Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu

[es] :: Advocacy :: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9

[ Pregleda: 17652 | Odgovora: 164 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 01:27 - pre 235 meseci
Kasno... hahahaha.

Serija se nastavlja i u ovoj godini.. lele, još su pojačali tempo :) Sad već možemo da pričamo o broju provala u jednom danu :)))

Dinke: nećemo da ti kažemo, ali opet, malo da ti pomognemo: NIJE U KOMANDNOJ LINIJI !!!! :))))))))))))
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

dinke
Dragan Dinić
General Manager / Lampix.net
Beograd

Član broj: 933
Poruke: 1008
*.nat-pool.kg.sbb.co.yu.

Sajt: www.dinke.net


+2 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 01:36 - pre 235 meseci
Njah, lepo sam rekao koliko ja znam, a gotovo da nisam ni koristio xp < sp2. Sećam se da je imao neki rudimentalni koji je daleko ispod ovog koji ide uz sp2. A možda je to bilo i na win2k. Davno je to bilo :)

[edit]Ako ovaj "Advanced TCP/IP settings" (koji koliko vidim postoji i u sp2 a znam da je nesto slično bilo i u w2k) zovete firewallom onda svaka čast :)
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 01:52 - pre 235 meseci


POVLAČENJE!!!! POVLAČENJE!!!! :)))
Commercial-Free !!!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 02:23 - pre 235 meseci
@dinke: google ICF :)
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 03:36 - pre 235 meseci
Inače, kako kaže naslov ove teme, napreduje Linux.. da vidimo kako sve:

Linux Vulnerabilities Creep Toward the Desktop

By Anne Zieger
LinuxInsider
01/14/05 1:13 PM PT
...
As Linux increasingly hits the enterprise and consumer mainstream, a growing number of security threats are emerging which prey on holes in applications and files managed by desktop users.

On Wednesday of this week, Linux vendors Red Hat (Nasdaq: RHAT) , Novell (Nasdaq: NOVL) and Mandrakesoft released patches for several vulnerabilities. These threats ranged from the moderate to highly critical, as ranked by Danish security monitoring firm Secunia.
...
CEO of open-source Internet security company Guardian Digital and the author of widely used Linux security documentation. "I think you're going to see an increase in the number of vulnerabilities as more people use Linux."
...

http://www.linuxinsider.com/story/news/39706.html
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 03:48 - pre 235 meseci
Ali degojs ne shvaćaš - to nisu bugovi nego sigurnosna poboljšanja! I ne nalaze ih ni nezavisni istraživači niti zločesti haxori već milijuni aktivnih OSS participanata! A budući da svatko može vidjeti izvorni kod i ispraviti bug patchevi nisu ni potrebni! A i kad jesu milijuni ranjivih korisnika ih simultano primjenjuju u djeliću sekunde!

A kad je bug 0day-ed kao što ih tona jest onda si možeš raširit noge i poljubit neku stvar ili, oh wait, instalirati windoze!

[Ovu poruku je menjao Sundance dana 17.01.2005. u 06:15 GMT+1]
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 03:51 - pre 235 meseci
Ako ta kupusara od OS-a ikad i zauzme veći procenat tržišta, čini mi se da će biti ono: "Welcome to the real world, Tux" :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.verat.net.



+6455 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 07:58 - pre 235 meseci
Ma kakvo zauzimanje trzista kakvi bakraci... To da necemu valja, pa to bi ceo svet koristio u roku od par meseci, a em je i besplatno... A zealoti melju li melju, '96 je linux imao isti procenat trzista kao i danas, a i onda a i danas isto svi kenjaju... I dotcom boom je prosao a njihov marketshare ostade na istom... Izgleda jedini nacin na koji oni mogu da povecaju svoj marketshare je da bace nuklearku na microsoft, apple, sun i da onda stignu do famoznih 2% trzista...

Cela prica o linuxu moze da se svede na onu cuvenu repliku iz crtaca "Sta je ovo, a uz to i ne radi?"

 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2791 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 09:38 - pre 235 meseci
Citat:
Dragi Tata:
Citat:
Nedeljko: Ja lično koristim i Lin i Win i mislim da su to ista ***na, ali mi trebaju i jedna i druga. U onom prvom ne vidim zamenu za onaj drugi, već mi je za ponešto bolji, a ima i Linux specific sitnica koje mi trebaju (kao i neke Windows specific).

