Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Suzbijanja piraterije

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Suzbijanja piraterije

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 56943 | Odgovora: 417 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

aleksandaraleksandar
aleksandar
[earth].[europe]

Član broj: 13175
Poruke: 2895
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Sajt: aleksandaraleksandar.blog..


+6 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 01:05 - pre 234 meseci
Citat:
srdjandakic:To je dobro Petar Luković rekao pre par nedelja na B92: "Mi bi, ako može, samo teoretski da udjemo u EU. Ako ne može, ko vas ...."

jebe. slobodno reci, odlicna emisija taj pescanik. inace, znam da ce da se obrise poruka ali moram, ..., slusam pre neki dan u jednom pvt razgovoru jednog dss-ovca koji kaze "raspasce se eu jer nece da se sloze oko eu ustava" i sad navodi primere...

ako me secanje sluzi tako je i diktator ocekivao da se raspadne nato :) ili je ipak sve ovo tuzno.
 
Odgovor na temu

FormatC
Negativac
Carthagina

Član broj: 9928
Poruke: 446
*.vdial.verat.net.

Jabber: formatc@elitesecurity.org
ICQ: 204965214


+3 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 01:06 - pre 234 meseci
Citat:
Sam ulazak u EU ne znači da ćeš imati para za original DVD. Gledaj TV, ima dobrih filmova, slušaj radio, kupi Gloriju. :) Nema para za hit film na DVD ni svaki Slovak ili Litvanac koji su 10 godina po tom pitanju ispred nas, jer radi, plaća porez i treba mu svaki dinar za kredit za kola koji mu je stabilna država obezbedila. Naglasak na radi. Ali svi oni imaju zakone i norme ponašanja kompatibilne sa zapadnim, od širine zebri na pešačkom prelazu i zabrane masovne piraterije kakvu imaš kod nas, do EU ustava

Pa kakvu onda korist imamo od ulaska u EU?
/(bb|[^b]{2})/ =?
 
Odgovor na temu

aleksandaraleksandar
aleksandar
[earth].[europe]

Član broj: 13175
Poruke: 2895
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Sajt: aleksandaraleksandar.blog..


+6 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 01:12 - pre 234 meseci
Citat:
Marenović Slaviša: Bez lazi molim....Mozda nisi svestan da si napisao tako nesto. Pogledaj sta si citirao a sta sam ja boldovao. Ceo boldovan tekst. Pogledaj ga.
Sve ono boldovano si citirao??? Dobro....


i pozvao sam se na post koji sam pre toga napisao. ipak ce biti da nisi bas pazljivo citao, ali recimo da nije ni bitno. ajde da se slozmo oko necega, nego da raspravljamo oko jezickih finesa.

Citat:
Inace, u pravu si kada kazes da je ekonomija i zivotni standard nesto nerazdvojivo.
Apsloutno se slazemo.
Ali kod nas se vise radi na pravnom aspektu ulaska u EU, a o ekonomiji...kao da je zadnja rupa na svirali.
A ti vrlo dobro znas da nije.


inace moram ti reci da se uopste ne slazem sa tim poredjenjem "kuca, temelj, ustav, drzava". drzava, je izmedju ostalog, jedna velika njiva na kojoj nicu kuce. i potpuno je neprihvatljivo da se drzava uporedjuje sa kucom, jer ni pasulj nekuvas onako kako przis pomfrit. naravno, ovo vazi samo ako nisi desno orijentisan, tako da ti nije frka da drzavu nedozivljavas kao kucu. kao ono, ima svima (u kuci) da bude kako je meni. ja drzavu dozivljavam kao jednu do jaja stvar koja umesto mene resava brdo stvari, i na kraju krajeva, sve one stvari koje ja kao pojedinac nebih mogao. da kupim rakete recimo, ili pregovaram o dolasku operatera neke telefonije. sve ostalo je cista sloboda i pravo na srecu. pa ko hoce da prdi neka prdi, meni ne smeta.


