :-)

Zato sto ti od ove drzave uzimas novac, a on "uvozi" novac. U normalnim drzavama postoje i fine poreske olaksice za takve slucajeve, pa porez i jeste manji u nekima od njih kada je firma izvoznik.

Citat:
Tako da nemoj da trazis moralno opravdanje - ti si to ukrao

Nije on to ukrao, niti se to vodi u zakonu kao takvo valjda? Vec je utajio porez, sto je ipak drugacije.
Ne trazi covek opravdanje, nego nacin da ne bude ovca, prijavi, osure ga za vise nego sto je ukupno doneo, a neko ko ne prijavi, nikom nista.


Nema odgoovra na to inace, pogotovu nemoj ocekivati pametan odgovor na forumu, jer cak ni neko u PU nece znati da ti kaze sta je ovde bolje, a pogotovu nemoj ocekivati da ce moderator pctel pustiti da ti neko predlozi da ne platis porez, dok je on moderator :D (ovo je sala zbog druge teme :))

Sto se tice godisnjeg poreza - ne mozes ga prijaviti bez da imas odakle ti zarade na koje prijavljujes dodatni porez. Znaci, moraces i prvo da prijavis one prethodne zarade, i to ce sigurno sa zateznom kamatom biti naplaceno, tako mora.
[ Dexic @ 23.12.2015. 12:44 ] @
Citat:
sonnybg:
Imam vec registrovanu firmu u Velikoj Britaniji ali preko nje nista ne ide (0 evra) to mi je bilo potrebno radi registracije. Ne znam da li to ista moze da mi znaci u ovom slucaju ("da otvorim negde neku firmu, za placanje minimalnog poreza" ? taj deo nisam bas razumeo... ).

Ne moze firma da ti znaci za nesto sto nije kroz nju proslo, a retroaktivno. Moze za nadalje.
[ sonnybg @ 23.12.2015. 23:56 ] @
Hvala Dexic na obajsnjenju i pomoci , kao i svima ostalima.

Inace novac primam preko Wire transfera odnosno bankovni transfer. Inace znam brdo klinaca koji zaradjuju po 100 200 500$ na youtube-u, jednog cigu znam i kola da je kupio sav srecan , po ovom zakonu to izgleda znaci da oni svi su trebali da popunjavaju PP OPO obrazce za svaku primljnu uplatu (i za 100$) pa da daju 30% 40% od svake upate , sto niko nije radio , pa ako bi neko eventualno zaradio preko tog godisnjeg iznosa onda da plati i godisnji porez na prihod.

@Pctel "Tako da nemoj da trazis moralno opravdanje - ti si to ukrao"

Vala bas sam ukrao tako sto devize unosim u zemlju. Citaj ovu vest od pre 3 dana http://www.b92.net/biz/vesti/s...2&dd=15&nav_id=1074912 "Srbija ojađena: "Oprano" i izneto 40 mlrd. USD". Eto ko je izneo novac iz Srbije nisam sigurno ja, a ja koji sam uneo novac iz inostranstva "sam ukrao" ? spasi boze i pomozi +

[Ovu poruku je menjao sonnybg dana 24.12.2015. u 01:10 GMT+1]
[ pctel @ 24.12.2015. 11:15 ] @
Da ne mesamo babe i zabe - gledano sa jednog aspekta i ti i Darko Saric ste jako korisni za Srbiju jer unosite devize u zemlju, investirate novac ovde, kupujete nekretnine itd. Ali, sa druge strane, vas dvojica krsite zakon. On je zbog toga u zatvoru i ta cinjenica da je unosio devize u zemlju mu koliko vidim ne pomaze bas mnogo. Ako se spletom okolnosti desi da i ti dopadnes zatvora, isto ti unosenje deviza nece mnogo pomoci. Da se razumemo, ja da se pitam ja bih i tebe i njega oslobodio, ali ne pitam se, zakoni su takvi kakvi su i kakva korist od toga da ti dajem laznu nadu da ce neko sutra da kaze "aha, unosio devize u zemlju, brisi mu sve optuzbe za krsenje zakona". Takvo nesto se ne dogadja. Ne kazem da su zakoni fer, ali takvi su kakvi su i koga uhvate da ih krsi desice mu se ono sto tamo pise. Juce su menjali zakon pa je kazna za kasnjenje pri podnosenju poreske prijave smanjena sa 50.000 na 5.000 dinara. Jedna ti je varijanta da podneses sve poreske prijave za ovu godinu, platis sve sto treba plus 5.000 dinara kazne a za prethodne godine se pravis lud i imas dobre sanse da to niko nikad ne primeti. Druga varijanta je sto kaze Bili Piton da posteno radis (bez ikakvih poreskih prijava) i cekas da vidis da li ce da te uhvate i odvedu na robiju
Kradja, utaja, neovlasceno otudjivanje, dzeparenje, prisvajanje... sve su to sinonimi za lopovluk. Pravnici sigurno znaju sitne finese u definicijama koje razlikuju jedno od drugog, ali za obicnog coveka je isto - zavukao si duku u budzet, uzeo odatle novac koji nije tvoj i kupio sebi nekretninu. Dosadasnja statistika ti govori da je mala sansa da te uhvate, ali postoji opasnost da se nesto izmeni pa da preko noci pohvataju sve koje godinama nisu hvatali.
[ Java Beograd @ 24.12.2015. 12:06 ] @
Sačekaj sledeću godinu, pa počni iz početka. A za ovo šta je prošlo, nadaj se da te neće naći u sledećih 5 godina, koliki je rok zastarevanja
[ pctel @ 24.12.2015. 12:58 ] @
Promenjen je zakon - doprinosi nikada ne zastarevaju.
[ Dexic @ 24.12.2015. 15:09 ] @
PIO nikada nije ni zastervao valjda? A PIO je najveci izdatak oduvek bio.