Hmmm, a šta ti to treba na Linuxu što nema na Windowsu? Rekompajliranje kernela?


Najpre bih zamolio Axeza da ne odgovara u moje ime, tj. na pitanja koja su lično meni upućena. Nije pristojno.

Recimo, ovako. Za prelom teksta koristim LaTeX. On koristi stare (njegove specifične) fontove umesto standardnih TTF i Type 1 fontova (od kojih je Metafont stariji, i nikada nije bio standardan). Proizvođači štampača kao HP testiraju svoje proizvode na poznatim Windows aplikacijama, ali se previše ne obaziru na LaTeX koji meni treba. ne obraćaju previše pažnje, pa često na štampaču HP Lj 1100 dobijam kuke i motike. Ne pomaže ni izvoz u PDF, jer su fontovi isti, pa umesto jednakosti dobijem minus sa dve tačke. Sa druge strane, na Linux sistemima LaTeX ima veći značaj, tako da se na svakom podržanom štampaču (uključujući HP Lj 1100) takve stvari ispravno štampaju, jer su drajveri testirani i na njima.

Sa druge strane, često kucam ćirilične tekstove. LaTeX-ove komande za podelu dokumenta (\chapter, \section itd.) su prilagođene latiničnim dokumentima, U slučaju rada sa ćiriličnim dokumentima, ime odeljka treba zadavati i kao glavni, i kao opcioni argument zbog promene vrste i veličine fonta. Da bih se toga rešio, napravio sam sopstvene LaTeX makroe (\cchapter, \csection itd.). Međutim, integrisana LaTeX okruženja "hvataju" komande \chapter i \section i prikazuju ih u posebnom delu prozora (obično sa leve strane dokumenta). Klikom na nešto od toga okruženje me baca u odgovarajući deo dokumenta. Sve to ima i podd Windowsom, ali okruženja neće hvatati makroe \cchapter i \csection koje sam ja definisao. Isti problem postoji i u latiničnim dokumentima, ako se želi drugačiji izgled dokumenta, pa se koriste nestandardne komande. Zato se lepo uzme Kile za Linux koji je pod GPL, napravi minimalna izmena u sorsu, iskompajlira i instalira. Dakle, zasad mi ne treba rekompajliranje kernela, već Kile-a. Ja sam jedan od onih koji koriste prednosti dostupnosi izvornog koda (bar i nekim slučajevima).

Takođe, Linux standardno podržava izvoz u PS i PDF formate, a ima i opciju Multiple pages per sheet u standardnom print dijalogu. Dakle, ta opcija je na raspolaganju bez obzira na tip štampača i aplikaciju iz koje se štampa. To mi dobro dođe kada skinem sa mreže neku knjigu koju želim da ukoričim, a koja je rađena u LaTeX-u. Uz to, Linuxov standardni izvoz u PDF format će kvalitetnije izvesti DVI u PDF od standardnih alatki iz LaTeX-a (dvipdfm itd.). Čuo sam da sam da sve to postoji i za Windows platformu, ali čemu svo to zezanje kad je ovde sve to po difoltu namešteno i radi?

Takođe, mnogi važni matematički alati (namenjeni matematičarima, ne inženjerima) kao QEPCAD B ne postoje u verziji za Windows. Konkretno, pomenuti program je na raspolaganju samo za operativne sisteme Linux i Solaris. Za Windows postoje odlični komercijalni matematički programi za numerička i simbolička izračunavanja, ali matematika nije samo to. Najzad, poznajem čoveka koji se iz hobija bavi samoubilačkim šahom (jedi-jedi). On kaže da su najbolji programi za to napisani upravo za Linux. Jednom rečju, akademsko programiranje se uglavnom radi pod njim. Pritom nisam siguran ni da je samo cena u pitanju, jer pomenuti korisnici imaju i Windows, a program Nauti22 gubi par opcija ako se kompajlira za DOS/Windows platformu. Nije mi jasno zbog čega, ali mora se koristiti zaseban Makefile koji isključuje tih par sitnica iz procesa kompajliranja.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2791 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 09:56 - pre 235 meseci
Da se popravim, Windows smatram boljim operativnim sistemom za nejveći broj namena. Naravno, da su softverska i hardverska podrška najvažnije karakteristike operativnog sistema, kao i da su u celini uzevši oba na strani Windowsa. Kada je reč o kvalitetu, smatram da je i on na strani istog OS. Pa ne bi toliki ozbiljni korisnici plaćali Windows i pored besplatnog Linuxa.