[Ovu poruku je menjao Mihailo dana 03.02.2005. u 02:30 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Mihailo
Mihailo Đorić

Član broj: 1016
Poruke: 2875
*.air.tehnicom.net.



+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 01:28 - pre 234 meseci
Bez politike, inače ide brisanje ili lock.
 
Odgovor na temu

Marenović Slaviša

Član broj: 85917
Poruke: 1298



+264 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 01:33 - pre 234 meseci
Mihailo, taj covek je zaista bio a mozda je i sada clan vlade.
I ima srednju skolu.
Po opisu ja sam pomislio da je to on.
A kako da vam ga docaram ako ne njegovom lafovskom izjavom?

Inace, kao sto kaze FormatC ova tema je debelo politicka jer pritisci da se piraterija ukloni nisu posli niodakle drugde nego iz USA ambasade.
Koja EU? Koji zakoni? Oslusnite malo bolje.

PČELAR.

OTKUPLJUJEM STARI NOVAC, STRIPOVE, ITD
_______________________________________________________________________
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+711 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 08:15 - pre 234 meseci
Citat:
Marenović Slaviša: Inace, kao sto kaze FormatC ova tema je debelo politicka jer pritisci da se piraterija ukloni nisu posli niodakle drugde nego iz USA ambasade.

Pritisci ima da budu i od mene ako saznam da valjaš moj program u koji sam ja uložio puno učenja i rada. Ne vidim zašto bi iko sedeo skrštenih ruku kad vidi da se bogatiš na njegovom radu. I stvarno prestanite da branite pirateriju pa niko ovde nije budala kao "nekad je kriminal nekad nije". Kriminalac si bato i tako se i ponašaj.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 08:38 - pre 234 meseci
Citat:

Marenović Slaviša: Inace, kao sto kaze FormatC ova tema je debelo politicka jer pritisci da se piraterija ukloni nisu posli niodakle drugde nego iz USA ambasade.


Pritisci dolaze od kompletne industrije - i svakog ko posteno radi za svoj zivot. USA se najvise pominje samo zato sto ima i izvrsna sredstva da ubedjivanje ucini delotvornim, pa su zato vrlo nepopularni.

Svako ko zeli da mu se njegov posten rad ne pljacka nije za organizovanu pirateriju, sverc i sl...

Kao sto kaze jablan - piraterija je pljacka, OK - neko zivi od toga i to mu hrani decu, to moze i precutno da se "progleda kroz prste" kao sto se mnoge stvari gledaju kroz prste svuda - ali javno to odobravati i omogucavati veliko-prodaje i javno reklamiranje... pa jos to jednaciti sa patriotizmom je bolest, verovatno i srz problema Srbije kao neuspesne ekonomije.

Citat:
FormatC
Pa kakvu onda korist imamo od ulaska u EU?


Pravo pitanje... dovodjenje zemlje u red u smislu postovanja kvalitetnih zakona nece doneti neki dramaticni boljitak ni za 5 ni verovatno za 10 godina - eventualno za 20, ali ce taj boljitak biti postepen i primetan svake godine.

To u prevodu znaci da ce tvoja deca moci posteno da rade i zarade za kvalitetan zivot, umesto da im se vec danas zakuvava neki buduci rat u najgorem slucaju ili, u najboljem, sverc-komerc ekonomija gde ce se ti novi klinci ponositi sa valjanjem svercovane/piratske robe i dzeparcem od dekodiranja mobilnih i kupovinom kradenih kola kao merom uspeha u zivotu.

Ako to nije dovoljna korist i razlog zasto treba uvesti i postovati moderne zakone, onda ne znam sta je.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+711 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 08:53 - pre 234 meseci
I, uopšte, kako vas koji živite od kriminala i porez nikad u životu niste platili nije sramota da učite patriotizmu nas koji redovno izmirujemo obaveze prema Srbiji, kakva je da je?
 
Odgovor na temu

mrkidivx

Član broj: 15771
Poruke: 1932
*.blueisp.co.yu.

