Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Vise sastanaka u jednom danu

[es] :: Access :: Vise sastanaka u jednom danu

[ Pregleda: 2582 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vilin konjic

Član broj: 65880
Poruke: 14
*.adsl-1.sezampro.yu.



Profil

icon Vise sastanaka u jednom danu16.08.2007. u 18:13 - pre 203 meseci
Pozdrav ljudi,
problem je u sledecem: treba da napravim projekat koji bi vodio evidenciju o sastancima i ljudima koji ce biti na tim sastancima. Ljude sam stavio u combobox i sad mi treba da ukucam kad ce biti datum sastanka, i onda izaberem ljude koji treba da dodju na sastanak. Ukoliko ima vise sastanaka u toku dana tada u comboboxu nesmeju da se pojavljuju ljudi koji su vec na sastanku tog istog dana. Kako postaviti tabele? Ili query?

Hvala unapred
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2831



+45 Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu19.08.2007. u 11:27 - pre 203 meseci
Tabele treba organizovati otprilike ovako, kao u prilogu.
Jedan sastanak ima više učesnika, jedan učesnik može da učestvuje na više sastanaka (naravno ne istovremeno). To povlači da veza više prema više mora biti premošćena dodatnom asocijativnom tabelom „Ucesnici_Sudelovanje_Sastanci“. Pitanje zašto ovoliko datuma. Učesnik može da bude na nekom kongresu recimo nedelju dana od-do. Sastanci ili sesije traju takođe od-do. Učesnik ne mora obavezno da prisustvuje celom sastanku. Čak šta više, može da ulazi i izlazi proizvoljno.

Ono što ti treba je da kad biraš učesnike za sastanak budu raspoloživi, odnosno da nisu već na nekom drugom sastanku. Uoči da su svi datumi tipa General Date, to jest da imaju i vreme u okviru istog, kao i složeni ključ asocijativne tabele koji obezbeđuje jedinstvenost zapisa.

U prvom combo boxu biraš sastanak, a u drugom raspoložive učesnike, prijavljene za taj sastanak. Pogledaj povezivanje dva kombo boxa u temi: http://www.elitesecurity.org/t275977-0#1641225
To bi trebalo da ti pomogne, kao ideja.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vilin konjic

Član broj: 65880
Poruke: 14
*.ADSL.neobee.net.



Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu24.08.2007. u 11:06 - pre 203 meseci
Evo me posle duze vremena, nisam bio u mogucnosti da odgovorim. No, svakako da se zahvalim za ponudjeno resenje... Dosta mi tu stvari nije jasno ali posto sam u skripcu sa vremenom sad cu to uraditi nakaradno, kako znam i umem pa cu kad se starasti malo stisaju da sredim kako si mi i rekao (definitivno i ja mislim da bi to bio bolji izbor). Jedina stvar koja mi bas pravi problem je kako da napisem query da bih proverio da li je neko zauzet nekog dana. Znaci mene u principu ne zanima da li odgovarajuceg dana ima 2 ili 5 sastanaka, posto jedan covek moze biti samo na jednom sastanku (i nemam sastanke koji traju danima) ali mi samo treba da kad ubacim kad je datum sastanka da mi u comboboxu izbaci samo ljude koji nisu na sastanku tog istog dana koji je ubacenu datum sastanka. Ne znam jesi me dobro shvatio sta sam mislio (nadam se da nisam zakomplikovao) ali mi je sad bas frka posto moram to da zavrsim do ponedeljka a nemam bas puno iskustva u Access-u, tj. nemam nikakvog iskustva. Pitaj sve sto ti bude nejasno. I jos jednom hvala
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2831



+45 Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu24.08.2007. u 11:58 - pre 203 meseci
Ajde zakači primer sa podacima jer ja ne znam dokle si stigao, a i nemam mnogo vremena za unos. Pogledaću čim pre stignem.
 
Odgovor na temu

vilin konjic

Član broj: 65880
Poruke: 14
*.adsl-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu24.08.2007. u 16:02 - pre 203 meseci
E pozdrav, evo kacim ti fajl pa ti vidi sta je.
Moji problemi su sledeci:
1) znaci kad na formi frmSastanci ukucam DatumSastanka onda bi trebalo da se u COMBOBOX-U pojave samo one osobe koje vec nisu na nekom sastanku u toku tog dana. znaci nije mi uslov vreme sastanka nego samo Datum. Jedna osoba moze samou toku jednog dana biti na jednom sastanku. Naravno to vazi odma i za osobu2 i osobu3.
2) Hteo bih da kad cekiram da je MaloZaSefove=True da mi se u Predsedniku (na istoj toj formi) pojave osobe kod kojih je u formi ukucano da su sefovi, a kad je MalozaSefove=False da onda budu oni koji nisu sefovi. Ja sam to odradio u query-iju pa je za prvi slucaj query qryPredsednikSef a za drugi slucaj je qryPredsednik. Isto to vazi i za Osoba1, Osoba2, Osoba3.