Ali, sa druge strane ne znam niti jedan ozbiljan matematički fakultet ili institut koji nema oba ta sistema. Takođe, OSS igra pozitivnu ulogu u kontroli rada velikih softverskih kompanija formiranjem zdrave konkurencije. To ih onemućava da zgrću nezamislive pare na banalnim stvarima stvaranjem monopola i zidanjem nerealnih cena. Na kraju tržište daje svoj konačan sud o svim konkurentima. Linux i OSS uopšte imaju sve veći udeo na tržištu softvera, a uticaj će im i dalje rasti sa porastom kvaliteta takvih rešenja. Slažem se sa Aptridom da će softverske kompanije morati da se orjentišu ka tehnološki zahtevnijim poduhvatima, i stoga podržavam OSS kioji pozitivno utiče i na kvalitet komercijalnih proizvoda i usluga, kao i njihovu pristupačnost.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

dinke
Dragan Dinić
General Manager / Lampix.net
Beograd

Član broj: 933
Poruke: 1008
*.nat-pool.kg.sbb.co.yu.

Sajt: www.dinke.net


+2 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 10:08 - pre 235 meseci
@Sundance && Degojs
Video sam taj firewall na svojoj masini ali sam mislio da je dodat u sp2, obzirom da windows xp pre toga nisam ni koristio. I sam sam rekao "koliko znam", a ja se nikada i nisam hvalio da sam Windows XP expert. Ne znam zašto degojs sada pravi toliki cirkus od toga.

Što se tiče toga koji je os "bolji" to sve zavisi od primene, ali činjenica je da je Widnows i mnoge njegove aplikacije kao recimo office DE FACTO standard u poslovnom svetu i nažalost proći će još dosta vremena dok se to promeni.

@Sundance.
A zašto je Linux kupusara ?

 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.verat.net.



+6455 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 12:06 - pre 235 meseci
Citat:
dinke:

@Sundance.
A zašto je Linux kupusara ?


Zasto?

- Zato sto kod pise ko stigne i kako stigne (kvalitet istoga je shodan tome)
- Ne postoje apsolutno nikakvi standardi (osim par nekih kod pisanja kernela), tako da je svaka aplikacija svet za sebe
- Gomila bugova koje takodje ispravlja ko god stigne pa se dolazi do patcha za patch koji ispravlja neki tamo bug, pa onda opet patch za sve to
- Nikakva podrzska za hardware (ali sta ce vam hardware na linuxu, ionako je elite da radis iz komandnog prompta na herkules monitoru... zvucna karta, modem, sta bese to?!?)
- 'Support' za neki program koji se svodi na postovanju po raznoraznim grupama gde ce ti odgovriti raznorazni 'gurui' pa onda ispravljanje tri dana onoga sto ti gurui zaseru...
- User friendly = 0... Ali to su opet standardi i pisanje koda kako ko hoce...
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.rcub.bg.ac.yu.



+2791 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 12:08 - pre 235 meseci
Degojs, pišeš kao da se nismo naslušali priča o sigurnosnim propustima i zakrpama za Windows XP. Koji to OS nema bagova, bezbednosnih propusta itd.? Govoriša o nedostacima Linuxa koje ima i Windows, čak i više. Šta će vam svi oni servisni paketi, kad Windows XP nema takvih problema Šta ćemo sa onim silnim virusima koji su za nekoliko sati onesposobili milione Windows mašina širom sveta? Da li se to nekada desilo Linux korisnicima? Ma da, sve je to zbog njegove nepopularnosti, u šta nisam siguran. Na kraju krajeva, šta je tu je. Činjenica je da su pristup internetu i upotreba e-pošte (koji su potrebni običnom korisniku) DALEKO sigurniji pod Linuxom.

Uostalom, pri nabavci opreme me zanimaju interesi i interesovanja jednog jedinog korisnika - mene. Mnogo me zabole za "obične" korisnike. Koristite šta god hoćete, i pustite "obične" korisnike da koriste šta hoće. Ko da vas je neko tuko knjigama iz UNIX-a i njihovim instalacionim paketima po glavi.

