Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java

[es] :: Advocacy :: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11888 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.bg.wifi.vline.verat.net.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java30.12.2004. u 09:35 - pre 235 meseci
degojs, to nisu brojke... pre svega veoma je logicno da ces lako portovati nesto sa jedne platforme na drugu ukoliko je u pitanju isti programski jezik i isti framework. ovo je obican advocacy clanak koji govori ocigledne stvari. pa naravno da je jeftinije nego portovati sve na javu, pogotovo ako imas gotov projekat i C# programere, a ne Java-capable tim. jedino sto mi nije jasno jeste zasto su prelazili na linux ako su vec imali gotov C# projekat na windows platformi, odn. da budem precizniji, ne vidim ni jedan razlog osim drzavne politike.
pitanje vezano za winforms, da li ce biti native resenje ili skarabudzeno wine resenje, posto je ono sto trenutno postoji najblaze receno smesno?
 
Odgovor na temu

dinke
Dragan Dinić
General Manager / Lampix.net
Beograd

Član broj: 933
Poruke: 1008
*.boox.co.yu.

Sajt: www.dinke.net


+2 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java30.12.2004. u 11:39 - pre 235 meseci
Evo malo i ja da trabunjam na ovu temu :)

Što se sintakse i semantike tiče, C# je praktično nastao kao MS-ov odgovor na Javu. Obzirom da je MS imao mogućnost da par godina prati šta je to dobro ili loše kod Jave, C# je uključio određena poboljšanja u odnosu na Javu, na šta je nedavno usledio SUN-ov odgovor u vidu kontroverznog Java 5 (jdk 1.5.x).

Lično mislim da je najveća prednost C# u odnosu na Javu odličan framework, kao i integrisanost sa ostalim MS tehnologijama. Onaj kome je Windows primarna razvojna platforma, svakako bi trebao da se pre opredeli za C# nego za Javu, tim pre što će u Longhornu VM za C# (.Net framework) biti integrisan u sistem. To praktično znači da će sve .net aplikacije raditi praktično kao native aplikacije, bez ikakvog dodatnog softwera koji je potreban da se instalira da bi se to poteralo. Možda ovo ne zvuči toliko bitno u prvom trenutku, ali ako si ikada do sada pravio neki sitan programčić u Javi koji ima ~1M ili manje, a bio prisiljen da uz instaler uključiš JRE koji ima 15M znaš o čemu pričam.

Sa druge strane, prednosti Jave su platformska nezavisnost (ne verujem preterano u mono projekat), ogromna baza Java proramera, sve veći broj jako dobrih besplatnih open source razvojnih okruženja (NetBeans, Eclipse ... ), odlična podrška j2me platforme na mobilnim telefonima itd.

Apsolutno se ne slažem sa konstatacijom weB_KiLeR-a da je Java mrtav jezik, niti smatram da će C# ili .Net uništiti Javu. Neko je jednom u nekoj j2ee vs. .Net raspravi rekao da će Java opstati na velikim enterprise sistemima, što imajući u vidu ko sve gura Javu (SUN, IBM, ORACLE) ima smisla.

Za kraj evo i jednog viđenja ove teme od strane Bruce Eckel-a :
http://www.mindview.net/WebLog/log-0035



 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.bos.east.verizon.net.



+6 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java30.12.2004. u 14:27 - pre 235 meseci
Citat:
jablan: OT: Na šta misliš kad kažeš grozna semantika, možeš li da ilustruješ nekim parčetom kooda tu razliku između Module-3 i C++ u tom smislu, ili neki link?