ICQ: 207552161


+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 09:51 - pre 234 meseci
Citat:
dovodjenje zemlje u red u smislu postovanja kvalitetnih zakona nece doneti neki dramaticni boljitak ni za 5 ni verovatno za 10 godina - eventualno za 20, ali ce taj boljitak biti postepen i primetan svake godine.


Ne lipši magarče do zelene trave-narodna izreka.
I never wanna be a mod!
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 10:33 - pre 234 meseci
Pa ovako - ne postoji ni jedna zemlja koja se za 10 godina izvukla iz sranja reda velicine onog u kojem se Srbija nalazi... ako mislis da gresim, molim te nadji mi zemlju na mapi koja je izuzetak, pa da priznam da gresim i da lupam gluposti.

Razlika izmedju onih koji su uspeli da se iz stanja haosa dovedu u red (Japan, Singapur, Nemacka, Grcka, Spanija, Portugal, a za 10-tak godina i Kina, itd...) je ta sto su oni:

a) apsolutno prihvatili vladavinu zakona i prava, znajuci da je to jedini put za prosperitet

b) svesno prihvatili te obaveze znajuci da ce to u pocetku i te kako da utice na pad standarda (ako sa sverc robe predjes na legalnu, sigurno ti standard nece ostati isti) - zarad buduce generacije koja ce biti srecna sa zivotom u toj zemlji.

Da bih ti docarao zasto je ono pod a) bitno, objasnicu ti plasticno - sutra da nekom neko da platu od 3000 evra, neto - taj ce i dalje verovatno kupovati piratski softver - zasto? zato sto moze, i zato sto ga ima - sto ne bi potrosio 10 evra umesto 500 evra za softver i muziku, a 490 evra iskoristio za novi TV ili put u Spaniju... Dakle, price "prvo standard pa onda originali/cene/pravila" ne piju vodu. Uvek ide obrnuto - standard se formira pravilima i postenim radom.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Marenović Slaviša

Član broj: 85917
Poruke: 1298



+264 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 11:00 - pre 234 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: Pravo pitanje... dovodjenje zemlje u red u smislu postovanja kvalitetnih zakona nece doneti neki dramaticni boljitak ni za 5 ni verovatno za 10 godina - eventualno za 20, ali ce taj boljitak biti postepen i primetan svake godine.

Navescu ti zemlju koja je za 12 godina presla put iz istocne evrope u EU:
Slovenija

Medjutim, prvo sto su oni sredjivali je ekonomija...znam to dobro, imam familiju tamo

Citat:
Ivan Dimkovic
a) apsolutno prihvatili vladavinu zakona i prava, znajuci da je to jedini put za prosperitet
b) svesno prihvatili te obaveze znajuci da ce to u pocetku i te kako da utice na pad standarda (ako sa sverc robe predjes na legalnu, sigurno ti standard nece ostati isti) - zarad buduce generacije koja ce biti srecna sa zivotom u toj zemlji.

Ivane, promasio si poentu mojih postova. Vrati se natrag i pogledaj sta sam pisao.
Sto se tice vladavine prava i zakona, zakoni se moraju postovati u celosti, i primenjivati na sve.
Imas na jednoj temi koju sam linkovao u ovoj temi o tome....
A sto se tice standarda, reci mi ciji se to standard povecava nakon nekoliko godina postovanja zakona??? Mozda mislis da ce mafijasi iz tucka ili visiona ili neke druge kuce uloziti sav novac u prosirenje posla i zaposlenje novih radnika???
Ivane, vidi se da si daleko odavde....bez uvrede.


Citat:

Dakle, price "prvo standard pa onda originali/cene/pravila" ne piju vodu.


Ma ne trazim ja standard, vec zdravu ekonomiju i zdravo drustvo! Kada kazem zdravo drustvo mislim na drustvo u kome neces morati da se bavis piraterijom da bi preziveo, drustvo u kome nece biti MITA, KORUPCIJE, (raspitaj se o privatizaciji Knjaza Milosa i jos dosta drugih preduzeca, da ne navodim sada...)