@ventura

NO COMMENT

Nego degojs, kako je to Windows namešten da u njemu svi programi izbacuju iste fontove kad LaTeX i dalje i na Windows XP mašinama koristi zasebne fontove? Jedino ako ti pod svim programima podrazumevaš sve one koji tebi trebaju. I ako ti toliko treba taj program sa mapama, koristi Windows. Meni trebaju neki programi kojih nema za Windows, kao i neki kojih nema za Linux. I još mi nisi odgovorio kako ću da spavam bez mogućnosti da slušam pet pesama i gledam osam filmova istovremeno. Takođe bih voleo da mi prevedeš termin "kupusara" na srpski.
Citat:
degojs: Čak i Windows XP, bez SP2, ima firewall. Uključi sa vrlo lako. SP2 ga samo uključi po difoltu.

Aaaa, SP2 je u stvari samo automatski uključivač već ugrađenog firewall-a. Znači nije ga ni potrebno skidati. Dovoljno je i ručno uključiti postojeći firewall. Čudno, umesto da mi kažu da uključim firewall (što je vrlo lako), teraju me da skidam čitave megabajte SP2 i da ga instaliram samo da bi ga on uključio.

@Sundance

Zašto Slekver ne bi bio početnička distribucija? Verzija 9.1 je bila fenomenalna, a instalacija je k'o voda. Treba malo pročitati uputstvo, pokrenuti x86config itd. mada i ne mora. Može se sve srediti i u osnovnom grafičkom režimu iz KDE Control Centra. Na internetu imaš (skoro) gotove fstab-ove za većinu korisnika.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Milos Stojanovic
Belgrade

Član broj: 10343
Poruke: 1864
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.

ICQ: 282954730
Sajt: www.sietf.org


+7 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 12:13 - pre 235 meseci
Meni je prvi susret sa posix sistemima bio preko slackware-a. Instalirao ga posle malo čitanja sličnih pitanja na ESu, i konfigurisao ga bez problema. Ali ja sam verovatno vunderkid. Ne može to "običan" korisnik.

Citat:
ventura: Nikakva podrzska za hardware (ali sta ce vam hardware na linuxu, ionako je elite da radis iz komandnog prompta na herkules monitoru... zvucna karta, modem, sta bese to?!?)

Instaliram OpenBSD, sa sve defaultnim podešavanjima, sem što namestim slice-ove kako meni odgovara, on se bootuje po prvi put, i ja reko ajd' iz zajebancije lupim startx. Voila! Eto GUIja niodgde!
Drugi primer, ubacim Knoppix CD, bootujem sa njega, eto odmah i zvuka i 1024x768x32 slike.
itd, itd ...
ex. trooper
Oh goody... it's my Illudium PU-36 Explosive Space Modulator!
Softversko Inženjerstvo
♪♫♪
 
Odgovor na temu

VRider
Marković Damir
(BGD/SD Karaburma)/Pirot

Član broj: 1510
Poruke: 4132
*.rcub.bg.ac.yu.

Jabber: damirm | gmail | com
ICQ: 134002435


+13 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 12:29 - pre 235 meseci
Citat:
Gomila bugova koje takodje ispravlja ko god stigne pa se dolazi do patcha za patch koji ispravlja neki tamo bug, pa onda opet patch za sve to

Prilikom updata za WindowsXP SP2, postoji mogucnost za instalaciju .Net Frameworka 1.1. - 22MB.
Updateujes sve, ponovo pokrenes update - Za onaj framework od malopre ti treba update od - 11MB?!
VirualPC je 25MB a ServicePack je 17MB?!
Ko je ovde lud a ko zbunjen?
Zasto lepo ne mogu da skinem novu verziju Frameworka - ispatchovanu - nego moram da svlacim dva govneta? Zato da ne bi izbacivali novu verziju na svako 2-3 nedelje?
JaFreelancer.com
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2791 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 14:05 - pre 235 meseci
Ventura, očigledno se ne služiš činjenicama. Stvari stoje u potpunosti suprotno bukvalno svakoj izjavi koju si dao u poslednja dva posta.