Umesto Module-3 koju vrlo slabo poznajem, osim što mi je poznato da su se kreatori Jave ugledali na njenu semantiku, evo primera za C++ vs C# vs Java:

http://blogs.msdn.com/hsutter/archive/2004/07/31/203137.aspx

Osim nedostatka podrške za RAII, koji je po meni najozbiljniji problem, smeta mi nedovoljno statički type system (dobiješ izuzetak, umesto da kompajler prijavi grešku), "kosmička hijerarhija" (sve izvedeno iz istog korena i nema podrške za mix-ins), GC se vezuje za tipove umesto za pojedinačne objekte, nedostatak type-safe kontejnera (to sad kao ispravljaju, ali kilavo).
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java30.12.2004. u 15:49 - pre 235 meseci
caboom,

ne znam šta tebi toliko ne odgovara u tom članku. Tražio si brojke i dobio ih. Veličina aplikacije je oko 2 miliona linija koda (7 miliona pre prelaska na mono!) i slično.

Da nema ovog članka onda bi ti rekao: "Trebaju mi brojke, brojke..", a kad ima, opet ti ne odgovara, ispade.
Citat:
pre svega veoma je logicno da ces lako portovati nesto sa jedne platforme na drugu ukoliko je u pitanju isti programski jezik i isti framework.


Ke? Ja sam pročitao malo drugačije (iako se slažem da je članak i reklama u isto vreme. Mada, pa hebi ga - to i jeste success story).
Citat:
Völcker built its business providing solutions for Microsoft systems, using C++, Visual Basic and .NET to create its ActiveEntry software"


No, to je sve manje bitno. Bitno je da to rešenje nije nešto malo i da radi ozbiljan posao. Švabe su to, ipak :) i navodi iz priče su direktno u suprotnosti sa tvojom zamerkom da:

Citat:
nije problem u produktivnosti i procentu reprodukovanog framework-a, nego u stabilnosti, testiranosti i pouzdanosti u produktivnim uslovima.


[Ovu poruku je menjao degojs dana 30.12.2004. u 17:43 GMT+1]
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java30.12.2004. u 15:51 - pre 235 meseci
Citat:
pitanje vezano za winforms, da li ce biti native resenje ili skarabudzeno wine resenje, posto je ono sto trenutno postoji najblaze receno smesno?


Ne bih znao :) Samo sam preneo ono što može da se vidi u planovima za mono na mono-project.com. Možda i ima neki detalj više, ja se nisam udubljivao..

Citat:
jedino sto mi nije jasno jeste zasto su prelazili na linux ako su vec imali gotov C# projekat na windows platformi, odn. da budem precizniji, ne vidim ni jedan razlog osim drzavne politike.

Oćigledno nisi pogledao članak:
Citat:
Migrating to Linux is also paying off for its customers who are gaining all the benefits of an open source network, as well as an enormous reduction in server licensing costs.

Doduše, čim napišu ovako "enormous reduction" bez konkretnih brojeva, meni je odmah manje ozbiljno. Ako ništa, umesto 7 miliona linija VC++/VB/.NET mešavine sad imaju 2 miliona u C#. Međutim, razlog njihovog prelaska na Linux nije predmet naše rasprave.

(hehehe stvarno, dokle je to došlo kad sam ja počeo da "branim" Linux :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2807

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


+655 Profil

icon Re: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java11.11.2005. u 19:22 - pre 225 meseci
Bez zelje da zvucim jako glupo, ali zasto svi pricaju o Java-i samo kao resenju za client-side aplikacije?

Najveci deo banaka i finansijskih institucija vozi Java resenja na raznoraznim application serverima (BEa, IBM Websphere, SUN koji_vec_TLA, Oracle...). Java se koristi za resavanjenje jako razlicitih problema, za razliku od C# koji se jos uvek jako malo koristi uopste, i to skoro iskljucivo za desktop aplikacije.

Koliko ja kapiram pricu Java je po popularnosti skoro dostigla COBOL u finansijskom svetu, i predstavalja ono na cemu se zadnjih nekoliko godina pisu sve nove aplikacije - uglavnom zahvaljujucu podrsci velikih firmi kao sto su IBM i Oracle...

Please do not feed the Trolls!

Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Prednosti programskog jezika C# u odnosu na programski jezik Java

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11888 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.