Ili mislis da istovremeno podpredsednik vlade moze da krsi sve zakone i norme, a sitan pirat koji time prehranjuje porodicu mora u celiju???
RIBA OD GLAVE SMRDI
PČELAR.

OTKUPLJUJEM STARI NOVAC, STRIPOVE, ITD
_______________________________________________________________________
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 11:25 - pre 234 meseci
Citat:

Navescu ti zemlju koja je za 12 godina presla put iz istocne evrope u EU:
Slovenija


A sad malo cifre:

http://unpan1.un.org/intradoc/...ments/NISPAcee/UNPAN007961.pdf

Kao sto vidis, Slavisa, Slovenija je davne 1995 imala GDP od $9,417 - dok Srbija danas ima zvanicni GDP u visini od $2,200.

Primeni matematiku - recimo da momentalno krenes da primenjujes zakone, vladavinu prava, prihvatis svetske standarde - i imas konstantan fantasticni rast od izuzetnih 10% godisnje a bez "pregrejavanja" ekonomije ili visoke inflacije (realno: vrlo vrlo malo moguce) - pa racunaj koliko treba da se to stigne.

Jednostavno, Slovenija je i u SFRJ imala vrlo visok GDP, verovatno bar 2x veci od srpskog (na zalost, nemam podatke a i nemam vremena da ih kopam sad) i nije ni cudo sto su hteli da beze odatle - osim toga sto je GDP bio 2x veci, oni su odmah krenuli u rast cim su istupili iz SFRJ, dok smo mi stagnirali, izgubili par ratova i unistili ekonomiju do neprepoznatljivosti.

Dakle, prostom racunicom ces doci do broja godina potrebnih da Srbija dostigne GDP Slovenije i to iz 2004. Zato sam i pomenuo da je 10 godina malo. Ovo su facts, pure facts and nothing but the facts - ako se nekom (ne mislim na tebe) pak dopada sta mu prica neki nafrizirani politicar... samo neka to guta..

Citat:

Ili mislis da istovremeno podpredsednik vlade moze da krsi sve zakone i norme, a sitan pirat koji time prehranjuje porodicu mora u celiju???
RIBA OD GLAVE SMRDI


Svasta, naravno da ne - smatram, pak, da za svaki kriminal treba da se odgovara - i da se ni jedan kriminal ne opravdava drugim (osnovna greska u rezonu).. ako podpredsednik vlade krade, to ne znaci da svi ostali trebaju - a da ostali ne kradu, ovaj bi bio crna ovca, pa bi se i sa marsa videlo sta radi - ovako svako nesto malo mazne, ili malo vise... pa su svi "even"... e pa tako to ide.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu.



+25 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 12:09 - pre 234 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: sutra da nekom neko da platu od 3000 evra, neto - taj ce i dalje verovatno kupovati piratski softver - zasto? zato sto moze, i zato sto ga ima - sto ne bi potrosio 10 evra umesto 500 evra za softver i muziku, a 490 evra iskoristio za novi TV ili put u Spaniju... Dakle, price "prvo standard pa onda originali/cene/pravila" ne piju vodu. Uvek ide obrnuto - standard se formira pravilima i postenim radom.


Ovo sto je Ivan napisao je sama srz sustine bita :-) ...

Ako nekom treba pomoc, daj mu lovu, a ne dozvolu da sam otme ili ukrade nekom drugom sta mu treba. Uvek ima nekog ko bi voleo... npr. da gleda nove filmove, ali nema para, ali ima i nekog ko ima para. Dozvolite ipak da za bar neke stvari ima veze koliko imas para, inace bi novac i ekonomija bili besmisleni. Niko jos nije umro zato sto nije odmah odgledao novi film...