- Linux zauzima vremenom sve veći (mada još uvek ne veliki) deo tržišta.
- Ima tu šta vlja (i šta ne valja), kao što ima i šta valja (i šta ne valja) kod MS-ovih rešenja, kao i razloga da ljudi nastave da ih koriste.
- Prevedi mi reč zealot. Osećam da si i tu nešto lupio.
- Linux danas zauzima MNOOOGO veći procenat tržišta (mada ne veliki) nego '96.
- I onda i danas ima ljudi koji ne kenjaju i uvel 'e ih biti.
- Prevedi mi reč marketshare, pa da ti kažem šta si tu izlupetao.
- FLOSS "propoveda" slobodu, a ne nuklearni rat. Bore se na tržištu nuđenjem svojih rešenja (i sun ozbacuje OpenOffice.org i snažno podržava Linux ako si zaboravio), dok druga strana pokušava da patentiranjem bananosti zabrani drugima da rade.
- Kod ne piše ko stigne, već razvojem rukovodi Linus Torvalds (Linux je samo kernel, i ništa više ako nisi znao). KDE ne razvija ko stigne, već zaseban tim programera itd. To što neko može da prjavi bug koji je otkrio i ponudi zakrpu za njega ne znači da će ista ta zakrpa ući u sledeću verziju jezgra.
- Postoje standardi itekako, i za zvuk i za grafiku i sve ostalo, inače se ne bi odmaklo dalje od početka.
- Toliko ljudi koristi Linux na toliko kombinacija hardvera koje Linux naravno ne podržava.
- Support za besplatan softver je isti nezavisno od platforme. Isto važi i za komercijalan softver. No, ne sećam se da su mi "gurui" nešto zasrali.
- User frendly = 0 na Windowsu XP u poređenju sa MacOS X-om, pa ga toliki ljudi koriste. Uopšte mi nije jasno šta to toliko nije user frendly na lindži, sem što degojs mora da ga namešta za slušanje pet pesama i gledanje osam filmova istovremeno.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16696
*.dip.t-dialin.net.



+7181 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 14:28 - pre 235 meseci
Citat:

- Postoje standardi itekako, i za zvuk i za grafiku i sve ostalo, inače se ne bi odmaklo dalje od početka.


Mislis milion standarda - to ti je kao da nema standarda uopste.

Citat:

- FLOSS "propoveda" slobodu, a ne nuklearni rat. Bore se na tržištu nuđenjem svojih rešenja (i sun ozbacuje OpenOffice.org i snažno podržava Linux ako si zaboravio), dok druga strana pokušava da patentiranjem bananosti zabrani drugima da rade.


Prica o patentima je malo dosadna vise - kome je to MS zabranio da radi preko "banalnih patenata" i kada? OSS kauboji bi da obevrede svaciji ulozeni novac u razvoj i da sve dobiju na ovom svetu za dzabe, da kloniraju i naplacuju uslugu "preprodaje i medijuma" - well, mozda u nekom drugom svetu, bajci...


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 14:42 - pre 235 meseci
Počelo je opet :)

Citat:
Nedeljko:Da li se to nekada desilo Linux korisnicima? Ma da, sve je to zbog njegove nepopularnosti, u šta nisam siguran.


A valjda bi tebi to trebalo biti jasno :) Linux je u manjini zato jer je teži za korištenje i kompliciraniji za podešavanje pa ga zato koriste tehnički potkovaniji korisnici kojima, ako znaju kompajlirat kernel, najmanji problem jest patch-at rupe.

Citat:
Činjenica je da su pristup internetu i upotreba e-pošte (koji su potrebni običnom korisniku) DALEKO sigurniji pod Linuxom.


Opet generaliziranje bzvz. Mrzim kad linux zealoti genrealiziraju stvari umjesto da se drže nekih konkretnih stvari!

Koji je to Internet servis tako nesiguran? Je li imaš FF koji je sigurniji od IE - imaš. Je li imaš milijon besplatnih e-mail klijenata koji imaju bolju povijest sigurnosnih propusta od OE - imaš. Je li imaš besplatne update, antiviruse, firewalle koje podešavaš u tri klika mišem, anispyware alatiće sa kojima ćeš biti siguran jako, jako dugo vremena - imaš.

Problem je u ljudima koji ih ne koriste niti znaju šta je to. Da takvi sutra odmah pređu na linux, da svi živi i neživi mediji trube o nekom najnovijem kritičnom patchu za linux oni ga ne bi bili u stanju za instalirati. Znam 5-6 ljudi kojima sam sam popravljao Blaster/Sasser infekcije znaš kako? Klikao sam na onu windows update ikonicu u trayu koja je već bila skinula tonu patche-va, a oni nisu bili u stanju kliknuti na next -> next. Takvima ćeš ti reći da skinu diff fajl i apliciraju ga na izvorni kod i rekompajliraju? Takvima?