Ako on ide na varijantu da prijavi bilo sta sa porezima i doprinosima (A ne nesto sto samo pod poreze spada, bez doprinosa), on garant ide u minus. Ssa kaznama i zateznom kamatom, njemu nece ostati nista.
[ pctel @ 25.12.2015. 12:08 ] @
Da ne otvaram novu temu - u clanu 87 zakona o porezu na dohodak gradjana pise3 da se godišnji porez placa na dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade, ali se nigde ne preciyira da li se misli na trostruki iznos prosečne godišnje bruto zarade ili trostruki iznos prosečne godišnje neto zarade. Takodje, u kontakt centru poreske uprave su mi rekli da to nigde ne pise. Da li je ovo negde jasno i nedvoslisleno navedeno?
[ djoka_l @ 25.12.2015. 12:26 ] @
Svake godine se objavljuje koji je to OPOREZIVI dohodak na koji se plaća porez (iznos trostruke prosečne plate). Kada se popunjava poreska prijava, upisuju se bruto primanja, do tada plaćeni porezi i doprinosi, pa onda ako od bruto prihoda oduzmeš poreze i doprinose koji se priznaju, pa to ispadne više od tri prosečne plate, onda se na razliku od neto prihoda i tri prosečne plate plaća porez.

Primer: oporezivi iznos je preko 2 miliona dinara. Primio si bruto 5 miliona, porezi i doprinosi su 2 miliona. Neto prihod ti je 3 miliona, pa si prešao crtu, pa plaćaš porez na 1 milion.
[ Dexic @ 25.12.2015. 14:59 ] @
Zarada se valjda definise zakonom o radu, kao bruto zarada:
http://www.kss.org.rs/news/201...ao_osnov_definicije_zarade.pdf
Posto u zakonu o porezu na dohodak gradjana nije dodatno definisana, trebalo bi da se ova uzima :) (sto naravno nema nigde povezanosti, koja bi to garantovala)

Jednom prilikom kada sam gledao ZoPDG, koliko sam shvatio, godisnji porez moraju prijaviti i oni koji nece nista platiti, ali su presli granicu bruto zaradom, medjutim, neto im je ispod granice. Sto je bukvalno bespotrebna papirologija.
[ Thetaworld @ 02.03.2016. 07:41 ] @
Porezi koji spadaju u "Ostali dohodak" prijavljuju se samostalno. Ostali dohodak nije zaposlenje.

Citat:
Ostalim prihodima smatraju se: prihodi koje obveznik ostvari davanjem u zakup opreme, transportnih sredstava i drugih pokretnih stvari, dobici od igara na sreću, prihodi od osiguranja lica, prihodi sportista i sportskih stručnjaka i drugi prihodi, osim onih koji su posebno izuzeti ovim zakonom


http://www.paragraf.rs/propisi...orezu_na_dohodak_gradjana.html

Stopa poreza na ostale prihode iznosi 20%. Podrazumijeva se da se prvo suma mora umanjiti za lične odbitke. Troškove. Član 88. Vrlo korisno.

Smatram da su porezi nepotrebni u idealnim državama. U onim državama, a to je većina država, gdje državnici ne vode računa o prihodima države na drugi način, dugove koje prave ti državnici na žalost plaćaju građani. To nije sloboda ni života ni poslovanja.

S druge strane, čovjek želi da postupa u skladu sa zakonom i da bude moralan u odnosu na društvo, a ne da stalno ima neki osjećaj da je ukrao nešto tom društvu. Nekima je jedan od najboljih načina da se riješi takav problem prelazak u drugu državu, kao Maltu, Monaco, gdje poreze neće plaćati barem ne na strane izvore zarade. NA primjer u Panami se ne plaća nikakav porez na strane izvore zarade. Siromašni ne plaćaju poreze, plaća ih srednja klasa. Bogati isto ne plaćaju poreze. Samo srednja klasa plaća poreze. Znači riješenje nije jednokratno, da li platiti ili ne platiti, već ko želi da postane bogat, on treba da riješava problem od sada pa u budućnosti, kontinuirano. Jer što je čovjek bogatiji, to više mogućnosti ima za proučavanje poreznih situacija i riješenje i onda može da smanji svoje ukupne poreze.