Takodje, ako je nesto skupo, a ljudi ga kradu, onda proizvodjacu tog neceg nikad nece doci iz d.. u g.. da ljudi nece da kupuju po toj ceni i da treba da odgovarajuce snizi cenu ako hoce da poveca prodaju, nego ce non stop da se busa u grudi i cvili kako ga kriminalci deru. Stavise, gde je cena previsoka, tu je i prilika za preduzimljive da naprave zamenu i naplacujuci nesto nize, zarade puno i ujedno povuku cene na trzistu na dole. Medjutim, ako potencijalni konkurenti znaju da je cena piratizovanog konkurentskog proizvoda toliko niska da joj ne mogu parirati, a ako bi i napravili nesto bolje i kvalitetnije ne bi videli ni dinara zarade od toga (jer bi se odmah pojavile piratske kopije), onda se tako nesto nikada nece ni dogoditi.

Ok, moje trtljanje se odnosilo pre svega na softver, jer je programirati lakse nego snimiti originalan dobar film ili muzicki CD, ali u principu, kada nema odgovarajuce alternative, ona ce se pojaviti. Alternativni vidovi drustvene zabave ("narodna umetnost") su postojali, odnosno su kreirani i pre nego sto je postojao medijum koji se mogao pravno zastiti. Pa cak i posle tog vremena imamo primere da ustvari nema govora o stvarnom monopolu na zabavu:

- svi znamo da su npr. najsiromasniji slojevi crne Amerike vec nekoliko puta lansirali razne vidove underground muzike u mainstream svet.
- svi smo videli da razni ljudi svakodnevno objavljuju svoje (Flash) animirane filmove na webu
- svi smo videli da se cak i amaterski igrani filmovi (parodije Matrix-a, na primer) objavljuju.
- vicevi su i dan danas zivi i jedan od najpopularnijih i najzadovoljavajucijih (boze, kakva rogobatna rec!!) vidova samonikle zabave svuda. TV komedije ih ugrozavaju, ali je jako lako i jeftino (nema specijalnih efekata, mogu da budu i sasvim animirane, itd.) rekreirati ih u domacoj radinosti, samo se mozda jos niko nije setio toga?

Neko ce reci da su to primeri nekvalitetne zabave i da nisu ni prineti "industrijskim" kreacijama, ali mislim da se situacija menja svakodnevno i da postoji vidljiva evolucija kvaliteta, evolucija alata i opsteg tehnoloskog znanja i tehnologije i da ce amaterske kreacije postajati sve blize komercijalnim (i najuspesnije i najbolje ce postajati komercijalne, a nove ce doci na njihovo mesto u amaterskom svetu), a pojavljivace se i potpuno nove vrste zabave.

Zbog svega toga, na pirateriju gledam pre svega kao na stetnu pojavu po slobodu duha konzumenata, jer ih jeftinom instant zabavom ili gotovo besplatnim mocnim softverom cini razmazenim, lenjim i glupim, a tek onda mozemo spomenuti i "stete" ucinjene industrijama time sto bogati a skrti potrosaci ne daju pare onome kome bi ih inace sigurno dali.
 
Odgovor na temu

Nabukodonosor
Marjan Bažalac
Kraljevo

Član broj: 17066
Poruke: 6463
213.244.208.*

Jabber: nabukodonosor@elite.....
ICQ: 235843000
Sajt: https://www.toolsify.com


+565 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 13:08 - pre 234 meseci
Koliko ja znam Slovenija jos nije usla u Evropsku uniju. Oni su "izvuceni" za EU, ali ce uci za nekih 5 godina, ako urade sve sto im je nalozeno. Ko je npr. letos ili skoro prolazio kroz Sloveniju, mozgao je jasno da primeti da jos postoje granicni prelazi izmedju njih i Italije. Takodje je mogao da vidi da su ogromni radovi u toku, jer neke standarde moraju da zadovolje. Znaci, oni u EU ulaze za nekih 5 godina. Ipak postoji proces.
Have you ever had a dream that you were so sure was real? What if you were unable to wake from
that dream? How would you know the difference between the dream world...and the real world?

www.toolsify.com
 
Odgovor na temu

Mihailo
Mihailo Đorić

Član broj: 1016
Poruke: 2875
*.air.tehnicom.net.