Poanta je da win može uz vrlo malo truda biti jednako siguran za surfanje kao bilo koji drugi OS, a činjenica što su većina windows korisnika gotovani je puno veći sigornosni problem nego sam OS.

Citat:
Uostalom, pri nabavci opreme me zanimaju interesi i interesovanja jednog jedinog korisnika - mene. Mnogo me zabole za "obične" korisnike. Koristite šta god hoćete, i pustite "obične" korisnike da koriste šta hoće. Ko da vas je neko tuko knjigama iz UNIX-a i njihovim instalacionim paketima po glavi.


Ovdje ne pričamo o tebi. Ako nisi znao tržište se najvećim dijelom sastoji od prosjeka. Sjeti se Gaussove razdiobe :)

Zanimljivo je da kad dođe do sigurnosnih problema onda su Windows korisnici krivi jer su prosječni. A kad dobijete po prstima kontraargument da je linux pretežak za početnike onda pričate da vi niste početnici i tko njih šljivi.

Citat:
Meni trebaju neki programi kojih nema za Windows, kao i neki kojih nema za Linux. I još mi nisi odgovorio kako ću da spavam bez mogućnosti da slušam pet pesama i gledam osam filmova istovremeno.


Klasični primjer bježanja u specifikume svog omiljenog linuxa :) Vidiš Nedjeljko, puno više ljudi ima programa na Windowsima kojih nema na linuxu :)

Citat:
Aaaa, SP2 je u stvari samo automatski uključivač već ugrađenog firewall-a. Znači nije ga ni potrebno skidati. Dovoljno je i ručno uključiti postojeći firewall. Čudno, umesto da mi kažu da uključim firewall (što je vrlo lako), teraju me da skidam čitave megabajte SP2 i da ga instaliram samo da bi ga on uključio.


XP SP2 Windows Firewall je puno tehnološki napredniji od ICF i puno uže integriran u OS (krajnji korisnik vidi samo Security Center i automatsko uključivanje za svaku novu konekciju).

Citat:
Zašto Slekver ne bi bio početnička distribucija? Verzija 9.1 je bila fenomenalna, a instalacija je k'o voda. Treba malo pročitati uputstvo, pokrenuti x86config itd. mada i ne mora. Može se sve srediti i u osnovnom grafičkom režimu iz KDE Control Centra. Na internetu imaš (skoro) gotove fstab-ove za većinu korisnika.


Meni je prije 6 mjeseci prva distribucija koju sam korstio bila Slackware 10.1 Trebalo mi je oko 2 tjedna da dovoljno upoznam sve koncepte linuxa da bude znao sam, ručno, podesiti skrol za miš (nijesu radile one "upute" na linux forumu), 2 sata zajebavanja sa windmodem-om, još nekoliko sati za wlan karticu (DWL-650+ za koju u README fajlu piše da je najgori wireless komad hardvera na svijetu jer kao, zamisli ti to, proizvođač izdaje iste modele kartice sa različitim čipovima, za što me kao krajnjeg korisnika zaboli đon), onda još nekoliko dana dok sam lijepo podesio fontove, maknuo tonu onog smeća od K* paketa, složio wmaker, još nekoliko dana dok sam naučio ručno editirati conf fajlove za sambu, wmaker, osnove shell skriptanja, startup skripte.. Uglavnom smatram se dosta naprednim korisnikom i mislim da ne postoji nikakva šansa da bi se prosječan korisnik imao toliko živaca mučiti.

Pa mi onda dođu frendovi i pozovu me na LAN party, igra se UT2004, i ja hladno rebootam u win jer još nisam skužio kako instalirati fireglx drivere, koja BTW ima vjerojatno najgoru instalaciju od svih komada hardvera u povijesti.

Citat:
Ali ja sam verovatno vunderkid. Ne može to "običan" korisnik.


"Vi" ste svi vunderkindi. Jeste. Kako da niste.

Citat:
Instaliram OpenBSD...
Na mom se laptopu dotični neće ni boot-ovati s CD-a. Valjda bih trebao sačekati još par godina da počne podržavati i moj hardver.