I naravno hvala svima za pomoc!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2831



+45 Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu25.08.2007. u 15:47 - pre 203 meseci
Možda bi bilo bolje da si opisao projektni zadatak u par rečenica pa da probam da ti napravim model podataka.
Ovo tvoje ne može da se reši, jer tabele nisu relaciono povezane niti je sproveden postupak normalizacije. Ako ti "oborim" model moraću da prepravljam forme. Postojanje tabele Predsednik nema nekog opravdanja.Tabela tblSastanci krši drugu normalnu formu jer postoje kolone koje ne zavise od primarnog ključa : Osoba1,Osoba2,Osoba3,Predsednik, Pomocni......). Ovo sve treba da se unosi kao uloga učesnika u asocijativnoj tabeli koji sam ti dao u primeru.

Savet: Nemoj da ostaneš na postojećoj strukturi jer ćeš povećavanjem zahteva da upadneš još u veće probleme. Access nije svemoguć iako mnogo stvari može da se postigne ako se dobro izmodeluju tabele.
Ukoliko želiš mogu da pokušam da rešim problem na modelu koji sam dao u primeru. Nešto sam već isprobao u saradnji sa jednim kolegom.

 
Odgovor na temu

vilin konjic

Član broj: 65880
Poruke: 14
*.adsl-2.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu26.08.2007. u 20:46 - pre 202 meseci
Evo ovako,
projektni zadatak je sledeci.

Potrebno napraviti projekat koji bi sluzio za planiranje sastanaka unutar jednog preduzeca. Ono sto je poznato je da postoje dve kategorije osoba koje se pojavljuju na tim sastancima: direktor i radnik. Pored toga postoje dve vrste sastanaka: prva vrsta je sastanak na kom prisustvuje direktor i dva radnika, a druga vrsta je gde prisustvuje direktor, sef smene i tri radnika. Sef smene ima isti status kao i direktor. Svaki sastanak treba da sadrzi informaciju o datumu, vremenu, i tim osobama. Posto je projekt namenjen za planiranje sastanaka, jedan od uslova je da radnik ne moze biti rasporedjen na dva sastanaka u jednom danu. U prevodu, potrebno bi bilo da se automatski iz kombo boksa gde se biraju raspolozivi radnici automatski izbace oni koji su vec rasporedjeni za neki sastanak u tom danu tj. da kombo boks prikazuje samo one koji su slobodni za taj dan.

Ovo je problem. Sto se vise udubljujem u njega pocinjem da shvatam da sam pogresio u postavci tabela, ali sam se sada toliko zaglavio (zaglupio) da vise ne znam sta da radim.


Getsbi, iskreno govoreci, jako bi voleo kada bi ti mogao pokusati resiti ovaj problem, siguran sam da bi iz toga mnogo toga naucio. Ukoliko nisi u mogucnosti mozda bi mogao bar okaciti to sto si isprobao resavati u saradnji sa tim kolegom.


Stvarno ti puno hvala za sve do sada.
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2831



+45 Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu27.08.2007. u 09:27 - pre 202 meseci
Dobro je. Nešto slično sam i započeo što se strukture tabela tiče. Izbacio sam sve datume od ranije osim onog u tabeli Sastanci, kako ne bih opterećivao model jer to nisu zahtevi tipa sesije na simpozijumima kako sam ja u početku predpostavio. Zahtev da je da radnik ne moze biti rasporedjen na dva sastanaka u jednom danu mi je rešio kolega Zoran Eremija čije ime ovde namerno pominjem da ostane zapisano u analima. Bio sam u deficitu sa idejama dal' od vrćine ili od neznanja. Uglavnom sad radi onako kako mislim da treba. Konačni sud ćeš ti dati.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vilin konjic

Član broj: 65880
Poruke: 14
*.adsl-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Vise sastanaka u jednom danu31.08.2007. u 11:36 - pre 202 meseci
Getsbi cini mi se da je ovo resenje na moje probleme :)
Hvala ti, sto bi stariji rekli, do neba. Bio sam u nekoj frci ovih dana a i jos sam sad u frci ali reko samo da ti se zahvalim za sve sto si do sad uradio. Od nedelje cu sesti pa ponovo napraviti program ali po tvojim uputstvima tako da cu moci da uklopim sve zahteve koji sad postoje. Ukoliko mi se bude javio koji problem znam na koga mogu da racunam ;)

I evo jos jednom da ti se zahvalim. Stvarno si car :)
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Vise sastanaka u jednom danu

[ Pregleda: 2582 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.