Što mnogi ne shvataju, prihod na računu nije automatski "dohodak". Dohodak nije priljev novca. Masa ljudi, pa i kod mene, prima novac na stotine hiljada eura i dolara, ali to ne znači da je to dohodak. Čovjek svojim neznanjem i nepripremanjem pravi samom sebi "dohodak", a mogao je svoj priljev takvog dohotka da odloži ili da odradi druge vrste transakcije. Priljev novca može da bude u svrhu pomoći, novac može da pripada sasvim drugoj osobi koja želi da neko nešto obavi u Srbiji za njega. Posao za račun drugoga nije posao za svoj račun, tako nije ni dohodak. Ako neko ko nije rezidentan u Srbiji, pošalje čak i 100,000 eura nekome na račun, da bi u Srbiji taj neko, kupio kuću za stranca, tih 100,000 eura sigurno nije dohodak lokalnom rezidentu Srbije. Podrazumijeva se da u svoju zaštitu treba dokumentarno da bude potkovan za takvu transakciju. Dao sam primjer da se pokaže da priljev na račun nije obavezno dohodak. Dohotkom ga pravi iz neznanja onaj koji tako odredi da mu novac u tu svrhu legne na račun.

Npr. onaj ko ima bilo kakvu firmu, koju neko drugi vodi, može da ima kontrolu tog računa. Umjesto upravljanja sa firmom, u ime direktora, upravlja samo jednim računom. Direktor čak može da ima 5 drugih otvorenih računa, to nije bitno. Upravljanje računom pravnog lica, čovjek ne postaje obavezan ni po čemu, po gornjem zakonu o dohodku, jer dohodak se računa za fizičko lice, ne za pravno lice. A, ne računa se po priljevu na račun, već po vrsti transakcije.

Prvo što se treba uspostaviti je ZNANJE. Bez znanja nema razumijevanja. Jer čovjek želi raditi po zakonu i biti zaštićen zakonom. S druge strane zakon daje i pruža mogućnosti da čovjek, opet po zakonu, ne mora da plati poreze ako nema dohotka. I opet se vraćamo na to da bogati plaćaju zakonito manje poreza. Jer uče, jer imaju savjetnike, jer usklade transakcije na takav način da kontrolišu transakcije umjesto da "posjeduju".

Drugi korak je da se poduzme ODGOVORNOST, da se to znanje upotrebljava ispravno i da se u budućnosti ispravno postupa. ODGOVORNOSTI nema baš toliko, ako čovjek ne plaća poreze. RIZIKE treba sagledati dobro. Ako je u pitanju 30,000 eura, onda se treba sagledati koji je rizik za čovjeka ako nije platio možda 5000 eura poreza. Te rizike treba uzeti u obzir. Ako se pređe određena suma, rizik postaje vrlo čvrst, sa rešetkama.

Treći korak je KONTROLA, sa znanjem i odgovornosti, čovjek je povećao i kontrolu i prelazi se u kontrolu transakcija.

Bez zaštite, bez poštivanja pravila i zakona i bez novaca, neće biti ni finansijske slobode. PRAVILA + ZAŠTITA + BOGATSTVO = FINANSIJSKA SLOBODA.

1. NE MIJENJAJ NIŠTA. Zarađuješ, u toj situaciji se ne mijenja ništa. Čuvaj sebe i familiju.
2. SAGLEDAJ RIZIKE, da rizik ne budu rešetke.
3. ČUVAJ sve dokumente i dokaze, da možeš u budućnosti dokazati, ako bude trebalo, da nisi zaradio više nego što jesi.
4. ODVOJI REZERVE za rizike, da možeš da ih riješiš ako dođu.
5. USTANOVI SISTEM da ne povećavaš rizike, PROMIJENI vrste transakcija, da nemaš više dohotka.
6. POŠTUJ PRAVILA U BUDUĆNOSTI.
[ Entoni @ 08.03.2017. 17:15 ] @
I ja sam u slicnoj situaciji, ja sam mislio da se porez placa samo ako se predje za extra porez.
Kako god bilo drzao se unitar 17-18000 godisnje, ako bude vise na mamin il caletov racun.
Do sad nisam imao problema, da sam znao ranije bih presao na payoneer ali cu to uciniti od ovog meseca.
Samo me zanima jel imao jos neko problema sa ovim, a ja od ovog meseca zvanicno nemam nista preko banke i WU.
Samo payoneer
E, ja sam procitao da porez zastareva nakon 5 godina. Jel to jos aktuelno

http://www.asmracunovodstvo.rs...o/Zastarelost-poreskih-obaveza

Da se primirim, cepam na payoneer I nadam se da se u nasoj lepoj nista nece menjati narednih 5 God.
Mada je izvesnije da se ovde nista nece menjati jos 50 god