Citat:
Prilikom updata za WindowsXP SP2, postoji mogucnost za instalaciju .Net Frameworka 1.1. - 22MB.Updateujes sve, ponovo pokrenes update - Za onaj framework od malopre ti treba update od - 11MB?!


Valjda zato što im je bilo tlaka izdavati 1.2 :) Nije ti problem svakih par tjedana patch-ati kernel, ali jest svakih godinu dana instlirati novu verziju .NET runtime. ccc.

Citat:
VirualPC je 25MB a ServicePack je 17MB?!


.NET fw je kompleksniji od VirtualPC, FYI. SP ne znači da je baš sve u njemu nanovo napisano. Jednostavno mijenjanje jedne komponente programa uzrokuje mijenjanje hrpe drugih usred međuovisnosti, a budući da MS nema taj luksuz izdavanja patch-eva u obliku izvornog koda, neke žrtve za veličinu moraju biti napravljene. XP SP2 bi bio 5 puta manji da cijeli userland nije rekompajliran sa /GS flagom koji eliminira buffer oferflows. To što ti nemaš pojma o tome nije razlog da pljuješ da bi isti mogao biti puno manji.

Samo da spomenem da ovaj novi MSI 3.0 ima delta compression scheme koja se veličina patch-eva smanjuje i do 90%.

Citat:
Ko je ovde lud a ko zbunjen?


Ti si zbunjen i neinformiran.

Citat:
Zato da ne bi izbacivali novu verziju na svako 2-3 nedelje?


Ne, to rade na linuxu OSS. Windows programi se temeljito dizajniraju i testiraju i zato nove verzije zadovoljavaju potrebe korisnika na duže vremensko razdoblje.

Trenutno postoje .NET fw 1.0 i 1.1 stabilan. Prva verzija je izašla prije 4 godine ili tako nešto.
 
Odgovor na temu

Palma
Srđan Stević
sysadmin
Beograd

Član broj: 2773
Poruke: 741

ICQ: 244467577


+2 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 14:45 - pre 235 meseci
Citat:
Nedeljko:
User frendly = 0 na Windowsu XP u poređenju sa MacOS X-om, pa ga toliki ljudi koriste.


Ha, videli smo to onomad kad je neko napisao onih 8 (ej, osam!) koraka za promenu pozadine u MacOS-u
This time next year we will be millionaires
- Dell Boy -
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu17.01.2005. u 14:54 - pre 235 meseci
Nemam ni p od pojma o programiranju i profesionalnim programima i slicno (valjda sam dobro reko?) ali nesto malo pojma o zivotu imam.

"Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu" - vec godinu dana trubim ovde da je osnovna stvar da nesto postane "cool" i onda krece "lavina" i nema te sile koja to moze da zaustavi. Uopste nije bitno da li je nesto "user frendli" ili sta bilo, mada je korisno ako jeste.

Dva sveza primera sa ES-a:

1. Kaze covek: "Bio sam na nekoj slavi i prilazi mi covek i kaze 'E, daj mi neki Linux'"

2. Drugi kaze: "Traze mi drugarice da im instaliram neki Linux".

Bez ikakve namere da vredjam goste na nekoj slavi ili necije drugarice, ipak konstatujem da je to prilicno neocekivana publika za interes o Linuxu. Takve svrstavam u onu "lavinu".

Inace, Xandros je postigao najvise u priblizavanju prividnim, trentuno "vazecim standardima" za desktop. Instaliras ga i pojavi se wizard za pravljenje konekcije na Internet, pa onda trazi modem, pa nudi neki drajver - nista skidanje sa neta, kompjaliranje, podesavanje, pa ti pruza priliku da drajver prihvatis ili ne, sve nalik na Windows. Nakon konekcije dobijas slicno prozorce kao u Win-u: adrese, vreme na vezi, protok, bla, bla.

Broj korisnika raste, interes velikih firmi raste, kvalitet i asortiman softvera ce rasti, onda ce rasti broj korisnika, pa ce rasti interes velikih firmi, pa... SuSE je bio strogo komercijalna distribucija, SUSE Novell je pre par dan pustio slobodno skidanje sa neta.

Distrowatch ima dnevno oko 60.000 poseta.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Sve brze napredovanje Linuxa na trzistu

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8 9

[ Pregleda: 17652 | Odgovora: 164 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.