+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 13:39 - pre 234 meseci
Slovenija je „member state“ (punopravni član) od 2004. Nisi obavešten.

Ako ne veruješ.. http://europa.eu.int/abc/governments/index_en.htm

A naravno da rade i dalje. Ne rade oni samo zato što to traži EU od njih, već da bi bolje živeli.
 
Odgovor na temu

mrkidivx

Član broj: 15771
Poruke: 1932
*.blueisp.co.yu.

ICQ: 207552161


+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 14:14 - pre 234 meseci
Citat:
zarad buduce generacije koja ce biti srecna sa zivotom u toj zemlji.


Uvek zarad nekih budućih generacija... a one nikako da stignu.
Na ovim prostorima se uvek "ginulo" zarad nekih budućih generacija da je već postalo dosadno.


Citat:
Da bih ti docarao zasto je ono pod a) bitno, objasnicu ti plasticno - sutra da nekom neko da platu od 3000 evra, neto - taj ce i dalje verovatno kupovati piratski softver


Ne bih se baš složio sa time.
Zašto?
Zato što bi se tada zakon DOSLOVNO primenjivao i nikome nebi padalo na pamet da kupuje ilegalno.

@salec

Citat:
Zbog svega toga, na pirateriju gledam pre svega kao na stetnu pojavu po slobodu duha konzumenata, jer ih jeftinom instant zabavom ili gotovo besplatnim mocnim softverom cini razmazenim, lenjim i glupim


Ne bih se baš složio sa time, jer se priličan broj današnjih stručnjaka učio na piratskom softveru.Zapitaj se, kada bi se piraterija totalno iskorenila koliko bi ljudi bilo u dodiru sa naprednim softverom?
Možda 1% u odnosu na sadašnji broj.
A kvalitet uvek proizilazi iz kvantiteta.
I never wanna be a mod!
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 14:24 - pre 234 meseci
Citat:

Uvek zarad nekih budućih generacija... a one nikako da stignu.
Na ovim prostorima se uvek "ginulo" zarad nekih budućih generacija da je već postalo dosadno.


Pa mozda bi umesto pogibija i ideologija bilo pametnije da krene da se radi i da se trosi onoliko koliko se zaradi (vrlo bitno), a - cisto kako te novije generacije ne bi morale da otplacuju jos jedan bilionski kredit ili da ratuju za neke starce koji su ziveli na zajam?

Vidis, mnogo je jeftiniji zivot kad kupis mobilni za 100 eur koji je kraden, a isti takav nov napolju kosta bar 50% vise bez kartice.. kad kupis film za 150 din umesto za 15 eur, kad kupis kraden parfem za 20 eur umesto 40 eur... kad kupis kradene farmerke kod sanera i cudis se "budalama" koje te farmerke napolju placaju po 100 evra jer mora da se plati proizvodjacu i drzavi... kad ni za sta od ovog navedenog ne mora porez da se plati, a ako mora - ti podmitis nekog, kafom, sa 100 evra, kolima, stanom, sa milion evra - vrednost nije bitna, princip je isti :(

Sve je to super za sve, priznaces - osim za one koji zaista i rade nesto drugo, ili bar pokusavaju da nemaju nelojalnu konkurenciju.

Cime dolazimo do odgovora na ovo:

Citat:

Ne bih se baš složio sa time.
Zašto?
Zato što bi se tada zakon DOSLOVNO primenjivao i nikome nebi padalo na pamet da kupuje ilegalno.


Nikada se nece doci do tog stadijuma (standard od toliko para) pre nego sto se prvo ne budu primenjivali zakoni - ajde, nadji zemlju na kugli zemaljskoj koja je dostigla ekonomsko blagostanje pa tek onda pocela da zavodi pravila zivota - gde se ta zemlja nalazi?

I zapadnjaci bi rado piratovali da mogu i da smeju - mnogi koji dodju u SCG - nakupuju se CD-ova muzickih, nisu ni oni blesavi... dodju, urade sebi neku operaciju za male pare pa napisu da su je platili "ko tamo" a nas doktor za 100-tinjak evra napise racun koliki hoces - ali znas zasto je tako? Zato sto nema sankcije za krsenje zakona u Srbiji - sta ih briga... sto bi oni morali da ga postuju. Svasta.

Citat:
Nabukodonosor
Koliko ja znam Slovenija jos nije usla u Evropsku uniju. Oni su "izvuceni" za EU, ali ce uci za nekih 5 godina,


NHF, ali... kupi TV ;-) (jace od mene :-)

Hint - Shengenski sporazum nije isto sto i clanstvo u EU. Pritom, Slovencima ne treba viza ni za USA ni za Iran (dok Amerima treba za potonji) - toliko o granicama ;-)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

mrkidivx

Član broj: 15771
Poruke: 1932
*.blueisp.co.yu.

ICQ: 207552161


+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 14:32 - pre 234 meseci
Ma sve je to OK, ali hajde objasni ti meni plastično kako preživeti taj vakuum od 5, 10 ili 20 godina dok sve ne postane normalno.Da li si svestan da današnja prosečna primanja u Srbiji nisu dovoljna ni za ono najosnovnije.Dakle pričamo ovde o golom preživljavanju a ne o luksuzu.
I never wanna be a mod!
 
Odgovor na temu

Mihailo
Mihailo Đorić

Član broj: 1016
Poruke: 2875
*.air.tehnicom.net.



+1 Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 14:35 - pre 234 meseci
Od kad su piratski filmovi/muzika preživljavanje? Pre liči na luxuz. Valjda o tome pričamo.
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
*.zaslon-telecom.si.



Profil

icon Re: [Službeni glasnik]: Uništavanje piratskih izdanja pod nadzorom posebne komisije03.02.2005. u 14:42 - pre 234 meseci
Citat:
mrkidivx: Ne bih se baš složio sa time, jer se priličan broj današnjih stručnjaka učio na piratskom softveru.Zapitaj se, kada bi se piraterija totalno iskorenila koliko bi ljudi bilo u dodiru sa naprednim softverom?
Možda 1% u odnosu na sadašnji broj.


Pravo je pitanje sta ce kad nauce? Pobeci napolje, biti konkurencija indijcima i raditi za 1$ na sat smrdljive poslove na rent-a-coderu koje niko nece, ili po realnim cenama prodavati svoj rad i lepo od toga ziveti. Ah, da, ovo trece ne moze jer na uglu isti i bolji bolji softver mozes dobiti za 3$ po CDu.

Sto se tice ucenja, postoje skole i fakluteti, open-source zajednica, promotivne cene softvera za studente, besplatne edukativne verzije...

Da ne govorimo o negativnom efektu dece kojima je sav softver na raspolaganju pa dobijamo strucnjake ni za sta - zna i korel i fotosop i c i autoked i katiju a znanje koje ima ne vredi ni za....


Citat:
Dakle pričamo ovde o golom preživljavanju a ne o luksuzu.


Pa ako se nema za luksuz, mozda da se ne kupuje luksuz?! Ja npr. nemam para za novog jaguara da kupim, videcu da negde ukradem. Nisam ja kriv sto nemam. Sounds ok?

Citat:
Nabukodonosor: Ko je npr. letos ili skoro prolazio kroz Sloveniju, mozgao je jasno da primeti da jos postoje granicni prelazi izmedju njih i Italije.


u tvoju odbranu :) nisu jos clanovi euro zone (od 2006), a i granica ce 'nestati' tek za nekih godinu dana. Mislim da je puna integracija negde za 2007 ocekivana, ali nisam siguran.

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Suzbijanja piraterije

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 56943 | Odgovora: 417 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.